A
Heimann család és Szekszárd közös története nem kevesebb, mint 250 évvel
ezelőtt kezdődött, amikor 1758-ban az első Heimann felkerekedett a
Fekete-erdő vidékéről, és meg sem állt egészen Szekszárdig. Ahová -
szerencsénkre - magával hozta a borok iránti szeretetét is. Az elmúlt
évszázadok során a családnak mindig köze volt a borhoz, hol
borkereskedőként, hol borászként, hol pinceépítőként. A Heimann Családi
Birtok történetét 1990-ben kezdte írni Heimann Zoltán és felesége,
Ágnes, amikor is elhatározták, hogy a 0.6 hektáros kis háztáji
gazdaságból egy igazi, szekszárdi borászatot varázsolnak. Ma 20 ha
szőlőterülettel rendelkeznek, és a kereskedelmi forgalomban 1992 óta
megtalálható boraiknak köszönhetően hírük messze túlnőtt borvidékük
határain.
Ültetvényeik, melyek a pincészet Iván-völgyi tetőn találhatón központja körül 2 km-es körben helyezkednek el, kivétel nélkül Szekszárd jó nevű dűlőiben találhatók: Gyűszű-völgy, Porkoláb-völgy, Bartina, Szarvas-hegy stb. Heimannék szinte példa nélkül állóan átgondolt és világos üzenetet közvetítő fajtaösszetétellel rendelkeznek: náluk valóban minden a hagyománytisztelet és a kísérletezés egyensúlyáról szól. A klasszikus szekszárdi fajták (kadarka, kékfrankos) mellett szép válogatással rendelkeznek világfajtákból (cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah), egyúttal pedig olyan különlegességeket is telepítettek, mint a dél-francia eredetű viognier és tannat, valamint az olasz sagrantino. A folyamatos korszerűsítésnek köszönhetően ma már egy, minden szőlőfajta speciális igényét kielégítő feldolgozót és érlelő teret is magukénak mondhatnak.
Heimannék borai Szekszárd legszebb arcát mutatják: elegánsak, kifinomultak, részletgazdagok és tökéletes egyensúlyban lévők. Kitűnő ár-érték arányú kadarkájuk és kékfrankosuk könnyedebb és jó ivású, merlot-juk maga a gyümölcsös elegancia, évente változó összetételű Stílusgyakorlatuk pedig amellett, hogy mindig újabb meglepetést hoz, érzékletes példája egy nyitott, de a célját soha szem elől nem tévesztő borász izgalmas útkeresésének. És ha már az útkeresésénél tartunk: termőre fordultak a francia és olasz különlegességek, úgyhogy érdemes lesz nyitott szemmel járni!
2013. február 19. kedd 19:00
Heimann borvacsora
Csodálatos Szekszárdi Heimann borokat kóstolunk, hozzá illő, ínyenc menüsor kíséretében, a pincészet tulajdonos borászának szakértő közreműködésével.
Istenhozottpohár
Viognier 2011
Málnás- tápiókagyöngy
Kékfrankos 2011
Vadmalac raguleves, cipóban
Kadarka 2011
Kacsa torta
Cabernet Franc 2010
Csülök, Grenadine Mars-sal
Merlot 2011
Muflon gerinc szilvás glace- szal és árpagyöngyrizottóval
Birtokbor 2008
Barbár desszert (étcsoki, feketeribizli, meggy)
Barbár 2009
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése