2011. március 29., kedd

Irsai Olivér

Az Irsai Olivér szőlőfajtát, 1930-ban nemesítette Kocsis Pál Magyarországon a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajtákból. Később, 1960-ban Bakonyi Károly az Irsai Olivér és a Tramini keresztezésével alkotta a cserszegi fűszeres szőlőfajtát.
Az elnevezésére többféle anekdota létezik, ezek közül az egyik:

"Kocsis Pál hazafele sétálva látott egy 4-5 év körüli gyerkőcöt – hasonlót, mint az Indul a bakterházban Bendegúz – aki zsebre vágott kézzel éppen rúgta maga előtt a port. Majd a következő rövid párbeszéd hangzott el közöttük:
– Hogy hívnak téged, fiam?
– Jó napot kívánok, az én nevem Irsai Olivér.
– Na, jól van, rólad el fogok nevezni egy szőlőfajtát.
Hogy így volt-e vagy sem, ki tudja, de Pali bácsi így mesélte"

Az Irsait Magyarországon nagyobb mennyiségben a Pannonhalma-Sokoróaljai, Balatonboglári, Mátraaljai, Ászár-Neszmélyi borvidékeken termelik. Hazánk egyik legértékesebb muskotályos szőlőfajtája. 1967-ben 340 ha-on termesztették (Németh, 1967), s főleg csemegeszőlőnek. 1985-ig 2300 ha felületet telepítettek be e fajtával.
Hasonnevei: Aranyló, Aranyló korai, Carola, Irsai, Irsai muskotály, Irsai Olivér muskotály, Irsay, Irsay Olivér, Korai aranyló stb.
Jellemzése:
Tőkéje erős növekedésű, sima vesszője jól gyökeresedik. Fürtjei közepes nagyságúak kúp alakúak, vállasak és lazák, bogyói kicsik, vékony de szívós héjúak, nehezen rothadnak. Színe szép, aranysárga, pettyezett. Korán érik, augusztus közepétől szüretelik. Íze kitűnő, muskotályos zamatú, de a kicsi bogyók miatt a piacon nem tetszetős.
Bora zöldes-sárgás színű, erősen muskotályos ízű, lágy savakkal; hibája, hogy gyorsan vénül. Önállóan tömény muskotályos illatú és ízű, savai finomak, de kevés savú. Reduktív borkezeléssel könnyed, légies, zöldessárga, az eredeti bogyóízekkel teli bor készíthető. Jó házasítási alapanyaga a cuvée boroknak.

Néhány példa:
Nyakas Pince -  Irsai Olivér:
Élénk zöld-fehér színnel jelenik meg az intenzíven muskotályos illatú, félszáraz ízhatású bor. Zamataiban feltűnnek a zöld alma, a licsi és a frissen szedett szőlő jegyei. Jól behűtve, hidegtálak, szárazsütemények, könnyed előételek kísérőjeként ajánljuk.

Szőke Mátyás - Irsai Olivér:
Az illatos fajták közös jellemzője, -"mintha szőlőfürtbe harapnánk bele"-, intenzív illatú, könnyű száraz bor. A reduktív technológiának köszönhetően üdesége, frissessége még inkább érezhető. Ideális kiegészítője baráti beszélgetéseknek, a hölgyek kedvence. Fogyasztási hőmérséklet 10-12 C fokon.
Jól lehűtve gyümölcsös körítésű halakhoz és szárnyasokhoz, valamint ázsiai fűszerekkel készített ételekhez ajánlott fogyasztani.

Frittman - Irsai Olivér:
Világos zöldessárga, muskotályos illatú, harmonikus savakkal rendelkező bor.
Ajánljuk 9-10 Celsiusra hűtve fűszeres ételek előtt, vagy szárnyas sültekhez, gyümölcsös desszertekhez.

2011. március 24., csütörtök

Szőke Mátyás borvacsora képekben

2011 Március 22. kedd 19:00
Mátraaljai borvidék - Szőke Mátyás






Istenhozottpohár:
Mátrai Irsai Olivér 2010

Kecskesajt, körtezselével
Mátrai Olaszrizling 2009 



Libaraguleves, birsalmával
Paskomi Chardonnay 2009 


Cékla brulée, mesclun salátával
és narancsos vinaigrette-tel
Mátrai Kékfarankos – Cabernet Sauvignon Rosé Cuvée 2010 












Füstölt töltött kacsamell, feketeribizlis glace-szal és póréhagymás burgonyapürével
Mátrai Cabernet Sauvignon Barrique 2008 












Vaddisznóragu és szűz, vargányás gríz krokettel
Peresi Mátrai Cuvée 2007 














Fehér csokoládé, mandula, ananász, narancs, kumquat
Mátrai Muscat Ottonel félédes 2009 
























(sol)

2011. március 12., szombat

Mátraaljai borvacsora - Szőke Mátyás

Mátraaljai borvidék- ahol a hegy és az ég összeér! 










