2015. május 21., csütörtök

Dúzsi Pincészet

Szekszárd és a szőlő szeretete

Dúzsi Tamást már gyermekkorában magával ragadta a szekszárdi dombság, az itt élő gazdálkodó paraszt
emberek szőlő és bor iránti szeretete, így középiskolába szülei ellenzése ellenére az akkori gimnáziumban induló szőlész-borász osztályba iratkozott be. Érettségi után a Gyöngyösi Mezőgazdasági Főiskola szőlész-borász szakán folytatta tanulmányait. Középiskolás korában még a szőlő, mint növény érdekelte komolyabban, majd a főiskolán fordult komolyabban a borászat felé. A gyöngyösi évek meghatározóak voltak számára, itt kötelezte el magát teljesen a borászat irányába. 


Borász és tanár
Az első munkahelye a szekszárdi Mezőgazdasági Kombinát volt, ahol a pincét vezette, majd újabb kihívás jelentkezett életében. Szőlészetet-borászatot tanított Lengyelen a mezőgazdasági szakiskolában, és mivel éppen testnevelő tanár híján volt az iskola, mint országúti kerékpárversenyzőt beiskolázták a Pécsi Tanárképző Főiskolára, amit sikerrel el is végzett. Élete a mai napig a borászat, a  kerékpározás és mindezt kiegészítve a család körül forog.
Ezután rokon szakmában, a sör- és üdítőital gyártásban dolgozott a Pannónia Sörgyár szekszárdi telephelyén. Itt került közel az ital palackozáshoz. Az itt szerzett  tapasztalatait sikeresen kamatoztathatta a későbbi munkahelyén az Aliscavin Rt.-nél, ahol ő lett a palackozó vezetője. 1986-tól 1994 májusáig itt dolgozott, amíg a céget el nem kezdték leépíteni. Együtt dolgozott Vesztergombi Ferenccel, Módos Ernővel, akikkel jelentős sikereket értek el az országos borversenyeken boraikkal.



A kihívás
Ezután kezdődött életének igazi kihívása. Munkanélküli lett, majd a gazdálkodó nagyszülők munkája után
utolsó pillanatban sikerült a szekszárdi borvidéken, Sióagárd-Lányvár Dűlőben 3,3 ha kékfrankos szőlőt kárpótolnia. Innen indult a magánvállalkozás, kezdetben egyedül, majd később egy-egy segítséggel és a feleségével művelték a szőlőt. Már a kezdetek óta palackozták a boraikat, és így próbáltak piacra lelni.

A Rosékirály!
Dúzsi Tamást sok-sok éve rozékirályként emlegeti boldog és boldogtalan. Ez nagyon is valami. Ahhoz, hogy egy ilyen rajongó titulus közhasználatúvá váljon, komoly, nagyszabású teljesítményre és általános ismertségre, népszerűségre van szükség. A királyság magától senkinek sem hullik az ölébe. Viszont megvan a veszélye annak is, hogy az adott borász más dolgaira kevesebb figyelem jusson. Márpedig Dúzsi további tételei is simán megérdemlik, hogy érdeklődjenek irántuk.
Elismerések:

- Az Év Bortermelője 2014

- 2015. március 3-án Párizsban, a "Le Meurice" étterem dísztermében hirdették ki a 21. Vinalies Internationales eredményeit.
A Világverseny legjobb vörös bora címet Dúzsi Tamás és Családja Szegzárdi Borászati Kft. - Görögszó 2011-es évjáratú bora nyerte el.

 

 Dúzsi Tamás borvacsora
2015.06.16. kedd 19:00
 
 
Istenhozottpohár: Kékfrankos Rozé 2014 

Merlot Rozé 2014
Cseresznyehab, pirított mandulával és mentával

Cabernet Sauvignon Rozé 2014
Erdei gyümölcsös consomé, lazaccal

Kékfrankos 2012
Paprikás krumpli, "ahogy mi gondoljuk"

Birtok bor 2011
Sertés variációk, ajvárral

Cabernet Franc 2011
Szarvas bélszín, erdeigombás nudlival és feketeribizlis-csokoládé fagylalttal

Syraz 2011
Szedres sajttorta, szecsuáni borsos csokoládé parféval és áfonya coulis-val


Szeretettel várjuk!

A borvacsora ára 11.400,- Ft/ fő
 
Biztosítsa a helyét, asztalfoglalással!
 
http://solier.website-pages.eu/page.php?pa=c4d98e51-9414-73f2-0a1d-5176a6f20b3f

2015. május 20., szerda

Haraszthy borvacsora képekben

Istenhozottpohár: Rosé 2014

Sir Irsai 2014
Csirkemájas macaron


Sauvignon Blanc 2014
Mentás zöldalmaleves, bodza fagyival

Chardonnay 2012
Körtés csirkemell terrin, "kókuszgolyóval".


Öreghegy 2009
Malac császár, mustáros paszternákkal és parmezános krokettel


Fantastico Pinot Noir 2009
Grillezett báránylapocka, hagymalekvárral, káposztás burgonyatekerccsel és céklás jus-vel


Fantastico Malbec 2010
Áfonya, vanília, feketeribizli, grapefruit