2010. november 25., csütörtök

XVI. Badacsony-Szeremley borvacsora

Badacsony dűlőinek vulkanikus eredetű teraszai adják az itteni borok ismert karakterét.
Az északi szelektől védett lejtőkre egyedülállóan mediterrán jellegű, a tó által egész évben temperált mikroklíma jellemző. A napfény itt háromszorosan érleli a szőlőt: nemcsak "felülről", hanem "alulról" is, ugyanis a tó tükre által visszavert fényben a levelek fonákja is napfényben fürdik; a fekete bazalt pedig éjszaka adja vissza a nap hevét és lágy tüzű, jellegzetesen vulkanikus badacsonyi karaktert ad a bornak. Magas mineralitásuk és szép savaik révén a legszárazabb badacsonyi borok is különleges extrakt-édességgel, lágysággal és kerekséggel, valamint egyedülálló érlelési potenciállal bírnak.
A Szeremley család ma 115 hektáros szőlőterületen gazdálkodik a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szívében.
Az Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kft. által művelt szőlőültetvények átlagos kora 12 év, átlagos hektáronkénti tőkeszáma 3800 (új telepítéseknél 5000). Területeinken jellemző az alacsony kordonos művelési mód és a hajtásszám beállítás: a terméskorlátozás során a tőkénkénti 1-1,5 kg szőlő mennyiséget hajtásszám beállítással.

Badacsonyi Borvidék Szeremley Pincészet
2009 Június 16. kedd 19.00
Menüsor:
Istenhozottpohár:
Badacsonyi Muscat Ottonel  2008
Mandulás karalábé”bon-bon„ lime töltelékkel
Szeremley Rizling  2007
Őzlámbgomba veluté
Badacsonyi Pinot Noir Fehér  2006
Meleg haltej-kocsonya, málnaecet zselével és salátacsokorral
Badacsonyi Pinot Noir Rosé 2007
Konfitált kakastöke, gruyére sajttal töltött raviolival, kerti zöldfűszeres mártással
Badacsonyi Kéknyelű 2004
Rosé kacsamell, cseresznye raguval, szarvasgombás édesburgonya felfújttal
Badacsonyi Pinot Noir 2006
Bourbon vanília - bodza desszert, mézzel karamellizált mille feuille-vel, bodza szósszal
Badacsonyi Zeusz késői szüret 2002

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése