2012-ben már egyszer találkozhattam
Kaló Imrével, mert az a megtiszteltetés ért minket, hogy
a szokásoktól eltérően borvacsorát tartott a Solierben.
a szokásoktól eltérően borvacsorát tartott a Solierben.
Kaló Imre személyében egy nagyon különleges embert és borászt
ismerhetünk meg.
A mindennapi tevékenységei is szilárd erkölcsi és
spirituális alapokon nyugszanak. Rendkívül tudatosan és értékeitől
eltántoríthatatlanul végzi hivatását és éli mindennapjait és
evangelistaként megosztja tudását barátaival és felebarátaival
is..........
"A
szomolyai Kaló Imre lett 2011-ben a borászok borásza!A cím abban
különbözik az összes többitől, hogy nem szervezetek szavaznak vagy
döntenek róla, hanem maguk a borászok, akik maguk közül választják ki a
legjobbat.
Kaló Imre, a 2011-es borászok borásza az Egri borvidéken tevékenykedik, különös kultuszát részben annak köszönheti, hogy borai kereskedelmi forgalomban nem kaphatók.
„Az erkölcs hófehér kövezetéről elindulva lehet csak értéket létrehozni..." mondja Kaló Imre, amivel úgy gondolom, minden jóravaló ember egyet is ért. Az efféle emberekre, amilyen Kaló Imre is, manapság azt szokták mondani: megosztó személyiség. Ezzel szemben én azt mondom: értékteremtő. Mások azt mondják róla: csodabogár, megszállott, én azt mondom: józan. Még akkor is, ha mondókájának vissza-visszatérő eleme a mámor.
Kaló Imre, a 2011-es borászok borásza az Egri borvidéken tevékenykedik, különös kultuszát részben annak köszönheti, hogy borai kereskedelmi forgalomban nem kaphatók.
„Az erkölcs hófehér kövezetéről elindulva lehet csak értéket létrehozni..." mondja Kaló Imre, amivel úgy gondolom, minden jóravaló ember egyet is ért. Az efféle emberekre, amilyen Kaló Imre is, manapság azt szokták mondani: megosztó személyiség. Ezzel szemben én azt mondom: értékteremtő. Mások azt mondják róla: csodabogár, megszállott, én azt mondom: józan. Még akkor is, ha mondókájának vissza-visszatérő eleme a mámor.
Mert
valójában mi is a bor lényege? Örömszerzés. Annak, aki megtermeli és
annak is, aki megissza. Akkor, úgy és annyit, ami a jót, a minőséget, a
mértékletességet, a szellemet, és a szeretetet szolgálja. Mert mindaz,
ami Kaló Imre pincéjében megvalósul nem más, mint ezeknek az értékeknek a
teremtése és szolgálata.
Ő nem a modern értelemben vett bortermelő. Mégis az egyik legtudatosabb ember a borászok közül. Ugyanis egyáltalán nem érdekli, mi történik körülötte. Teszi a dolgát aszerint, amit küldetésének tart.
Területének nagysága eléri a 17 hektárt! Ha valaki első ízben megy Kaló Imréhez látogatóba, a már próbáltak kötelességüknek érzik felkészíteni az újakat a megpróbáltatásokra. Éveken keresztül valóban csak a pincében, állva lehetett kóstolni, de azt nagyon. A gazda ugyanis minden érdeklődőt a szó valódi értelmében szeretettel lát, borát pedig nem sajnálja tőle. Ez átlagosan 60-70 hordó tartalmának megkóstolását jelenti.
Hordók egymás mellett, egymás hátán, szépen sorban, megszámozva. Ennyi. A többi a gazda fejében van. Minden hordóról tudja, mi a tartalma fajta, szüreti időpont, cukorfok, alkoholfok szerint. Ami viszont nincs, az a prés. Itt csak színelt mustok forrnak, héjon áznak, erjednek, néha hónapokon át.
Ő nem a modern értelemben vett bortermelő. Mégis az egyik legtudatosabb ember a borászok közül. Ugyanis egyáltalán nem érdekli, mi történik körülötte. Teszi a dolgát aszerint, amit küldetésének tart.
