2015. április 22., szerda

Haraszthy Pincészet

Sokak fülében biztos ismerősen cseng a következő szlogen: "Etyek – Budapest szőlőskertje". Ez a szlogen

az ezredfordulóval újra feltámadni látszik. A gyönyörű fekvésű, Budapest szívétől autóval csupán 30-40 percre található sváb településnek évszázadokra visszavezethető szőlő-és bortermelő hagyományai vannak. Korábban szinte minden sváb családnak volt saját szőlője és bora, amit aztán a főváros piacain adott el a borra oly nagyon szomjazó városiaknak.
A borvidék a meszes-löszös talajnak, hűvösebb, csapadékosabb klímának és javarészt fehér szőlőfajtáinak köszönhetően egyre szebb és szebb borokkal büszkélkedhet. Frissesség, üdeség, ropogós savak, gyümölcsösség jellemzi a borokat legtöbbször.
A friss fehér borok mellett nagyon jól érzi magát a Pinot Noir szőlőfajta is, mely talán az egyetlen vörös szőlőfajta a borvidéken, mely valóban szépen tudja közvetíteni a terroir jellegét. Sokan mondják, és nem csak magyar, de francia szakemberek is, hogy az Etyek-Budai borvidék nagyon sokban hasonlít a híres francia Champagne borvidékre. Ezt a feltevést alátámasztja a borvidéken található számos minőségi pezsgőt előállító borászati cég.

A pincészet kapcsolata Haraszthy Ágostonnal
Pincészet a Haraszthy nevet választotta, mert tisztelegni kívánt Haraszthy Ágoston előtt mindazért, amit tett a szőlészet és borászat területén, mint Magyar ember. Nem vér szerinti vagy tulajdonosi kapcsolatról van szó, hanem megemlékezésről, és tisztelgésről. Haraszthy Ágoston példát állít előttünk azzal, hogy a tradicionális vonásokat sikeresen keverte a modernnel. Kaliforniában tevékenykedett, és talán jobban elismert ott, mint idehaza. Újított, kísérletezett, és ezzel sikeresen vitte előre a dolgokat. Hasonlót szeretnénk alkotni Etyeken a pincészetünkben, ahol a modern és újító szellem jól megfér a tradíció követésével.



A Haraszthy Vallejo Pincészet 1998-ban azért jött létre, hogy az etyeki Buda régió szőlőfajtáiból kitűnő borokat készítsen. A Pincészet alapításánál nem csupán bortermelésre gondoltak, hanem arra is, hogy e hely a turizmus bázisául szolgáljon.
2005-ben a Haraszthy Vallejo befejezte azt az 5 éven át tartó építkezést, melynek eredményeként felépült az épületegyüttes, amely nem csupán bortermelő berendezéseinknek és a bortartályoknak ad otthont, hanem a kóstoltató helyiséggel, az úgynevezett Lovagteremmel, a páratlan Cinnamon étteremmel, hatalmas terasszal és parkolóval vendégeink maradéktalan kényelmét is biztosítja.


Május 19. kedd 19:00
Haraszthy Pincészet borvacsora


Csodálatos Etyeki Haraszthy Pincészet borokat kóstolunk, hozzá illő, ínyenc menüsor kíséretében, a pincészet tulajdonos borászának szakértő közreműködésével.


Istenhozottpohár: Rosé 2014

Sir Irsai 2014
Csirkemájas macaron

Sauvignon Blanc 2014
Mentás zöldalmaleves, bodza fagyival

Chardonnay 2012
Körtés csirkemell terrin, "kókuszgolyóval".

Öreghegy 2009
Malac császár, mustáros paszternákkal és parmezános krokettel

Fantastico Pinot Noir 2009

Grillezett báránylapocka, hagymalekvárral, káposztás burgonyatekerccsel és céklás jus-vel

Fantastico Malbec 2010
Áfonya, vanília, feketeribizli, grapefruit

Biztosítsa helyét asztalfoglalással, az alábbi linkre kattintva!
http://solier.website-pages.eu/page.php?pa=c4d98e51-9414-73f2-0a1d-5176a6f20b3f

2015. április 21., kedd

Németh János borvacsora képekben

Istenhozottpohár:Németh Janó Rosé 2014

Németh Janó Siller 2014
Kávés kacsamáj pathé, siller zselével


Kékfrankos 2012
Fermentált gombaleves, zöldfűszeres ropogóssal


Sygno Bikavér2012
Libamell céklapürével és hónapos retekkel


Porkoláb 2012
Erdeigyümölcsös vadmalacpofa, tejfölös dödölével


Cabernet Sauvignon 2012
Bélszín, Föld és zöldség


Cabernet Franc 2012
Étcsokoládé, áfonya, sajt