2011. április 29., péntek

Arany Sárfehér - Spárga

ARANY SÁRFEHÉR - MÁJUS
Arany Sárfehérhez párosított ételek,
a Sárfehér, - mint Hungaricum bor, népszerűsítésért

SPÁRGA MENÜ
CHEFÜNK AJÁNLATA
Spárga brulée, mesclun salátával

Spárgakrémleves, zöldspárga fejekkel és kecskesajtos crutonnal

Grillezett lazac filé,gratinirozott zöldspárgával

Grillezett jércemell, spárgával  és remoulade mártással

Zöldspárgás rizottó, mangalica sonkával és érlelt juhsajttal

Lime-os fehércsokoládé bavarois

Gedeon Pincészet – Arany Sárfehér 2009
Gedeon Pincészet – Perle Gyöngyözőbor 2008

2011. április 27., szerda

Arany sárfehér

Az Arany sárfehér egy magyar fehérborszőlő fajta. A szőlőfajta származása bizonytalan, de valószínűleg a balkáni térségből érkezett hozzánk. Kizárólag Magyarországon található meg ez a szőlőfajta, a Kunsági borvidéken. 1873-ban Szélesi József vincellér szelektálta egy Kadarka ültetvényben, ezért feltételezték, hogy a Fehér Kadarka változata. A szelektálástól kezdve Fejszés István volt nagy terjesztője a. Az Izsáki sárfehér nevet a fajta kezdettől fogva az Izsáki szőlőtermesztőktől kapta. Hason nevei: Izsáki, Izsáki sárfehér, Fehér dinka, Német dinka, Huszár szőlő. Neve 1999. december 13.-án véglegesítődött, az FVM "Izsáki" szőlőfajta nevét "Arany sárfehér" - névre változtatta. Fehér bogyója és nagy fürtje miatt, nehéz, mint a sár találó névválasztás. A Somlói borvidéken termesztett Sárfehértől független, teljesen más fajta. Később Kostka László Izsáki gyógyszerész volt nagy apostola termesztésének.

Csak hazánkban termesztik, ezért őshonosnak tekinthetjük. Hazai elterjedése alapján helyi fajta. Levele nagy, megnyúlt, hólyagos felületű, vállöble jellegzetesen „kancsó” alakú. Fürtje nagy, vállas, tömött. A bogyói világos sárgászöld színűek. Erős növekedésű, bőtermő, de fagyérzékeny fajta. Károsodása esetén jól regenerálódik, sőt meglehetősen sok másodtermést is képez, ami a késői érés miatt inkább a fajta hátrányára válik.
Későn, október közepén, illetve második felében érik, általában ekkor szüretelik. Régebben étkezési célra is felhasználták, a két világháború között Németországba exportálták Aranysaszla néven. A szőlő durva, magas savtartalma nem teszi lehetővé csemegeszőlőként való hasznosítását, így nagyon nagy mennyiségben pezsgő-alapbort készítenek belőle. Bora változó alkoholtartalmú, vékony, savai durvák. Jelentős mennyiséget használnak belőle pezsgő alapbornak. Fajtapezsgője Blanc sec.

Májusban az Arany Sárfehérhez párosítunk spárgás ételeket. Hamarosan következik a menü......... 
(sol)


2011. április 20., szerda

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Pannonhalmi borvacsora - 2011.Április 19.
Nagy kedvenceim az Apátsági Pincészet borai és ez a tegnapi borvacsoránkon ismét megerősítést nyert.
Illés Tomi a pincészet kereskedelmi igazgatója mutatta be vendégeinknek a borvidéket, a pincét és a borokat, amit ezúton, innen is köszönünk neki! Igazán élvezetes, széleskörű, informatív előadás volt!

Istenhozottpohár:
Sauvignon Blanc 2010

Alma spagetti, olívaolaj zselével
Tramini 2010







Citrusos hal velouté, spárga mousse-szal
Rajnai Rizling 2009


Borjúnyak rolád, ratatouille-val
Rosé 2010


Konfitált malaccsászár, uborka főzelékkel
Hemina 2009


Báránysült, káposztával töltött raviolival és kucsmagombával
Pinot Noir 2009


Meggy-cékla, csoki- szilva- mák, kávé
Infusio 2009


2011. április 11., hétfő

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borvacsora

2011 Április 19. Kedd 19.00 - Solier Étterem

Csodálatos Pannonhalmi borokat kóstolunk, hozzá illő, ínyenc menüsor kíséretében,a Pincészet kereskedelmi vezetője, Illés Tamás szakértő közreműködésével.



Istenhozottpohár:
Sauvignon Blanc 2010
Alma spagetti, olívaolaj zselével
Tramini 2010
Citrusos hal velouté, spárga mousse-szal
Rajnai Rizling 2009
Borjúnyak rolád, ratatouille-val
Rosé 2010
Konfitált malaccsászár, uborka főzelékkel
Hemina 2009
Báránysült, káposztával töltött raviolival és kucsmagombával
Pinot Noir 2009
Meggy-cékla, csoki- szilva- mák, kávé
Infusio 2009

2011. április 5., kedd

Irsai Olivér - Tavaszi menü

 
IRSAI OLIVÉR - ÁPRILIS
Irsai Olivérhez párosított ételek,
az Irsai, - mint Hungaricum bor, népszerűsítéséért

Mézzel grillezett kecskesajt, zöld alma pürével

Kukorica krémleves, gyömbérkenyér ropogóssal

Grillezett fogas citrusos-vajas metélttel      

Grillezett jércemell, spárgával és turbolyás hollandi mártással    

Lime-os fehércsokoládé bavarois

Szőke Mátyás – Mátraaljai Irsai Olivér 2009
Nyakas Pince – Budai Irsai Olivér 2009