2011 Március 22. kedd 19:00
Szőke Mátyás
Istenhozottpohár:
Mátrai Irsai Olivér 2010

Kecskesajt, körtezselével
Mátrai Olaszrizling 2009

Libaraguleves, birsalmával
Paskomi Chardonnay 2009

Cékla brulée, mesclun salátával
és narancsos vinaigrette-tel
Mátrai Kékfarankos – Cabernet Sauvignon Rosé Cuvée 2010

Füstölt töltött kacsamell, feketeribizlis glace-szal és póréhagymás burgonyapürével
Mátrai Cabernet Sauvignon Barrique 2008

Vaddisznóragu és szűz, vargányás gríz krokettel
Peresi Mátrai Cuvée 2007

Fehér csokoládé, mandula, ananász, narancs, kumquat
Mátrai Muscat Ottonel félédes 2009 

2011. március 11., péntek

Hárslevelű- Március 2011

-Csirkemájhab hársfatea zselével, rukkola, aszalt barackos vinaigrettel
-Hideg zöldalma leves, mandula mousse-szal és ropogóssal
-Csirkemell steak, mézes sült gesztenyével és camembert öntetes római salátával
-Kacsamell édesköménypürével és gyömbéres-narancs szósszal
-Sertés szűz sült körtével, jázmin rizzsel és kéksajt mártással
-Vaníliás-passion fruit desszert,mandulás mézes ropogóssal

Bodrog-Borműhely Dereszla Hárslevelű 2009 Tokaj
Kerkaborum Vörcsöki Hárslevelű 2008
Bock Hárslevelű 2009 Villány

Furmint Február 2011

-Vargányás-kacsamájas pite,
balzsamos madársalátával
-Gyömbéres-birsalma krémleves,
diós stanglival   
-Mangalica trilógia(tarja, kolbászka, velő),
pirított nudlival és almás-tormafagylalttal
-Grillezett harcsa filé,
mézes-narancsos zöldsalátával
-Füstölt gomolyával göngyölt jércemell,
kakukkfüves erdei gombamártással
és pomme duchess-vel
-Jázminos csokoládé mousse, narancsos angolkrémmel, mandulás ropogóssal




Breitenbach Nagy Palánt Furmint 2008-Tokaj
Breitenbach Ordinarium Furmint 2008- Tokaj
Bodrog Borműhely-Lapis Furmint 2009- Tokaj
Royal Tokaji Furmint 2008
Kerkaborum – Vörcsöki Furmint 2008
Breitenbach Borbála Cuvée 2006 (édes)- Tokaj

Februártól-Februárig 4.

2011 Január - Kadarka

Leveles saláták, pirított csirkemájjal
és meggyes-balzsamos öntettel
Sütőtökös kacsa raguleves              
Aszalt cseresznyével töltött csirkemell   
füstölt sonkás polentával
Báránypaprikás, tárkonyos nudlival   
Kadarkás vadmalac ragu   
káposztás rétessel
Császármorzsa, rózsaborsos ribizli raguval

Heimann Zoltán – Szekszárdi Kadarka 2008
Miklós Csaba – Szekszárdi Kadarka 2008

Februártól-februárig 3.

2010  Szeptember
Cserszegi Fűszeres
Grillezett kecskesajt, kalács pirítóson,
mazsolás barack raguval
Édeskömény krémleves, körte chipsszel
Grillezett lazac filé, lazackaviáros citromos
vajszósszal, kapros párolt tökkel
Rózsaszín kacsamell, szőlőraguval
és darás metélttel
Csülöktekercs rókagomba szósszal és
zsemlegombóccal
Cserszegi fűszeres mousse, angolkrémmel
és flambírozott szőlővel

Jásdi – Cserszegi Fűszeres 2009
Frittman - Cserszegi Fűszeres 2009
Neszmélyi Cserszegi Fűszeres 2009




2010 Október- Heimann Zoltán Birtokbor

Bélszín carpaccio, diós-friss sajttal töltött,      
céklával
Szarvasgombás csicsóka krémleves,        
rozmaringos bárány fasírttal
Sült libacomb, lilahagymalekvárral         
és kukorica krokettel
Rózsaszín kacsamell, aszalt meggyel      
és paszternákszószos házi metélttel
Hasaalja tekercs, speclével („nokedli”)    
és erdei gombamártással
Gesztenyekrémes tarte,                
tonkababos csokoládé glazúrral

Heimann Zoltán
Birtokbor 2007






2010 December - Heimann Zoltán - Birtokbor
Kecskesajt torta, sült paprika salátával
Burgonya krémleves, tökmag pesto-val és konfitált borjú lapockával
Sertés szűz, kolbászos tarhonya rizottóval  
Bárányborda, sütőtökös derelyével       
Vörösboros kakas, vargányás pirított nudlival
Kávés-csokoládé pralinéval töltött palacsinta szeder mártással

Heimann Zoltán
Birtokbor 2007

Februártól-februárig 2.

A bormenük folytatásaként májusban spárga ételeket párosítottunk a borok mellé:

Spárga menü - 2010 május

Spárga brulée, mesclun salátával        
Borajánlás: Pannonhalmi Apátsági Pincészet-
Sauvignon Blanc 2009


Spárgakrémleves, sajtos rozskenyér         
gombóccal
Borajánlás: St. Andrea – Sziráki Chardonnay 2007

Grillezett jércemell, spárgával és       
turbolyás hollandi mártással
Borajánlás: Nyakas Pince – Irsai Olivér 2009

Gratinirozott zöldspárga, grillezett lazaccal 
Borajánlás: St. Andrea – Napbor 2008

Epres-rebarbarás tartlette,vanília fagylalttal  
Borajánlás: St. Andrea – Rosé 2008

