2010. november 25., csütörtök

XVI. Badacsony-Szeremley borvacsora

Badacsony dűlőinek vulkanikus eredetű teraszai adják az itteni borok ismert karakterét.
Az északi szelektől védett lejtőkre egyedülállóan mediterrán jellegű, a tó által egész évben temperált mikroklíma jellemző. A napfény itt háromszorosan érleli a szőlőt: nemcsak "felülről", hanem "alulról" is, ugyanis a tó tükre által visszavert fényben a levelek fonákja is napfényben fürdik; a fekete bazalt pedig éjszaka adja vissza a nap hevét és lágy tüzű, jellegzetesen vulkanikus badacsonyi karaktert ad a bornak. Magas mineralitásuk és szép savaik révén a legszárazabb badacsonyi borok is különleges extrakt-édességgel, lágysággal és kerekséggel, valamint egyedülálló érlelési potenciállal bírnak.
A Szeremley család ma 115 hektáros szőlőterületen gazdálkodik a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szívében.
Az Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kft. által művelt szőlőültetvények átlagos kora 12 év, átlagos hektáronkénti tőkeszáma 3800 (új telepítéseknél 5000). Területeinken jellemző az alacsony kordonos művelési mód és a hajtásszám beállítás: a terméskorlátozás során a tőkénkénti 1-1,5 kg szőlő mennyiséget hajtásszám beállítással.

Badacsonyi Borvidék Szeremley Pincészet
2009 Június 16. kedd 19.00
Menüsor:
Istenhozottpohár:
Badacsonyi Muscat Ottonel  2008
Mandulás karalábé”bon-bon„ lime töltelékkel
Szeremley Rizling  2007
Őzlámbgomba veluté
Badacsonyi Pinot Noir Fehér  2006
Meleg haltej-kocsonya, málnaecet zselével és salátacsokorral
Badacsonyi Pinot Noir Rosé 2007
Konfitált kakastöke, gruyére sajttal töltött raviolival, kerti zöldfűszeres mártással
Badacsonyi Kéknyelű 2004
Rosé kacsamell, cseresznye raguval, szarvasgombás édesburgonya felfújttal
Badacsonyi Pinot Noir 2006
Bourbon vanília - bodza desszert, mézzel karamellizált mille feuille-vel, bodza szósszal
Badacsonyi Zeusz késői szüret 2002

2010. november 11., csütörtök

XV.- Csopaki borvidék

Csopaki borvidék
Jásdi Pincészet



Jásdi István
2009 Május. 19.

Menüsor:
Istenhozottpohár:Cserszegi fűszeres  2008

Juhsajtkrém, barack chutney-val és mandulás brióssal
Csopaki Rizling  2008

Spárgakrémleves, zöldalma „galuskával”
Chardonnay-Pinot Blanc 2008

Nyúlgerinc filé, citromfűves mártással, répás muffinnal
Kékfrankos-Merlot Rosé Cuvée  2008

Borókás olajban konfitált fogas, mandulás-rizlinges metélttel, spárgahabbal
Lőczedombi Olaszrizling  2007 (dűlőszelekció)

Omlós marhapofa (sous vide), pemetefűves glace-szal és citrusos mártással, hagymalekvárrral töltött burgonya gombóccal
Lőczedombi Szürkebarát  2006 (dűlőszelekció - csúcsbor)

Szarvasgombával aromatizált csokoládé bavarois, erdei gyümölcs coulisszal
Ranolder Vörös  2006 (cabernet franc - dűlőszelekció - csúcsbor)

XIV.- Dél-Balatoni borvidék

Dél- Balatoni  borvidék
Konyári Pincészet






Konyári János „Az év bortermelője 2008”
2009 Április 21.
Menüsor:
Istenhozottpohár:
Konyári Chardonnay 2008

Spárga mousse,  marinált pisztránggal, medvehagyma habbal.
Loliense fehér 2007

Almás zellerkrémleves, hársmézzel karamellizált mandulával.
Szárhegy 2007

Grillezett fogas filé, málnás mesclun salátával.
Konyári Rosé 2008

Rosé kacsamell, narancsmártással, chilis meggyzselével és zöldséges bélessel.
Jánoshegyi Kékfrankos 2006

Kakaóbab bundában sült rózsaszín őzgerinc, szeder öntettel és vargányás nudlival.
Loliense 2006

Csokoládé bavarois, lágy meggykrémmel és diós krokanttal
Sessio 2006

XIII.- Szekszárdi borvidék

Vesztergombi Pincészet


A szőlőtermeléssel és borászkodással foglalkozó Vesztergombi családról már az 1700-as évekből fellelhető írásos emlék. Ebből az időből származik a családi címer is, mely egyértelműen utal a szőlőtermelő, borászkodó múltra.
Szekszárd első hegybírájának Vesztergombi Györgyöt választották ami abban az időben igen magas szakmai és társadalmi elismertséget jelzett.
A következő generációk is nagy szakértelemmel és gondossággal folytatták a gazdálkodást, ezen belül a szőlészkedést és a borászkodást.
Pincészetünk meghatározó borásza Vesztergombi Ferenc, aki 1970-től hivatásszerűen borászkodik. Munkája és hozzáértése elismeréseként 1993-ba elnyerte a megtisztelő "Év Borásza" címet.

2009. március 17.

Istenhozottpohár:
Vesztergombi Ezerfürtű 2008

Cékla carpaccio, juhsajtos quiche-vel
Vesztergombi Rosé 2008

Tejfölös-paprikás fácán leves, húsával töltött raviolival
Vesztergombi Kadarka 2007

Grillezett nyúlgerinc filé, meggyes muffinnal, csipkebogyó mártással
Vesztergombi Merlot 2007

Bélszínérmék, grillezett sütőtök-puliszka roláddal, cumberland mártással
Vesztergombi Pinot Noir 2006

Szarvas bélszín áfonyás-lilakáposztával, szarvasgombás burgonyahabbal
Vesztergombi Bikavér 2005

Csokoládés sajt bonbon
Vesztergombi Turul Cuvée 2006

XII.

Villányi borvidék
2009 február 24. Polgár Pincészet borvacsora


Menüsor:
Istenhozottpohár: Villányi Chardonnay- Muskotály Cuvée 2007/2008
Kecskesajt fondü, paradicsommal és tönköly kenyérrel
Villányi Rosé 2008
Almás-sütőtök krémleves, gyömbér habbal
Villányi Kadarka Siller 2007
Kacsazúzával töltött ravioli, medvehagyma pesztóval
Villányi Portugieser 2007
Rakott padlizsán, vargányával és füstölt marhanyelvvel
Villányi Pinot Noir 2005
Őzkolbászkák, káposzta felfújttal és tejszínes- borókás demi glace mártással
Villányi Cabernet Franc 2005
Csokoládés-diós Panna Cotta, omlós csokis kosárkában, erdei gyümölcs öntettel
Villányi Elixir Cuvée Barrique 2002

2010. november 10., szerda

XI.

St. Andrea - az etalon.
Számomra a St.Andrea az etalon. Lőrincz György munkássága, elhívatottsága, szaktudása és alázata példaértékű!


"Az egri borvidék a gyönyörök rejteke. Csodálatos és utánozhatatlan lehetőségekkel megáldott lankái nemes borok termőhelye. Ízes, sokszínű, szép boroké. Itt megterem a komoly fehérbor és az izgalmas vörösbor egyaránt, páratlan élményeket kínálva az egri bort kóstolók és fogyasztók számára. A változatos domborzat különleges mikroklímájú területek, dűlők otthona, ahol a szőlő a teremtő legszebb ajándéka.

Az izgalmas klíma, a hideg meleg ciklikusság nagyra való ízek atyja, melyek lényegét a talaj nyújtja. A talaj, mely a gyümölcsöt kineveli, és az egri bor létét örökérvényűen meghatározza. A St. Andrea szőlőbirtok karakteres egri borokra törekszik. Törekszik a jóra és igazi értéket szeretne átadni a bor szerelmeseinek.

Szőlőskertjeink a vidék több dűlőjében találhatók: Paptag, Ferenchegy, Kovászó, Kiseged, Magyalos, Boldogságos, Hangács, Nagyeged. Ültetvényeinken, 5-10 ezer tő/ha, hozamkorlátozás mellett termesztjük a szőlőt, hagyományos műveléssel, mely által természet adta ízeket kaphatunk.

