2014. szeptember 15., hétfő

Pannonhalmi Apátsági borvacsora

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet a 2003-as évjárattól ismét készít bort. A bencés apátok már a középkortól kezdve művelték ezt a mesterséget, a pannonhalmi borról azonban az utóbbi ötven évben vajmi keveset hallottunk. A pincészet 2001-ben nagyszabású telepítésekbe kezdett, olyan szőlőfajták kerültek a "három dombra", melyek kitűnően érzik magukat e kissé hűvös klímán: rajnai rizling, olaszrizling, sauvignon blanc, tramini, chardonnay és pinot noir. A pincészet kialakítása és a telepítések Gál Tibor irányítása alatt történtek, és szintén az ő kezei alatt nevelkedett az a fiatal vincellér is, aki ma a birtokot vezeti: Liptai Zsolt.

A pincészet hozzávetőleg 50 ha területen gazdálkodik, ültetvényei jórészt a korábbi főapátsági területeken, 6 nagyobb dűlőben helyezkednek el: a Széldomb I.-II. dűlőkben Pannonhalmán (új telepítés; 9 + 4 ha), az écsi Babszökő-dűlőben (új telepítés; 10,2 ha), a ravazdi Tavaszó-dűlőben (új telepítés; 13,45 ha) valamint a pannonhalmi Packalló- és Cseresznyés-dűlőkben (régi és új telepítésű, vásárolt ültetvények; 12 ha). A könnyű, gyümölcsös Tricollis és a minden évben az apátság védőszentjének, Szent Mártonnak napjára készülő St. Martinus Cuvée mellett telt fajtajelleges traminit és reduktív iskolázású, élénk savú Rajnai Rizlinget, valamint fahordós érlelést is kapó Sauvignon Blanc-t palackoznak. A tartalmas házasításokat fehérben a 2006-ban először készült Hemina (chardonnay, pinot blanc, olasz rizling) képviseli, míg ugyancsak ebben az évben látta meg először a napvilágot az Infusio névre hallgató merlot-cabernet franc küvé, mely érett karakterével, telt gyümölcsösségével és bársonyosságával azonnal a Borfogyasztók egyik kedvence lett.

Ha Ön szereti a finom borokat és ételeket, és megszeretne ismerni egy első osztályú pincészetet és a borvidék legjobb borait, akkor ezt nem hagyhatja ki!
Egy igazi gyöngyszemet mutatunk be Önnek!!!


A Pannonhalmi borvidék lankáin folytatjuk borbarangolásunkat.
A borvidék pincészetei közül a legkiválóbb az Apátsági Pincéaszet és borai!
A birtok borásza,  személyesen mutatja be a borvidéket, a pincét és kiváló  borait, amelyek mellé Chefünk,Fodor Sándor komponál ínyenc menüsort.

Szeptember 30. kedd 19:00
Pannonhalmi Apátsági borvacsora

Istenhozottpohár: SALVE gyöngyözőbor 2013

Párolt császár, egzotikus gyümölcs tatár,
Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2013

Narancsos sütőtök veloté, baconos-töknyárssal
Pannonhalmi Rajnai Rizling 2013
Gyöngytyúk mell filé, almás-zellerpürével
Pannonhalmi Hemina 2012

Báránylapocka, káposztás blinivel és erdei gombaraguval
Pannonhalmi Pinot Noir 2012

Bélszínragu és carpaccio, kukorica krokettel és szeder coulis-val
Pannonhalmi Infusio 2012

TD - Tramini desszert
Mandula, mangó, fehércsoki, vanília, rózsa
Pannonhalmi Tramini 2013
 
Szeretettel várjuk!
Szoljár Csaba üzletvezető, Fodor Sándor Chef  és a Solier Cafe csapata
 BIZTOSÍTSA HELYÉT ASZTALFOGLALÁSSAL!
06-20-396-55-12

A borvacsora ára: 10.900,- Ft
http://solier.website-pages.eu/page.php?pa=c4d98e51-9414-73f2-0a1d-5176a6f20b3f&sr=IxN3Em

2014. szeptember 9., kedd

Kaló borvacsora képekben

Istenhozottpohár: Fehér Cuvée (Olaszrizling, Zöldveltelini, Leányka) 2012
Fehér Cuvée (Leányka, Chardonnay, Irsai) 2000

Tramini 2009
Rákszuflé, gyömbérzselével



Leányka 2005
Sárgadinnyés uborkaleves, sós-mandulás ropogóssal



Cabernet sauvignon Rosé 2007
Csirkerolád, csicseriborsó krokettel és málnás-kápiapaprika chutney-val



Pinot Noir 2009

Bikavér 2009
Hasaalja tekercs, sült paszternákkal és szilvás-chili szósszal



Chiraz 2009

Vörös Cuvée (Turán, Pinot Noir, Shiraz, Cabernet Franc) 2007
Szarvas bélszín, szarvasgombás burgonyapürével és szedres-cékla raguval



Vörös Aszú (Cuvée) 2008
Mazsolás-répatorta, csokoládé mousse, rózsaborsos ropogós