Juhfark-Július
Kacsa rilette, barack chutney-val  
Mentás zöldborsókrémleves,          
kecskesajtkrémes krutonnal
Grillezett csirkemell, mazsolás-korianderes 
répasalátával
Rántott csirkemáj, majonézes-zelleres       
burgonya salátával
Grillezett karaj, pirított rókagombával       
és leveles zöldsalátával
Málna mousse, csokoládé burokban            
levendulás fehércsokoládé mártással

Lapossa – Badacsonyi Juhfark 2009



Rosé-Augusztus
Kocsonyázott zöldséges sertéssült, madársalátával
Hideg szilvaleves, puszedli fagylalttal
Rántott borjúláb sült bébi céklával, snidlinges majonézzel
Aszalt paradicsomos ravioli, sült karfiollal
Bárány lapocka, tökös lecsóval
„Töltött paprika” fehér paradicsom habbal
Fehércsokoládé mousse, ribizlivel

Légli Rosé 2009
St. Andrea Rosé 2009
Bock Rosé 2009
Gere Rosé 2009

Februártól-februárig 1.

Ezzel kicsit lemaradtam, ezért most egy évnyi lemaradást egyszerre pótolok.
Következnek a havi bormenük zanzásítva, hungaricum borokra hangolva:

2010 Furmint február:
Vargányás-kacsamájas pite, balzsamos madársalátával
Körtés-édeskömény krémleves, mandulás stanglival
Mangalica trilógia(tarja, kolbászka, velő),
pirított sufnudlival és almás-tormafagylalttal
Grillezett harcsa filé, mézes-narancsos zöldsalátával
Füstölt gomolyával göngyölt jércemell,
kakukkfüves erdei gomba mártással és pomme duchess-vel
Earl Grey-s csokoládé mousse, citromos angolkrémmel,
mandulás ropogóssal
Kerkaborum Vörcsöki Furmint 2008
Degenfeld Tokaji Furmint 2008
Szent Ilona Somlói Furmint 2007



Hárslevelű-Március
Csirkemájas quiche, rukkola salátával és    
mazsolás-dijoni mustáros vinaigrettel
Rokfortos sajtkrémleves, citrus habbal   
Bőrén sült fogas, barackmagolajos    
körtés-diós frisé salátával
Jércemell camemberttel sütve,        
narancs mártással, karottás rizottóval
Sertés szűz, póréhagyma mártással és     
padlizsán krokettel
Vaníliás-passion fruit desszert,        
mandulás mézes ropogóssal
St. Andrea - Hárslevelű  2007
Bock - Hárslevelű  2008
Degenfeld - Hárslevelű 2008  (félédes)


Irsai Olivér-Április
Avokádo mousse, rákkal és grape fruittal       
Lazackrémleves, narancskenyér ropogóssal   
Füstölt sonkával göngyölt kakukkfűves        
csirkemell, marinált spárgával és mézzel
grillezett kukoricával
Citrusos-gyömbéres bundában sült      
harcsa filé,ananászos-karottás pirított üvegtésztával
Vaníliás fehércsokoládé bavarois,                
akáciás angolkrémmel, mandula krokanttal
Szőke Mátyás – Mátraaljai Irsai Olivér 2009
Nyakas Pince – Budai Irsai Olivér 2009

2011. március 3., csütörtök

XXXIV. Pécsi borvidék - Lisicza Pince

Az idősebb Lisicza, István, a Pécsi Hegyközség elnöke. Az 1998-ban alapított családi vállalkozásban a munka dandárját a fiatalabb nemzedékhez tartozó Lisicza Sándor végzi, az ifjabbik István segítségével. A 14,5 hektáros birtok a Mecsek nyugati lábánál található kis falucska, Helesfa határában terül el. A művelési mód középmagas kordon. A fajtaösszetétel enyhén szólva sokszínű: cirfandli, sauvignon blanc, cserszegi fűszeres, hárslevelű, cabernet sauvignon, és franc, pinot noir, kadarka, portugieser, kékfrankos. A szokásosnál is visszafogottabb terheléssel operáló birtok termését zömmel más, ismertebb birtokok szippantják fel. A Lisiczák csak saját szőlővel dolgoznak. A pincetechnológia fejlett, hűthető-fűthető kóracélok is segítik a gyümölcsösség megőrzését.

A mások keze alá dolgozás után a család most látta elérkezettnek, hogy saját nevükön jelentkezzenek a piacon, és a bemutatott borok minősége alapján van helyük a magyar nap alatt.

Lisicza Sándor: "Maradandó élményt nyújtó borokat akarok készíteni, és ha az ide vezető út a már-már drámainak tűnő hozamkorlátozással van kikövezve, rajtam akkor sem fog múlni!"


Istenhozottpohár:
Cserszegi fűszeres 2010



Diós bundában sült alma
Cirfandli 2010














Zöldalmakrémleves, bodzás panna cottával
Sauvignon Blanc 2010













Marinált lazac, citrusos salsával és paszternák
pürével
Rosé 2010














Kacsakolbász szeder zselével és gombás-
burgonyapürével
Cabernet Franc 2008














Bélszín érmék, cumberland mártással töltött bundás kenyérrel és dohány eszenciával
Cabernet Sauvignon 2008












Feketeribizli chiboust, kökényes-csokoládé clafoutis, fűszeres ropogós
Ében 2006


  



















XXXIII. Villányi borvidék - Jekl Pincészet



Az 1996-ban alakult családi vállalkozás 10 ha szőlőterülettel és a hozzá tartozó modern borászattal rendelkezik Villányban
Szőlőültetvényeik a legjobb dűlőkben (Jammertal, Ördögárok, Fekete-hegy) találhatók, amik egyben a prémium minőséget szolgálják.

Boraik egyedi ízvilága, össze nem téveszthető karaktere sok borfogyasztó kedvence.

2006-től Flóra lányuk "IlL PRIMO" borai színesítik a kínálatukat.
Elsődlegesen a gasztronómiának illetve igényes fogyasztóknak szánják egyéni stílusú boraikat. A világfajták mellett Villány fő fajtája az OPORTÓ és a hungarikumnak számító KADARKA is megtalálható az ültetvényeikben



Istenhozottpohár:
IL PRIMO Frizzante

Mustáros-tepertős ropogós, koktél paradicsommal és kapribogyóval
Olasz Rizling 2008











Halászlé, bundázott haltejjel
Kadarka 2007











Bárányhúsos derelye, aszaltparadicsomos mártással
Pinot Noir 2007












Fácánvagdalt fügelekvárral és májhabos eclair fánkkal
IL PRIMO 2007 













Töltött kacsacomb, szedres-mascarponés mousse-szal és kandírozott szalonnával
Cabernet Sauvignon Selection 2006












Csokoládé trilógia, feketeribizli-szilva raguval, kávés ropogóssal
Cabernet Franc válogatás 2006














XXXII. Szekszárdi borvidék - Mészáros Pál Borház

A Szekszárdi borvidékre jellemző vörösborok megtalálhatók Mészáros Pál pincészetében. A szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya évszázadok óta apáról-fiúra száll a Mészáros családban.

80 hektár szőlőültetvényen gazdálkodnak, széles a fajtaválasztékuk, így több mint 10 féle palackos borral, 3-4 évjárattal tudnak megjelenni a hazai-és külföldi piacokon.

A pincészet szívügyének tekinti a Kadarka és Kékfrankos fajták népszerűsítését, 8 hektáron termesztenek Kadarkát és saját Kadarka klónnal is rendelkeznek.

A borkészítés hagyományos fakádas és zárt rendszerű technológiával acéltartályokban, automata vezérelt vörösborerjesztő tartályokban, folyamatos laboratóriumi kontroll mellett folyik, az érlelés barrique és ászokhordókban történik. A löszben vájt pincékben optimális hőmérsékleten és körülmények között érlelt borok kerülnek a palackokba.

Istenhozottpohár:
Pinot Noir Rosé 2010

Meggyes-vaníliás camembert mignon
Kadarka 2009

Derített csirke gulyásleves, zöldfűszeres derelyével és tejföl „kaviárral”
Kékfrankos 2007

Aszalt szilvás libacomb terrin, kakaós csigával
Merlot 2008

Roston sült bélszín érem, kacsamájjal és aszalt meggyes polentával
Bikavér Válogatás 2007

Rózsaszín szarvas gerinc, szilvalekváros barátfülével és vaníliás barnított vajjal
Cabernet Franc Válogatás 2007

Almás-túrós „rétes”, birsalmalekvárral
Kadarka Fehér 2009

XXXI. Egri borvidék - St.Andrea, Dr Lőrincz György

Ma már szinte közhely, hogy a jó bor a szőlőben születik. Ahogy a különleges bor is különleges termőterületeken. Kevés olyan bormesterünk van, akire a termőhelyek sajátosságai iránti figyelem, a dűlők szavára hallgatás inkább jellemző lenne, mint Lőrincz Gyurira. Egész sor dűlőszelektált bort készít, fehérben elsősorban chardonnay-ból, vörösben pedig pinot noir-ból, ezzel a két - nem meglepően - burgundi fajtával igyekszik tolmácsolni az egerszalóki, egerszóláti, demjéni területek karakterét. Az elmúlt évek során a Ferenchegy-, a Kovászó-, a Hangács-, a Paptag-, a Tóbérc-dűlő kedves ismerősünk lett, kezdjük már megtanulni, hogy melyik ad légiesebb, melyik tömörebb, melyik minerálisabb, melyik gyümölcsösebb karakterű borokat. Az elmúlt évben pedig a szinte kultikus helynek számító Nagy-Eged-hegyen is telepítésbe fogott, azaz újabb hamarosan újabb boros izgalmakra is számíthatunk.

A dűlőszelektált tételek mellett persze birtokborok is készülnek a St. Andrea pincészetben, melyek, fehérben és vörösben egyaránt, a fajták és a termőhelyek sokféleségéből születő harmóniával az egri fehér- és vörösbor karakterét, a klasszikus egri illatokat és zamatokat kívánják megmutatni. A Napbor és nagytestvére, az Örökké fehérben, az Áldás és a Merengő, mindkettő egri bikavér, vörösben.

 
Boraiban Lőrincz Gyuri a fajták és a dűlők mellett a modern technológiákat, a hosszan tartó kisfahordós érlelést és a tradicionális pinceműveleteket is elegánsan ötvözi. A biodinamika híve a szőlőben és a pincében egyaránt, vörösborait például kizárólag tojásfehérjével deríti.

Lőrincz György, ahogy borai is, különleges ember. Finom szavú, figyelmes, kreatív. És a borszeretők szerencséjére, borász.



Istenhozottpohár:
Napbor 2009

Pisztráng mousse, zöldfűszeres zselével
Örökké 2007

Csicsóka krémleves, zöldséges batyuval
Rosé 2009

Bárány fasírt, fekete retek salátával
és balzsamos aszalt cseresznyével
Pinot Noir 2007

Rózsaszín kacsamell, kukorica krokettel
és meggy habbal
Áldás 2008

Borókás őzragu, makaróni gratein-nel, Rosé őzgerinc cékla chutney-val
Merengő 2008

Barackos vanília mille feuille, homoktövissel.
Chardonnay 2008 (félszáraz)

XXX. Soproni borvidék - Weninger Pincészet, Vegetáriánus-Bio borvacsora

A magyar borászat minden bizonnyal nem tartana itt, ha Franz Weninger a kilencvenes évek elején nem kezd közös vállalkozásba Gere Attilával. Az olyan fogalmak gyakorlatba való átültetését, mint drasztikus hozamkorlátozás, modern pincetechnológia, barrikolás felsőfokon, tulajdonképpen neki köszönhetjük. De ugyanúgy neki köszönhetjük a kékfrankos hazai feltámasztását is.
Franz Weningernek sikerült bebizonyítania, hogy a kékfrankos, túl azon, hogy nyugodt szívvel aposztrofálhatjuk őshonos fajtának, nagy minőségben képes felvenni a versenyt a világfajtákkal.

A Weninger-ház két lábon áll: Horitschont idősebb Weninger, a balfi birtokot ifjabb Weninger kormányozza. Horitschon sok mindenben különbözik a balfi birtoktól, pedig csak néhány kilométer választja el tőle. Először is a határ másik oldalán fekszik. A talaj itt meglehetősen agyagos, a Fertő tó légtemperáló hatása már egyáltalán nem érvényesül, a hőingadozás is jóval nagyobb.
Mivel a Weninger-borok esetében lehet, sőt kötelező a terroir-ról szólni, elsősorban a talajviszonyoknak tudható be, hogy itt egészen más karakterű borok kerülnek a modern design-nal ellátott palackokba. Ennek következtében a horitschoni borokban kevesebb az ásványi jelleg, viszont tömörebb a struktúra. E mellett a 25 hektáros birtok szanaszét található kisebb részekből jön össze, amely egyrészt hátrány, mivel nehezebben átlátható és megmunkálható, más szempontból viszont a sok eltérő talaj teret enged a fantáziának és a kísérletező kedvnek.
A talaj mellett a fajtaösszetétel is fontos szerepet játszik a pincészet életében. Az ültetvények legnagyobb hányadáról kékfrankost szüretelnek. A közép-burgenlandi birtok kékfrankos témában ugyanis megkerülhetetlen. A középkategóriástól a Dürrau névre hallgató csúcsborig a fajta legszebb példányait a Weninger-ház látja el kézjegyével. A pincészet nem kevesebb, mint évi 160 000 palackot forgalmaz.

Balf
Balf kiegyenlített kontinentális éghajlata országos viszonylatban meglehetősen csapadékosnak és hűvösnek számít. Kristályos palakőzetekből álló talaja némiképp ellensúlyozza a mostoha időjárást, amely furcsamód leginkább a vörösbortermelésnek kedvez. A borvidék hírnevét megalapozó kékfrankos mellett egyre több világfajta is gyökeret ereszt a helyenként sok meszet tartalmazó rétegekben. Weningeréknek hála, a pinot noir és a syrah is szerető otthonra talált a Fertő tó partjainál.

A balfi birtokon kiváló fekvésű területekkel rendelkezik a pincészet, amely magas színvonalú boraival hamar belopta magát a magyar borrajongók szívébe. Franz Weninger tiszta, gazdag, selymes nedűivel új jelentést adott a soproni vörösborról alkotott fogalmainknak. A Fertő tó partján termett Weninger-borokban jó ideje felfedezhető stílusjegy a mineralitás, egyfajta nemes, kifinomult "sós" érzet, amely a Spern Steiner kristályos palát is tartalmazó agyagos talajának köszönhető. A vállalkozás, melynek vezetője egy ideje már az ifjabb Franz Weninger,  mostanra lényegében kinőtte a borászatnak helyet adó, kis balfi parasztházat
A szigorú hozamkorlátozás és a gondos szelektálás mellett Weningerék az újfahordó kezelésében is mesternek bizonyultak. Boraikkal önálló stílust teremtettek, melyben a talaj ásványai és az égetett újfahordó illat- és ízjegyei ritkán tapasztalt harmóniában találnak egymásra.
 




Istenhozottpohár: Kékfrankos Rosé Brut pezsgő

Kecsketej brulée, karamellizált édesköménnyel
Weninger - Blanc de Noir 2008

Céklaleves, szecsuáni borsos ropogóssal
Weninger – Kékfrankos 2008

Szarvasgombás metélt, édesburgonyával
Weninger - Pinot Noir 2007

Konfitált csicsóka, gabonakolbásszal és hagymalekvárral
Weninger – Frettner 2006

Aszalt áfonyás tartlette camemberttel és szeder szósszal
Weninger – Syrah 2006

Étcsokoládé, mák, meggy, cékla
Weninger - Spern Steiner Kékfrankos 2006

XXIX. Soproni borvidék - Taschner Pincészet

Sopron, a szőlőtőkék végeláthatatlan sora, a közeli Fertő tó semmi mással össze nem hasonlítható mikroklímája, mind-mind olyan ihletést adott a kelta időktől kezdve a Soproni borvidéken és a környéken élőknek, hogy a szőlőművelés évezredes hagyománya napjainkig nyúló és ma is virágzó hagyományként szállott apáról fiúra.

A vidék jellegzetes szőlőfajtái, melyek meghatározzák a Soproni borvidék jellemző borainak íz-világát és hagyományait, újabbakkal egészültek ki az utóbbi századokban. A filoxéra, majd a háborúk pusztításai után az itt élők új erővel és lendülettel kezdtek hozzá a szőlők megműveléséhez, a mai kor technikái és tudományos ismeretei kiegészültek az ősök praktikáival és megismeréseivel.

A szülői hagyományok, az ősi poncichterek alázatos és áldásos munkája nyomán a szellemiséget követő fiatalember, Taschner Kurt elindult azon a rögös, de csodálatos úton, melynek gyümölcse a vidék egyik meghatározó borászatának létrejötte és folyamatos gyarapodása.


A nagyszülők borkimérésétől a Schneebergre csodálatos panorámával tekintő borházig hosszú út vezetett.
Kezdetben az édesapa mellett csak palackozással foglalkozó ifjúként, majd a szőlész-borász szakma fortélyait elsajátítva folyamatosan bővítette ismereteit, mígnem mára egy 16 hektáros szőlőbirtok gazdájaként éli mindennapjait: édesapjával közösen dolgozik a szőlőben, irányítja a vele együtt dolgozó szakembereket és aktívan részt vállal a közösségi bormarketing és a borturizmus szervezésében.

A Pihenőkereszt néven ismert, a város fölé magasodó domboldalon helyezkedik el a Taschner Borház, mely magában foglalja a pincét, a palackozót és a vinotékát, ahol borkóstolók keretében minden érdeklődő számára adott a lehetőség a pincészet saját borainak és pezsgőinek kóstolására.

A Taschner Bor- és Pezsgőház Kft. ma 16 hektáron gazdálkodik, ahol kékfrankos, zweigelt, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, irsai olivér, korai piros veltelini és zenit fajtákat termeszt.

A család - mely a borházzal szoros összefonódásban, annak felső szintjén éli mindennapjait – hosszú távú terveiben egy panzió kialakítása szerepel.

A hagyományok, a szellemiség és a tudás tisztelete azok az erők, melyek mentén él és gyarapodik a Borház.

Istenhozottpohár:
Korai Piros Veltelini 2009

Csirke szárnya-combja, málna chutneyval
Rosé 2009

Céklaleves, koriander habbal
Merlot 2007

Konfitált kacsamáj, aszalt meggyel és pirított káposztával
Pinot Noir 2007

Hasaaljatekercs, pirított nudlival és lencsesalátával
Kékfrankos reserve 2007

Sajttal töltött bélszínvagdalt, vargányás palacsintával és hagymalekvárral
Cabernet Sauvignon selected 2003

Pezsgő sabayon, joghurt bavarois, mandula crispy
Irsai Olivér pezsgő 2007

XXVIII. Somlói borvidék - Kreinbacher Pincészet

A Birtokot 2002-ben alapította a névadó-tulajdonos, Kreinbacher József. Ekkor kezdték meg a szőlőterületek vásárlását, kizárólag a hegy dél-keleti, déli és dél-nyugati oldalán, a hegy derekától felfelé eső, meredek, de kiváló fekvésekben. Az ültetvények újratelepítése 2003 őszén kezdődött, párhuzamosan a termőszőlők átalakításával. A birtok szőlészeti és borászati központja 2005 augusztusában készült el a Szent Ilona kápolna közvetlen szomszédságában.

"A tradíciókra épülő organikus szőlőtermesztési és borászati eszközökkel, az egyéniség mindenek előtt történő megőrzésével, az elérhető legmagasabb minőségben bemutatni a Somlót."

Baráth Sándor

Istenhozottpohár:
St Ilona Tramini 2008

Szilvahab kecskesajtos kalács pirítóssal
St Ilona Syrah Rosé 2009

Libamáj cappuccino, vaníliás mandulatej habbal
St Ilona Olaszrizling 2007

Barackos tartlette, füstölt mangalica szalonnával
St Ilona Furmint 2007

Fogas citrusos bundában sütve, rukkola felfújttal
Kreinbacher Juhfark 2008

Rózsaszín kacsamell kamillás millefeuille-lel, szecsuániborsos kacsa glace-szal
Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2006

Étcsokoládé, feketeribizli, rózsabors, málna
Kreinbacher Syrah 2007

XXVII. Badacsonyi borvidék - Laposa Pincészet

A Balaton partjának hegyei – köztük a Badacsony és Szigliget – vulkáni tevékenység nyomán alakultak ki, melyekre néhol bazalt ömlött, vagy bazalttufa hullott. Ennek eredményeképpen sajátos alakú tanúhegyek jöttek létre, mint a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc vagy a Haláp, valamint ezektől északra Somló-hegy, Kis-Somló és a Ság-hegy. A bazalthegyek nemcsak egyedülállóan érdekes és festői geológiai képződmények, de számos jelentős építészeti emlék is gazdagítja őket.

Termőterületeink

A pincészethez több mint 20 hektáros szőlőterület tartozik, a Balaton-felvidék több különböző bazalthegyén és a Somlón.
A vulkanikus eredetű, minerális talaj és a szub-mediterrán mikroklíma kiváló feltételeket biztosítanak a szőlőtermesztéshez.
A Badacsony-hegy déli lejtőin fekszenek a szürkebarát és kéknyelű ültetvények. A Szent György-hegyen az olaszrizling érzi magát igazán otthon. A Csobánc-hegyen rajnai rizling, sárgamuskotály és hárslevelű található. A Somló-hegyen olaszrizling és juhfark terem.

Istenhozottpohár: Rizling Friss 2009

Sült zeller mézhabbal és körömvirág olajjal
Badacsonyi Olaszrizling 2008

Kukorica 3 textúrában
Somlói Hárslevelű 2008

Füstölt angolna, zöldalama, céklalevél saláta
Badacsonyi Rizling² 2008

Harcsanyárs édesköménnyel és kakukkfüves parázsburgonyával
Badacsonyi Szürkebarát 2008

Töltött csirkecomb citrusokkal glaszírozva, jázmin rizs pürével
Badacsonyi Kéknyelű, 2008
Somlói Juhfark 2008

Sárgadinnye, őszibarack, gyömbér, karamell, méz
Rózsakő 2007

XXVI. Balatonboglári borvidék - Légli Ottó

Légli Ottó neve és a léglies könnyedség, friss gyümölcsösség már régóta elválaszthatatlanul összefonódtak. És Ottó soha nem lett hűtlen ehhez a címhez: évről évre sorra tette asztalunkra jó ivású, friss és gyümölcsös borait. Az ezredfordulón aztán tudatos koncepció alapján új telepítésekbe kezdett, amelyekkel egy gyakorlott esküvőszervezőt megszégyenítő alapossággal boronált össze fajtákat és dűlőket. Így lépett frigyre az azóta már etalonná vált Landord-dűlő a chardonnay-val, a szőlősgyöröki Banyászó-dűlő az olasz rizlinggel, a szőlőskislaki János-hegy a sauvignon blanc-nal és végül a gyugyi Gesztenyés-dűlő a rajnai rizlinggel. S ahogy ezek a területek lassan termőre fordultak, a borszerető nagyérdemű előbb gyanította, a nehezen indult, végül mégis emlékezetessé kerekedett 2006-os évben pedig már örömteli tényként konstatálta: a léglies könnyedség mellett eljött a léglies komolyságok, a komplex, testes és egyértelműen a prémium kategória felé orientálódó borok ideje is. Dűlőszelekció, a fajtának mint eszköznek a továbbfejlesztése, a terroir megismerése és megmutatása a borokban - ezek azok az irányok, amelyek Légli Ottó és e négy fajta közös útját meghatározzák.

Az Első
Légli Ottó mindig hitt az olasz rizlingben. Akkor is, amikor ez nem volt divatos. Ezzel a fajtával debütált 1993-ban, és ma is ez jut először eszébe, legyen szó ételkísérőről vagy csak egy jó, esti kortyról. Mintegy 7 hektáron termeszti a fajtát, ebből 3 hektár található a Banyászó-dűlőben. A tavalyi évben a megkésett és barátságtalan tavasz miatt lerövidült tenyészidőszak ugyan nem kedvezett ennek a késői érésű fajtának, bora mégis olyan lett, amilyennek Ottó szereti: gyümölcsösen elegáns, kellemesen frissítő. Az olasz rizling egy kicsit olyan a pincészetnek, mint egy igazi gyerekkori barátság: egy életen át elkísér és soha nem hagy cserben.

Sauvignon másképp
Az utóbbi évek újvilági sauvignon blanc-reneszánszára gondolva hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a fajta nálunk is friss jövevény, noha a Balatonboglári borvidéken már a '60-as években gyökeret eresztett. Légli Ottónak is vannak régi, "örökölt" ültetvényei, amelyek ugyan felvillantották a fajtában rejlő lehetőségeket, ezeket mégis csak a homokköves talajú János-hegy saját telepítésű 3.8 hektárjáról származó termés váltotta igazán valóra. Az 500 literes fahordóban erjedt és érlelődött 2006-os sauvignon blanc nem az a pohárból csalánt-egrest kiáltó, harsányan fajtajelleges bor.  Sokkal inkább visszafogott elegancia, lassabban bontakozó komplexitás jellemzi.

Az út elején
Noha a rajnai rizling - csakúgy, mint a sauvignon blanc - már régóta hozzátartozik a balatonboglári szőlőhegyek képéhez, a Légli Pincészetben ez a fajta tölti be a legkisebb királyfi rendszerint igen kellemes szerepét. A gyugyi Gesztenyés-dűlőben 2004-ben telepített 3.7 hektárnyi rajnai még az óvodát sem járta ki, de 2006-os teljesítménye alapján igazi csodagyerek. A fajta markáns, ugyanakkor összetett savszerkezete volt az, ami Légli Ottót már az első találkozáskor magával ragadta, és amely mind a mai napig a legjobban foglalkoztatja. Mint mondja: "Ha van a Légli Pince borászati filozófiájának valamilyen kimozdíthatatlan sarokpontja, akkor az a karakteres, ugyanakkor izgalmas savak megőrzése a borban". Ennél azonban a 10 hektoliteres fahordóban erjedt és érlelődött Légli Riesling sokkal többet tesz: lenyűgözően kifinomult savszerkezetét komoly test és szinte váratlan ásványosság kerekíti teljessé. És még csak az út elején járunk.

