2012. október 19., péntek

Soproni borvidék - Horváth József Ráspi



 Horváth József Ráspi megkerülhetetlen tényezője a hazai borvilágnak. Van, aki rajong a boraiért, van, aki nem szereti, de senkit nem hagy hidegen.

 Munkásáráról így nyilatkozik:
"Munkánk szellemisége és alapvető célkitűzései: ALKOTNI, ELKÁPRÁZTATNI!
Borász családban születtem, kicsi gyermekkorom óta ott voltam a szőlőművelés és a borkészítés minden fázisánál. Vendéglátást tanultam, és sok-sok évig dolgoztam úgy a szakmában, hogy nem találtam a szépségét, ezért sokfelé szerencsét próbáltam, kerestem a mélységét és a szépségét. 1994-ben nyílt éttermünkben és borászatunkban is az alapfilozófia: nem szeretnék semmiféle elvárást teljesíteni, nem figyelem, hogy mit szeretne a piac, vagy, hogy mi a trendi. Egyszerűen mindent a természetes szépségében, ízében, a természet által megalkotott ízek megtartásával készítek, nagyon fontos a nyersanyag tisztelete, és a természet iránti alázat, ez nemcsak a konyhánkra, hanem a borászatunkra is érvényes." Ráspi

"Végy csillámpalát, majd facsard ki a levét. Ha megvagy, palackozd le!
Ráspi egy igazi egyéniség. Mind éttermében, mind pedig pincéjében, a megszokottól eltérő kerékvágásban haladnak a dolgok, erről úgy általában senki sem nyit vitát... Borai a legnehezebb olvasmány kategóriában neveznek, s ennek megfelelően sokan tolják homlokukra a szemüveget, amikor az első kortyot megízlelik. Ugyanis olyan borok ezek, mintha nem is szőlőből készülnének, hanem egyenesen a csillámpala kifacsart levét töltené a palackba. "Kő-Juice". Talán így lehet legjobban körülírni annak a bornak a típusát/stílusát, amit a Fertőrákos környéki, nagy tehetségű szőlőterületek terméséből a palackba segít. Ha valaki még nem találkozott terroir borral, de kiváncsi, hogy az milyen is lehet, bontson fel egy palack Ráspi bort, s a kérdés, nem kérdés többé!".......tovább az interjúhoz
forrás: http://www.pincearon.hu

Novemberben a Soproni borvidék lankáin folytatjuk borbarangolásunkat. A borvidék pincészetei közül az egyik legkiválóbb Ráspi Pincéje és borai! Horváth József személyesen mutatja be a borvidéket, a pincét és kiváló  borait, amelyek mellé Chefünk Haraszti Zsolt komponál ínyenc menüsort.

November 20. kedd 19:00

Ráspi Pince

Istenhozottpohár
Tündér Furmint Cuvée 2011

Kacsamáj mousse, meggyel
Kékfrankos válogatás 2009

Vargánya krémleves, tepertős pogácsával és koriander habbal
Mágus cuvée 2009

Csicseriborsós bárány szamósza
Cabernet Sauvignon 2009

Konfitált libacomb, szilva texturákkal
Merlot 2008

Szarvas bélszín, cékla grateinnel  és pecsenyemártással
Máté cuvée 2005

Étcsokoládé, aszaltmeggy és áfonya, chili, narancs, datolya
Kékfrankos jégbor 2011

Vendég Chefünk: Haraszti Zsolt

Szeretettel várjuk!
Szoljár Csaba üzletvezető, Haraszti Zsolt Vendég Chef  és a Solier Cafe csapata




2012. október 16., kedd

Bolyki borvacsora képekben

Csodálatos Egri borokat kóstolunk, hozzá illő, ínyenc menüsor kíséretében, a pincészet borásza, Bolyki János szakértő közreműködésével.János személyében egy rendkívül hunoros, jó kedélyű, elhivatott borászt ismerhetünk meg!  A borok tekintetében azonban nem ismer tréfát, mert könnyedebb és testesebb borai is kiválóak voltak! Jó volt a Cucc....:)