Napjainkban is - akárcsak évszázadok óta - több tucat szőlőfajtát termesztenek az egri borvidéken. Ültetvényeink jelenleg 19 fajta gyümölcsét adják borainkba. A tradicionális egri bort mindig több szőlőből készítették. A St. Andrea birtokborai is követik ezt a régi szokást: Napbor, Örökké, Rose, Akutyafáját, Áldás, Merengő.
 Birtokunk tudatosan keresi a dűlők ízeit. Az ízeket, melyek csak az adott termőhelyre jellemzőek, egyediek. Boraink születése fahordóban történik, ahogy nagyapáink, dédapáink idején, hisz a míves bor bölcsője a hordó.
Az egri bor nagyon hálás ital. Hosszú életű és szeretettel teli. Nagyon szeretne a St. Andrea szőlőbirtok is az egri bor méltó képviselőjévé válni"
forrás: St.Andrea

Egri borvidék
St. Andrea  Borászat
2009 Január 20.

Menüsor:
Istenhozottpohár:
St.Andrea Napbor 2006

Bazsalikomos sonkahabbal töltött bouchet
St.Andrea Kedves 2006

Tenger gyümölcsei leves, fehér borral ízesítve
St.Andrea Örökké 2006

Füstölt szarvas bélszíncsíkok, roppanós salátán
St.Andrea Rosé 2007

Rozmaringos bárány kebab, zöldséges árpagyöngy rizottóval
St.Andrea Pinot Noir 2002

Burgundi marharagu,  kifli burgonyával és fokhagymás bagett chipsszel
St Andrea Merengő Cabernet Franc 2000

Csokoládé szuflé, venezuelai kakaóbab törettel.
St.Andrea Merengő Bikavér Superior 2002

X.

Soproni Borvidék – Weninger Pince
2008 december 16. 


Magyarország nyugati határán, a Fertő-tó és a Soproni-hegység között több mint 1900 hektáron terül el az elsősorban vörösboros soproni borvidék, ahol a pannon táj a szubalpi viszonyokkal találkozik. Az Alpokalja hűvös légáramlatokat hoz, a tó víztömege elraktározza a meleget, a talajt és a domborzatot pedig mintha direkt a szőlőművelésre szabta volna valaki.
   
„Letisztultság, egyszerűség“
Franz Reinhard Weninger meggyőződése, hogy borai egyediségét a természeti erők adott konstellációja hozza létre, ezért szigorúan csak akkor avatkozik be a spontán folyamatokba, ha az végleg elkerülhetetlen. A szőlőben és a pincében egyaránt tartózkodik a radikális változtatások erőltetésétől, inkább szereti hagyni, hogy a dolgok menjenek szépen a maguk útján. Ezzel éri el, hogy a helyi talaj, klíma és fekvések tulajdonságai - egyszóval a terroir - a lehető legtisztább, legegyszerűbb formában jelenjék meg a borban.

A Weninger borászat korábban is a legszigorúbb alapelvek szem előtt tartásával működött, 2006 óta pedig a magyarországi Biokontroll ellenőrzi a balfi birokon követett biodinamikus módszerek hitelességét.
Minket meggyőzött Weninger úr, csodálatos, koncentrált, minerális, élénk savszerkezetű borokat kóstolhatunk.

Menüsor:

Istenhozottpohár:
Weninger Kékfrankos Rosé Brut – pezsgő

Jázminos tofu, körte-sárgadinnye chutney-val
Weninger Fehér Burgundi (Pinot Blanc) 2008, hordó minta

Vörösboros szilvaleves
Weninger Kékfrankos 2006

Érlelt bélszín carpaccio, cékla szalmán
Weninger Pinot Noir 2005

Omlós vadkacsacomb, konfitált kacsamájjal, meggyes-kökényes lilakáposzta raguval
Weninger Frettner Cuvée 2005

Kakukkfüves őzborda, vargányás rétessel, vörösboros áfonya raguval
Weninger Syrah 2005
Weninger Merlot-Cabernet Cuvée 2004

Rózsaborsos meggyragu, étcsokoládé héjban
Weninger Spern Steiner Kékfrankos 2005

...kilencedik.