Landord
Vannak pillanatok, amikor a lehetőségek és az ambíciók szerencsés konstellációjának köszönhetően valami igazán nagyszerűt alkothat az ember. Ilyen pillanat volt 2003, amely Légliéknél a dűlő, a fajta és a borász nagy találkozásának éve. A déli-délnyugati fekvésű, magas agyag- és mésztartalmú Landord-dűlő 4 hektárnyi területén termett szőlőből készült chardonnay megjelenésének évében etalon lett: a testes, egyszerre gyümölcsös és krémes, minden ízében elegáns chardonnay hazai viszonyítási pontja.

Pedig Légli Ottó és a chardonnay viszonya "csak" barátságként indult. Az évek múlásával azonban ez a barátság - a fajta erényeinek egyértelművé válásával - fokozatosan elmélyült, míg végül Ottó 2000-ben szó szerint dűlőre vitte a dolgot, és ezzel megszületett a Landord, amely 2006-ban már harmadik évjáratát ünnepelte. A borkészítési elvek egyértelműek: 225 és 300 literes magyar kis fahordóban erjed és érlelődik, ez az, ami megkülönbözteti a pincészet 1996 óta létező alap chardonnay-jától, ami 500 literes fahordóban tölti iskolás éveit. És hogy a Landord hol folytatja majd tanulmányait? Az ültetvény még mindig nagyon fiatal, évről évre várhatóan szebb termést ad. "Meg aztán a hordóhasználatban is rengeteg lehetőség van még" - sorolja Ottó. A jelenleg alkalmazott magyar hordók mellett kacérkodik Burgundiából származó másodtöltésű barrikhordók kipróbálásával is, mert mint mondja, a lankadatlanul keresett elegancia megtaláláshoz a hordó-játékon keresztül vezet az út. Meg az állandó kísérletezésen át. Magától értetődő természetességgel szögezi le, hogy az alapvető technológiai 1x1-en kívül, amelynek természetesen mindig rendben kell lennie, minden évben el kell felejteni az előzőt, s csak az adott termés szavára, kívánságaira, képességeire szabad figyelni. 

S hogy a dűlőszelekció határainak elérése után merre tovább? A borász matematika segít: négy szép bor összege egy nagy cuvée. S hogy az milyen lesz? "Nem tudok másképp bort készíteni, mint ahogy élek" - mondja Ottó. Szerencsére - gondoljuk magunkban.


Istenhozottpohár: Légli 333 2009

Spenótos kecskesajt felfújt
Légli Blanc 2009

Eperkrémleves, mentás-joghurt fagylalttal
Légli Rosé 2009

Harcsa húsos derelye, tárkony olajjal és marinált paprikával
Légli Lugas 2008

Fogas papírhüvelyben sütve, kerti zöldségekkel
Légli János-hegy Sauvignon Blanc 2009

Bodza sorbet

Borjúnyak, vajas pecsenyelével, zöldséges kuszkusszal
Légli Gesztenyés Riesling Válogatás 2007

LD- Rebarbara, sajt, zöldeper, dió, vanília,
Landord 2007

XXV. Balatonfüredi borvidék - Figula Pincészet

Az idősebb Figula Mihály által alapított és ma már az ifjabb Mihály által kormányzott családi borászat nemcsak "hazai vizeken", a Balatonfüred-Csopaki borvidéken, hanem az egész országban mint az egyik legkiválóbb fehérboros pincészet ismert. Az 1993-ban alapított birtok ma 17 ha szőlőterülettel rendelkezik Balatonfüred, Balatonszőlős, Pécsely a Tihanyi-félsziget legkiválóbb dűlőiben. A borászat hamar hírnevet szerezett magának tiszta, illatos és lendületes reduktív fehérboraival, amelyek minden évjáratban tökéletesen mutatták mind a tradicionális balatonfelvidéki fajták, így az olasz rizling és a szürkebarát, mind pedig a borvidéken helyüket megtalált világfajták, például a chardonnay és a sauvignon blanc, legszebb arcát. Idővel aztán, ahogy a birtok nőtt, úgy szélesedett a választék is. 
A borok többsége ma is reduktív technológiával készülő friss, gyümölcsös fehérbor, ugyanakkor egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a hordóban érlelődött és a dűlőszelektált tételek is, míg a fajtaborok mellett már évek óta a fogyasztók kedvence a Szilénuszra keresztelt, késői szüretelésű, olasz rizling-semillon-chardonnay házasítás. Sőt, azt is bebizonyították, hogy a borvidéken a fehéreken túl is van élet: rozéik, készüljenek merlot-ból vagy kékfrankosból, mindig sikert aratnak, csakúgy mint vörösboraik, legyen szó pécselyi cabernet sauvignon-ról, dűlőszelektált cabernet franc-ról vagy válogatott szőlőből készült merlot-ból.


Istenhozottpohár: Zenit 2009

Zöldspárga panna cotta, sáfrányos fogas raguval
Sauvignon Blanc 2008

Medvehagyma krémleves, kecskesajt habbal
Olaszrizling 2009

Ponty galuska, mozaikos zöldség tatárral
Kékfrankos Rosé 2009

Füstölt jércemell, vajas spárgával és turbolyás sabayonnal
Chardonnay 2008

Borjúszűz, petrezselyempürével és grillezett citrusos rebarbarával
Szilénusz 2007

FD- Csokoládé, málna, meggy, aszalt szilva, cikória, rózsavíz
Figula III.2008