Istenhozottpohár:
Cucc 2011

Lime-bodza panna cotta
Sauvignon Blanc 2011



 Forró ribizli leves, fűszeres ropogóssal
Rosé 2011




Tőkehal, articsókával
Indián Nyár 2010




Marha hátszín, étcsokoládé mártással és gombás kaláccsal
Bikavér 2008




Füstölt mangalica tarja céklás polentával
és glace-szal
Ördöngös 2009 (kékfrankos)




Étcsokoládé, cékla, rozmaring, fekete ribizli
Bolyki és Bolyki 2009 










2012. október 2., kedd

Bolyki János


Egri Borvidék
Bolyki Pincészet

Bolyki János - saját bevallása szerint - csak lassan vált a bor megszállottjává. 1998-ban fogott szőlőtelepítésbe, közben szőlész-borász diplomát is szerzett. Ha belépünk Losonczi-völgyben található, kőbe vájt, rendkívül impozáns pincéjébe, azonnal érezhetjük, hogy ez a szerény, mosolygós fiatalember a 30 méter magas falak között komolyan veszi, amit csinál. 


    „ Minden a termésen múlik, célom a dűlők képességeinek megmutatása. "

Gyermekkorában szülei háztáji szőlőterületein játszott, de akkor még a szőlészet nem tartozott kedvenc tevékenységei közé. 10-12 éve érzi igazán magáénak és szereti a szakmát. Csak saját alapanyagból dolgozik, idén először tudja kihasználni a pincekapacitást, mert összes területe termőre fordult. 25 hektáron gazdálkodik, úgy gondolja, 2-3 év múlva 100 000 palack körül tud majd értékesíteni. A környékbeli fiatal borászok a mai napig sokat segítenek egymásnak, sokat tanult tőlük. Járt külföldön is tapasztalatot gyűjteni, legutóbb Ausztráliában. Két borversenyre szokott nevezni, a Pannon Bormustrán és a borok bordeaux-i olimpiáján jelenik meg. 2003-ban készítette első borait, úgy véli, segítségére volt az évjárat, mert első borával, egy bikavérrel már Bordeaux-ban ezüstérmet nyert. Ekkor is tudta, hogy a piac telített, és csak nagyon jó minőségű és kedvező ár-érték arányú borokkal lehet fennmaradni. Vallja, hogy a minőség a legfontosabb.

A területek
Fertő: 2,2 Kékfrankos / Kisgalagonyás: 0,8 Blauburger / Kerékkötő: 0,9 Hárslevelű
Marinka:1,2 Királyleányka / Középbérc: 3,7 Hárslevelű; 2,8 Merlot; 0,7 Blauburger; 1,7 Sauvignon Blanc; 0,5 Menoir; 0,4 Kadarka Határrajáró: 2,5 Cabernet Franc; 2,5 Portugieser; 5 Kékfrankos
Kistibrik: 0,5 Zweigelt; 0,5 Kékfrankos.

Nagy örömünkre Októberben Gödöllőre látogat János! Egy igazán különleges embert és kiváló borait ismerhetik meg Vendégeink.........!
2012.Október 15. Hétfő19:00 - Bolyki Pincészet borvacsora
Istenhozottpohár:
Cucc 2011
Lime-bodza panna cotta
Sauvignon Blanc 2011
Forró ribizli leves, fűszeres ropogóssal
Rosé 2011
Tőkehal, articsókával
Indián Nyár 2010

Marha hátszín, étcsokoládé mártással és gombás kaláccsal
Bikavér 2008
Füstölt mangalica tarja céklás polentával
és glace-szal
Ördöngös 2009 (kékfrankos)
Étcsokoládé, cékla, rozmaring, fekete ribizli
Bolyki és Bolyki 2009