Ászár-Neszmélyi borvidék – Kamocsay Ákos (Év Bortermelője 1999) Hilltop Borászat (Év Pincészete 2004)

2008.november 18. kedd

Az Ászár-Neszmélyi borvidék szőlőültetvényei a Bakony, a Vértes, a Gerecse, a Pilis és a Visegrádi-hegységeket kísérő domboldalakon, lankákon és platószerű területeken, valamint a Kisalföldhöz tartozó Komárom-Esztergomi síkság magasabban fekvő részein helyezkednek el. A borvidéket északon a Duna, nyugaton a Kisalföld határolja.
A Duna közelségének mikroklímát alakító hatása főként Dunaalmást és Neszmélyt környező szőlőültetvényekben érzékelhető.
Az első szőlőtőkéket a római légiók telepítették a borvidéken.
A borvidék klímaviszonyai kedveznek az illatban, aromában, zamatban gazdag, ugyanakkor "karcsúan" elegáns fehérborok előállításának. A borok élénk savtartalmúak, de kedvező összetételüknél fogva rendkívül finomak. A kitűnő fajtaösszetételnek valamint a borok gazdag beltartalmi értékeknek és nem utolsó sorban a gyönyörű külső megjelenésnek köszönhetően az itt termelt borok a "kiváló" minőségi jelzőre is érdemesek. A vörösboroknak már van szép jelene, de jövőjük méginkább bíztató.

Menüsor:

Istenhozottpohár:
Neszmélyi Hungaro Irsai Olivér 2007 – Kamocsay Ákos, Hilltop Borászat, Hungaro Borcsalád

Juhsajtos, zöldalma falatkák, házi brióssal
Neszmélyi Prémium Chardonnay 2005 - Kamocsay Ákos, Hilltop Borászat, Prémium Borcsalád

Spenótkrémleves, sajt chipsszel
Neszmélyi Prémium Sauvignon Blanc 2006 - Kamocsay Ákos, Hilltop Borászat, Prémium Borcsalád

Grillezett lazac filé, málnás mediterrán salátával
Neszmélyi Merlot Rosé 2006 - Kamocsay Ákos, Hilltop Borászat,  Riverview Borcsalád

Rózsaszín kacsamellérmék, forró meggyraguval és dió felfújttal
Neszmélyi Prémium Merlot 2003 - Kamocsay Ákos, Hilltop Borászat, Prémium Borcsalád

Bélszín érmék, feketeribizli chutneyval, étcsokoládés demi glace mártással és mogyoró burgonyával
Hilltop Cabernet Sauvignon Barrique 1997 - Kamocsay Ákos, Hilltop Borászat, Hilltop Borcsalád

Passion Fruit hab, sablé breton tésztán
Hilltop Hungaro Hárslevelű édes 2004

....kilencedik.

Soproni Borvidék – Weninger Pince
2008 december 16. 


Magyarország nyugati határán, a Fertő-tó és a Soproni-hegység között több mint 1900 hektáron terül el az elsősorban vörösboros soproni borvidék, ahol a pannon táj a szubalpi viszonyokkal találkozik. Az Alpokalja hűvös légáramlatokat hoz, a tó víztömege elraktározza a meleget, a talajt és a domborzatot pedig mintha direkt a szőlőművelésre szabta volna valaki.
   
„Letisztultság, egyszerűség“
Franz Reinhard Weninger meggyőződése, hogy borai egyediségét a természeti erők adott konstellációja hozza létre, ezért szigorúan csak akkor avatkozik be a spontán folyamatokba, ha az végleg elkerülhetetlen. A szőlőben és a pincében egyaránt tartózkodik a radikális változtatások erőltetésétől, inkább szereti hagyni, hogy a dolgok menjenek szépen a maguk útján. Ezzel éri el, hogy a helyi talaj, klíma és fekvések tulajdonságai - egyszóval a terroir - a lehető legtisztább, legegyszerűbb formában jelenjék meg a borban.

A Weninger borászat korábban is a legszigorúbb alapelvek szem előtt tartásával működött, 2006 óta pedig a magyarországi Biokontroll ellenőrzi a balfi birokon követett biodinamikus módszerek hitelességét.
Minket meggyőzött Weninger úr, csodálatos, koncentrált, minerális, élénk savszerkezetű borokat kóstolhatunk.

Menüsor:

Istenhozottpohár:
Weninger Kékfrankos Rosé Brut – pezsgő

Jázminos tofu, körte-sárgadinnye chutney-val
Weninger Fehér Burgundi (Pinot Blanc) 2008, hordó minta

Vörösboros szilvaleves
Weninger Kékfrankos 2006

Érlelt bélszín carpaccio, cékla szalmán
Weninger Pinot Noir 2005

Omlós vadkacsacomb, konfitált kacsamájjal, meggyes-kökényes lilakáposzta raguval
Weninger Frettner Cuvée 2005

Kakukkfüves őzborda, vargányás rétessel, vörösboros áfonya raguval
Weninger Syrah 2005
Weninger Merlot-Cabernet Cuvée 2004

Rózsaborsos meggyragu, étcsokoládé héjban
Weninger Spern Steiner Kékfrankos 2005

2010. november 5., péntek

....nyolcadik. Mátraalja- Szőke Mátyás

A Mátrai Borvidék- ahol a nap és a hegy összeér- 
Mátraaljai borvidék – Szőke Mátyás & Zoltán
A kelet-nyugati irányban húzódó Mátra hegység lábánál, dombjain, s az azok előtti szelíd vonulatokon fekszik hazánk legnagyobb kiterjedésű, kötött talajú borvidéke.
Területe meghaladja a 7.000 hektárt. Talajadottságokat tekintve vulkanikus alapon a barna erdőtalaj a jellemző, a Mátra-hegység déli lankáinak ökológiai adottságai kiválóan alkalmasak a szőlőtermesztés számára.
Nagyobbrészt fehér szőlőt művelnek, azok közül is kiemelkednek az illatos fajták, melyek borában nagyszerűen harmonizál a fűszeresség és a finom savösszetétel.
A Mátrai borvidéken, Budapesttől mintegy 90 km-re, Gyöngyöstarjánban él és dolgozik a Szőke család, mely sok nemzedékre visszamenőleg foglalkozik szőlészettel-borászattal.
A termelés mintegy 25 hektáron történik. Fehérborait irányított, hűtött erjesztéssel készíti, így a borvidék és a szőlőfajta illat-és zamatgazdagsága teljes pompával érvényesül boraiban.
A szőlőfeldolgozást és a teljes borászati technológiát a gyorsaság, kíméletesség és az igényesség jellemzi.
2008 októberében Gyöngyöstarjánba látogattunk, Szőke Matyi bácsihoz!
A kóstolt tételeket úgy harmincig számoltuk, de a folytatás már ködbe vész.....



Menüsor:
Istenhozott pohár:
Mátrai Irsai Olivér 2007 – Szőke Mátyás & Zoltán

„Kecskédpusztai”kecskesajt trió
Mátrai Olaszrizling 2006 - Szőke Mátyás & Zoltán

Mátrai betyárleves
Paskomi Chardonnay 2007 - Szőke Mátyás & Zoltán

Palóc saláta, borzas csirke csíkokkal
Mátrai Kékfarankos – Cabernet Sauvignon Rosé Cuvée 2007 - Szőke Mátyás & Zoltán

Bárány kebab, Juhtúrós „polenta roláddal”, Demi glace mártással
Mátrai Cabernet Sauvignon Barrique 2002 - Szőke Mátyás & Zoltán

Vaddisznó ragu vargányával, túrós-kapros lepénnyel
Peresi Mátrai Cuvée 2005 - Szőke Mátyás & Zoltán

Mézes-diós guba, barack sorbettel
Mátrai Muscat Ottonel félédes 2007 -  Szőke Mátyás & Zoltán

...hetedik. Etyek-Nyakas Pince

2008 szeptemberében Etyekre látogattunk....

A Nyakas Pince kiváló főborásza, Malya Ernő, csodálatos friss, gyümölcsös ízű borait kóstolhattuk a hozzá illő, ínyenc menüsor kíséretében, a Nagy Péter sommelier, szakértő közreműködésével.

Borvacsora Etyek-Budai borvidék:
Nyakas Pince

Istenhozott pohár:
Budai Irsai Olivér – Nyakas Pince 2007

Budai Sauvignon Blanc – Nyakas Pince 2007
Kecskesajtos körte falatok

Budai Chardonnay – Nyakas Pince 2007
Vargánya krémleves

Budai Riesling – Nyakas Pince 2006
Nyúlpecsenye, bor sabayonnal, zöldség szalmán

Don Olivér – Nyakas pince 2007
Jércemell, mandarinos-kajszis salátán

Budajenői Pinot Gris – Nyakas Pince 2005/2006
Bárányborda cukkínis tócsnin, pirított fenyőmaggal

Budai Sauvignon Blanc késői szüret/ édes – Nyakas Pince 2007
Szőlős -túró mousse

2010. november 1., hétfő

.....hatodik, Kunsági borvidék, Frittman


Borvacsora sorozatunk soron következő állomása a Kunsági borvidék, melynek legjelesebb képviselője a „2007 Év Borásza” Frittmann János volt. (2008 július)
Ez volt az első borvacsora, ahol már nemcsak tematikusan borvidékeket mutattunk be, hanem a borvidék egyik legjellemzőbb pincészetét választottuk ki és a pincészet borásza, tulajdonosa vagy sommelier-je mutatta be a borvidéket, a pincészetet és a borokat. Ennek van igazán varázsa, mert sokkal hitelesebben, lelkesebben és élvezetesebben tudott prezentálni.


Istenhozott pohár: Kunsági Irsai Olivér 2007

Kunsági gomolya falatkák
Kunsági Ezerjó 2006/2007

Fácán erőleves, fürj tojással
Kunsági Cserszegi fűszeres 2007

Jérce szárnya-combja fűszerkéregben, bíborszín salátával
Kunsági Kékfrankos Rosé 2007

Kunsági birka pörkölt, házi, snidlinges burgonya fánkkal
Kunsági Cabernet Sauvignon – Cabernet Franc Cuvée 2006

Szürkemarha bélszín, cseresznye raguval, túrós burgonya gombóccal
Kunsági Kékfrankos Barrique 2006

Ananász sorbet, kókusz csókkal
Kunsági Muskotály Cuvée 2007

.....ötödik

Balatoni körutazás, erős Badacsonyi felhanggal.
(2008 május)

Istenhozottpohár: Borbély Családi Pincészet – Badacsonyi Szürkebarát 2006/2007

Marinált pikáns balatoni hal, galambegy saláta ágyon
Szeremley Huba – Badacsonyi Kéknyelű 2004

Medvehagyma krémleves
Villa Tolnay – Badacsonyi Olaszrizling Tradition 2006

Parajjal töltött fogas tekercs, tormahabbal, póréhagymapürével
Ifj. Figula Mihály – Tihanyi Merlot Rosé 2007

Grillezett borjúborda, vajas spárgával
Figula Mihály – Pécseji Cabernet Sauvignon 2006

Bélszínszelet sült zellerrel és sült paprika szósszal
Bujdosó Pincészet – Cabernet Sauvignon- Merlot Cuvée 2003

Creme brulée karamellizált eperrel
Borbély Családi Pincészet – Badacsonyi Jégbor 2007

.....negyedik

Borvacsora sorozatunk következő, negyedik állomása  a  SZEKSZÁRDI BORVIDÉK volt, 2008.Április végén.
A borvacsora általánosságban mutatta be a borvidéket, több pincészet borain keresztül. A bemutatót Benkó Péter sommelier tartotta.

Istenhozottpohár:  Vesztergombi Chardonnay

Füstölt sonka parmezán habbal, szárított paradicsommal, grissinivel
Szekszárdi Rosé 2007 – Dúzsi Tamás

Burgonyakrémleves, kolbászos derelyével
Szekszárdi Kadarka 2006 – Mészáros Pincészet

Mangalica pecsenye csíkok, málnaecetes zöldsalátán
Szekszárdi Kékfrankos 2005 – Vida Péter

Coq au Vin – Kakas borban
Szekszárdi Merlot 2006 – Takler Ferenc

Borókás-rókagombás őzragu, áfonyás burgonya tortával
Szekszárdi Bikavér 2004/2005 – Vesztergombi Ferenc

Diós-mascarpone tartlette, füge mártással
Szekszárdi Görögszó 2004 – Dúzsi Tamás