2014. július 9., szerda

Konyári Pince - Balatonlelle

A Balaton déli partján, Somogy megye északi részén fekszik, Zamárditól Balatonkeresztúrig, dél felé Andocs és Tab vonaláig. Szintén ehhez a borvidékhez tartozik a Balatonkeresztúrtól délre fekvő Kéthely és Marcali között elterülő szőlővidék. Klímája enyhének, bizonyos években, kifejezetten melegnek mondható. A napsütéses órák száma átlagosan eléri az évi 1950- 2000 órát, az átlagos csapadék mennyiség 600- 800 mm között van. Nem jellemzőek a kiugróan magas, vagy alacsony hőmérsékleti értékek, így az évjáratok közötti ingadozás viszonylag csekély.
Alapkőzete agyagos-homokos üledék, melyeket a Pannon-tó rakott le. Ezt később negyedidőszaki lösz fedte be. Ezen alakult ki a szőlőtermesztésnek ma jó alapot nyújtó lejtőlösz és vályogtalaj. Önálló szelekcióban ma a balatonboglári, szőlőskislaki, szőlősgyöröki, kőröshegyi, sinai- hegyi borokat ismerhetjük.
A borvidék hagyományosan mind fehér, mind vörösbort szőlőknek kedvelt termőhelye volt. Mára a fehér szőlők aránya nagyobb: Királylányka, Chardonnay, Zöld veltelini rendelkeznek a legnagyobb területtel. A kékszőlők között a Merlotnak, és a Kékfrankosnak legnagyobb az aránya.

Konyári Pincészet - Konyári János
Balatonlelle
Konyári János az 1990-es évek elején a legelsők között jelent meg a piacon palackozott boraival.  Magyarországon állítólag ő volt az első, aki a barrikhordós érlelést alkalmazta. A barrikolás művészetén túl azt is elsőként bizonyította be, hogy a Dél-Balatonon is lehet kékszőlőből csúcsborokat készíteni. Barrik érlelésű, 1990-es évjáratú Cabernet Sauvignon-ja nemcsak a Foodapest-VinAgora nagyaranyát, hanem a fogyasztók bizalmát is elnyerte.
A Konyári Pince jelenleg 25 hektáron gazdálkodik, évente körülbelül 110-140 ezer palackot forgalmaz. Ültetvényeik a környék jobb fekvéseiben találhatók. A birtok egyik ékköve, az 1757-ben épített téglaboltozatos pince, a balatonlellei Kishegyen található, ahol a szőlőművelés és borkészítés hagyománya 800 éves múltra tekint vissza.
Konyári János utánpótlásról is időben gondoskodott. Fia, Dániel, 2000-ben diplomázott, talán nem véletlen, a barrikhordós érlelésből írta szakdolgozatát. Az egyetem után bejárta a fél borvilágot, Dél-Afrikában, Portugáliában, Kaliforniában és Új-Zélandon tanulmányozta a borkészítés technológiáit. A Konyári Pince borai ma már apa és fia közös alkotásai.
Sigillum Loliense névre hallgató fehér és vörös küvéjük, melyek minden évjáratban a kiváló minőség és a kedvező ár házasításai, Lelle egykori pecsétjéről (Sigillum Loliense=Lellei pecsét) kapták a nevüket, a pecsétről, amely már évszázadokkal ezelőtt is karózott szőlőt ábrázolt.
A bordeaux-i fajtákból építkező vörös Loliense mellett 100%-ban merlot-ból készítik a fajta igazi teltségét és bársonyosságát megmutató Sessiot, 2008 decemberében pedig egy csúcsborral, a két cabernet házasításából született Pávával jelentkeztek, amely a kóstolók egybehangzó véleménye szerint a modernkori magyar borászat egyik legszebb és legelegánsabb tétele. Konyári János 2008-ban elnyerte az Év Bortermelője-díjat. 
Szőlőfajták: Merlot 25%, Kékfrankos 25%, Cabernet franc 12%, Cabernet sauvignon 12%, a fennmaradó mintegy 30 % Olaszrizling, Hárslevelű, Sauvignon blanc és Chardonnay
Ültetvények: Össz. 25 hektár, ebből az Öreg-hegyen 7 ha, az Országúti-dűlőben 4 ha, a Puposban 1,5 ha, a Sínai-hegyen 2,5 ha, a János-hegyen 2,5 ha

Konyári borvacsora
2014. augusztus 26. kedd 19:00

Istenhozottpohár: Loliopop Rosé gyöngyözőbor 2012
Káposztás Lollipop
Loliense Fehér 2013

Paszternák velouté, zöldalmával és bergamot olajjal
Sauvignon Blanc- Hárslevelű Cuvée 2013
Csirkenyárs, mesclun salátával és eperzselével
Rosé 2013

Rózsaszín kacsamell, szezámmag pralinéval, narancsos-ribizli raguval,  fűszeres rizskrokettel
Jánoshegyi Kékfrankos 2011
Bélszín szeletek, burgonyahabos-gyümölcsös eclair fánkkal és csokoládés-kávés glace-szal
Loliense 2011

Sessio desszert - Étcsokoládé, szilva, kávé
Sessio 2009
 
A borvacsora ra: 10.900,- Ft/ fő

http://solier.website-pages.eu/page.php?pa=c4d98e51-9414-73f2-0a1d-5176a6f20b3f