A település határában felépült borászatban fiatal szőlészekből és
borászokból álló nemzetközi csapat megalkuvások nélkül, a lehető
legtermészetesebben és legtisztábban készíti borait. Céljuk a fajta, az
évjárat és a két borvidék- Villány és Siklós – különleges potenciáljának
bemutatása.
A modern technológia és a kézműves precizitás egységébe vetett hit, a villányi dűlők mélyebb megismerésére való törekvés és a tökéletes technológiai tisztaság jellemzik a villányi származású, Amerikában élő Sauska Krisztián által irányított borászatot.
A modern technológia és a kézműves precizitás egységébe vetett hit, a villányi dűlők mélyebb megismerésére való törekvés és a tökéletes technológiai tisztaság jellemzik a villányi származású, Amerikában élő Sauska Krisztián által irányított borászatot.
A Borászat:
- A birtok méretének megfelelő optimális feldolgozókapacitás annak érdekében, hogy ne kelljen (például hely- vagy eszközhiány miatt) kompromisszumot kötni a szüreti időpont megválasztásában.
- évi 4.000 hektoliter bor előállitására alkalmas feldolgozó
- 1500 db 225 literes hordónak helyt adó fahordós pince
- A szüret idején a beérkező szőlő többszöri kézi válogatáson megy keresztül: a tartályba már nem kerülhet kocsány, éretlen, vagy éppen túlérett szőlő.
- Tartályok egészben és részlegesen is hűthetőek és fűthetőek, valamint az almasavbontás hatékonyságának növelése érdekében fűthető fahordós pince is.
- A borok három évig száritott tölgyből készült francia és amerikai hordókban érnek. Minden tételt külön van kezelve és a fejlődésük napi rendszerességgel dokumentálva.
A Borász:
Latorczai László
- skola: Szent István Egyetem / Okleveles élelmiszermérnök (MSC), Henkell & SchönleinTörley Pincészet/ Feind Borház / Malatinszky Kúria Szőlőbirtok / Wunderlich Pincészet, Round Barn Winery & Distillery Michigan, USA / SZIE posztgraduális ösztöndíj – Michigan State University, USA / Universita degli Studi di Udine, Olaszország
- Nyelvek: angol / spanyol
- Élet/öröm: Figyelni, tapasztalni, megérteni a világot.
- Kedvenc: Jó film, jó könyv, vitorlázás, sielés.
- Mi lenne, ha nem borász? Kalandor. De borász vagyok.
Birtokméret: | 55,6 ha |
Fontosabb dűlők: | Konkoly, Kopár, Ördögárok, Várerdő, Makár, Zuhánya |
Jellemző szőlőfajták: | merlot, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, kadarka, pinot noir, kékfrankos, portugieser, chardonnay |
Éves termelés: | 500.000 palack |
A pincészet honlapja: http://sauska.hu/
2013. január 22. kedd 19:00
Sauska Borászat borvacsora
Csodálatos borokat kóstolunk, hozzá illő, ínyenc menüsor kíséretében, a Pincészet borászának, szakértő közreműködésével.
Istenhozottpohár
Rosé 2012
Birsalmás-lime-os Panna Cotta
Cuvée 113 2011
Sütőtök krémleves tökmagropogóssal és lazaccal
Cuvée 13 2011
Kamilla teában pácolt fácánmell, málnás-cikória salátával
Kadarka 2011
Pirított édes császárhús, gombás polentával
Cuvée 11 2009
Konfitált mangalica pofa, étcsokoládés mártással és szilvás rétessel
Cuvée 7 Siklós 2009
Sauska Tokaji desszert- Vaníliás borhab, sütőtökös-mazsolás clafoutis, sárgabarackfagylalt
Tokaji Cuvée 2003
http://solier.hu/hu/aktualis-ajanlatok/reszletek/sauska-boraszat-villany/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése