2011. március 3., csütörtök

XXV. Balatonfüredi borvidék - Figula Pincészet

Az idősebb Figula Mihály által alapított és ma már az ifjabb Mihály által kormányzott családi borászat nemcsak "hazai vizeken", a Balatonfüred-Csopaki borvidéken, hanem az egész országban mint az egyik legkiválóbb fehérboros pincészet ismert. Az 1993-ban alapított birtok ma 17 ha szőlőterülettel rendelkezik Balatonfüred, Balatonszőlős, Pécsely a Tihanyi-félsziget legkiválóbb dűlőiben. A borászat hamar hírnevet szerezett magának tiszta, illatos és lendületes reduktív fehérboraival, amelyek minden évjáratban tökéletesen mutatták mind a tradicionális balatonfelvidéki fajták, így az olasz rizling és a szürkebarát, mind pedig a borvidéken helyüket megtalált világfajták, például a chardonnay és a sauvignon blanc, legszebb arcát. Idővel aztán, ahogy a birtok nőtt, úgy szélesedett a választék is. 
A borok többsége ma is reduktív technológiával készülő friss, gyümölcsös fehérbor, ugyanakkor egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a hordóban érlelődött és a dűlőszelektált tételek is, míg a fajtaborok mellett már évek óta a fogyasztók kedvence a Szilénuszra keresztelt, késői szüretelésű, olasz rizling-semillon-chardonnay házasítás. Sőt, azt is bebizonyították, hogy a borvidéken a fehéreken túl is van élet: rozéik, készüljenek merlot-ból vagy kékfrankosból, mindig sikert aratnak, csakúgy mint vörösboraik, legyen szó pécselyi cabernet sauvignon-ról, dűlőszelektált cabernet franc-ról vagy válogatott szőlőből készült merlot-ból.


Istenhozottpohár: Zenit 2009

Zöldspárga panna cotta, sáfrányos fogas raguval
Sauvignon Blanc 2008

Medvehagyma krémleves, kecskesajt habbal
Olaszrizling 2009

Ponty galuska, mozaikos zöldség tatárral
Kékfrankos Rosé 2009

Füstölt jércemell, vajas spárgával és turbolyás sabayonnal
Chardonnay 2008

Borjúszűz, petrezselyempürével és grillezett citrusos rebarbarával
Szilénusz 2007

FD- Csokoládé, málna, meggy, aszalt szilva, cikória, rózsavíz
Figula III.2008

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése