2016. április 25., hétfő

Malatinszky borvacsora - Villány

„Malatinszky Csabának bizonyára még az ereiben is Cabernet Franc folyik. Szőlőit féltő gonddal ápolja 30
hektáros birtokán Dél-Magyarország  Villány-Siklósi borvidéken. Mint mondja: igénye és kapacitása sincs nagyobb termőterületre, hiszen azt már nem felügyelhetné személyesen. A korábban sommellier-ként tevékenykedő borász birtokán 2009 óta biotermeléssel készülnek a borok. Pincészete híres harmonikus, komplex vörösborairól, különös tekintettel a villányi terroirhoz leginkább illő Cabernet Franc-ra, mely csakúgy része a Malatinszky Kúria zászlóshajójaként számon tartott,  mindenkit lenyűgöző szűretlen sorozatának, mint a Kövesföld (dűlőszelektált Bordeux-i összeállítás). Malatinszky fehérborait, az aromás Serenát és a kifinomult Chardonnay-t is érdemes megízlelni.” – Caroline Gilby 


A Malatinszky Kúria Szőlőbirtok az egyik legismertebb pincészet a villányi borvidéken. 1997-ben alapította Malatinszky Csaba, korábbi budapesti sommelier, aki borkereskedőként Európa számos borvidékét bejárta az 1990-es években.
Mintegy 28 hektáron dolgozik és évente körülbelül 100 ezer palack bort állít elő. (Saját korábbi elmondása szerint bővíteni szeretné a birtokot, mert a megfelelő méretet elengedhetetlennek tartja a modern borpiacon.)
Főleg kékszőlőfajtákat termeszt. Ezek: Pinot noir, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot.
Borai: Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Cabernet franc barrique, Chardonnay, Pinot noir, Merlot, Cabernoir, Olaszrizling, Kékfrankos.
A pincészetnek szaküzlete van Budapesten.

A 90-es évek elején az új tapasztalatok, a szakmai munka és a gyarapodó ismeretségek rengeteg lehetőséget
nyitottak meg Csaba számára. Alaposan megismerkedett a hazai és külföldi termelőkkel, személyes kapcsolatokat, barátságokat alakított ki velük és elsajátította a borkészítés csínját binját.
1992-ben megnyitotta vinotékáját Budapesten, a József Attila utcában, ahol különleges, magas minőségű, külföldi és magyar borokkal kereskedik, immáron több, mint 22 éve.
Az üzlet nyitásakor már megszületett fejében a saját borászat ötlete is, ennek létrehozására azonban csak 1997-ben került sor, de ebben az évben már az első szüret is lezajlott villányi szőlőjében.
Villány rengeteg lehetőséget nyújt. A bordeaux-i szőlőfajták otthonra leltek itt. Hozzáértő művelésüket és feldolgozásukat gazdagon meghálálják, elegáns, természetes finomságukkal.
A Malatinszky Kúria három kategóriában, klasszikus-Le Sommelier, prémium-Noblesse és szuper prémium-Kúria vonalon készít borokat.

A prémium kategóriájú Noblesse borokat kézzel válogatott szőlőből, préselés nélkül, színléből állítják elő, a szuper prémium Kúria kategóriát pedig kézzel válogatott szőlő, préselés nélküli, szűretlen színlevéből.
Csaba 30 hektárján a chardonnay és a cabernet sauvignon mellett, az abszolút főszerepet a cabernet franc kapta, mely a Malatinszky Kúria zászlósbora. Cabernet Franc borai itthon és nemzetközileg is elismertek, melyet jól bizonyít, hogy a Noblesse Cabernet Franc 2013-ban elnyerte a világ legjobb francjának járó Arany Medál díjat a londoni World Wine Awardson.


A Villányi borvidék lankáin folytatjuk borbarangolásunkat. A borvidék pincészetei közül az egyik legkiválóbb Malatinszky Csaba pincéje és borai! A birtok borásza személyesen mutatja be a borvidéket, a pincét és kiváló  borait, amelyek mellé Chefünk, Haraszti Zsolt komponál ínyenc menüsort.

Csodálatos Villányi Malatinszky borokat kóstolunk, hozzá illő, ínyenc menüsor kíséretében, a pincészet tulajdonos borászának szakértő közreműködésével.


Istenhozottpohár: Sauvignon Blanc 2014

Serena 2015

Kacsamáj mousse, spárgával

Noblesse Merlot battonage Rozébor 2014

Málnaleves, borókás marinált fogassal

Cabernoir 2007
Csirkecomb tekercs, vadas mártással, szalagos fánkkal és oregánó habbal

Kúria Cabernet Sauvignon 2007 szűretlen
Grillezett sertés oldalas, szilva mártással és gratinírozott édesburgonyával

Kövesföld 2007 szűretlen
Marhapofa csicseriborsópürével, mogyoróval és erdei gyümölcsös jus-vel

Kúria Cabernet Franc 2007 szűretlen

"Szilváspite" étcsokoládé fagylalttal és licsivel



A borvacsora ára 12.900,- Ft/ fő

Biztosítsa a helyét, asztalfoglalással!
http://solier.website-pages.eu/page.php?pa=c4d98e51-9414-73f2-0a1d-5176a6f20b3f





2016. április 19., kedd

Bott Frigyes borvacsora képekben....

Istenhozottpohár: Sauvignon Blanc 2014

Olaszrizling 2015
Nyúlsonka, medvehagyma mousse-szal és pirított mandulával


Granum 2014
Spárga krémleves marinált spárgafejekkel, eperrel és tökmagolajjal


Rajnai Rizling 2014
Cukkinis fogas,  grillzöldségekkel 


Super Granum 2013
Fürj hársfateában pácolva,  édesköménypürével és ánizsos tésztával


Kékfrankos 2014
Borjúszűz, padlizsános burgonya tortával és hibiszkuszos-eperlekvárral


Tramini 2014
Mazsola, bors, banán, túró, tejcsoki