Területének nagysága eléri a 17 hektárt! Ha valaki első ízben megy Kaló Imréhez látogatóba, a már próbáltak kötelességüknek érzik felkészíteni az újakat a megpróbáltatásokra. Éveken keresztül valóban csak a pincében, állva lehetett kóstolni, de azt nagyon. A gazda ugyanis minden érdeklődőt a szó valódi értelmében szeretettel lát, borát pedig nem sajnálja tőle. Ez átlagosan 60-70 hordó tartalmának megkóstolását jelenti.
Hordók egymás mellett, egymás hátán, szépen sorban, megszámozva. Ennyi. A többi a gazda fejében van. Minden hordóról tudja, mi a tartalma fajta, szüreti időpont, cukorfok, alkoholfok szerint. Ami viszont nincs, az a prés. Itt csak színelt mustok forrnak, héjon áznak, erjednek, néha hónapokon át.
Bizonyos
fajtákat pl. leányka, zöldveltelini, szürkebarát, cabernet sauvignon -
itt átalakult formában lehet kóstolni. Semmi sablon, semmi recept. Itt a
szőlő az úr. Az úr pedig gyakorlatilag átírja mindazt, ami a
fehérszőlő-kékszőlő rendszeréről eddig megtanultunk és tapasztaltunk.
Itt lehet kóstolni wachaui mélységeket kínáló zöldveltelinit éppúgy,
mint kifogástalan chardonnayt, 4 éves hordós érlelés után. Szürkebarátot
a téglába hajló rózsaszín árnyalattal, jelentős cserzőanyaggal, extrém
ízgazdagsággal. De van itt csupa eper illatú friss cabernet rozé is, ami
vastagságban felér egy jóféle bikavérrel. A leányka különféle
változatai külön cikket érdemelnének, akárcsak a 2000-es évjáratú, most
(!) palackba töltött cabernet sauvignon és merlot. Ez a két bor ugyanis
nem rendhagyó, csak úgy egyszerűen kifogástalan, nagy bor.
Kaló Imre csak a borok felszínét kénezi és a pincét magát.Általánosan jellemző rájuk a nagy koncentráció, erőteljes ásványos karakter, nagy test és a hosszas érlelés nyomán kialakuló tercier aromák sokasága." forrás: rozsakert.com
Kaló Imre csak a borok felszínét kénezi és a pincét magát.Általánosan jellemző rájuk a nagy koncentráció, erőteljes ásványos karakter, nagy test és a hosszas érlelés nyomán kialakuló tercier aromák sokasága." forrás: rozsakert.com
2014. szeptember 9. kedd.
Kaló Imre borvacsora
Istenhozottpohár: Fehér Cuvée (Olaszrizling, Zöldveltelini, Leányka) 2012
Fehér Cuvée (Leányka, Chardonnay, Irsai) 2000
Tramini 2009
Rákszuflé, gyömbérzselével
Leányka 2005
Sárgadinnyés uborkaleves, sós-mandulás ropogóssal
Cabernet sauvignon Rosé 2007
Csirkerolád, csicseriborsó krokettel és málnás-kápiapaprika chutney-val
Pinot Noir 2009
Bikavér 2009
Hasaalja tekercs, sült paszternákkal és szilvás-chili szósszal
Chiraz 2009
Vörös Cuvée (Turán, Pinot Noir, Shiraz, Cabernet Franc) 2007
Szarvas bélszín, szarvasgombás burgonyapürével és szedres-cékla raguval
Vörös Aszú (Cuvée) 2008
Mazsolás-répatorta, csokoládé mousse, rózsaborsos ropogós
A borvacsora ára: 10.900,- Ft / fő
Istenhozottpohár: Fehér Cuvée (Olaszrizling, Zöldveltelini, Leányka) 2012
Fehér Cuvée (Leányka, Chardonnay, Irsai) 2000
Tramini 2009
Rákszuflé, gyömbérzselével
Leányka 2005
Sárgadinnyés uborkaleves, sós-mandulás ropogóssal
Cabernet sauvignon Rosé 2007
Csirkerolád, csicseriborsó krokettel és málnás-kápiapaprika chutney-val
Pinot Noir 2009
Bikavér 2009
Hasaalja tekercs, sült paszternákkal és szilvás-chili szósszal
Chiraz 2009
Vörös Cuvée (Turán, Pinot Noir, Shiraz, Cabernet Franc) 2007
Szarvas bélszín, szarvasgombás burgonyapürével és szedres-cékla raguval
Vörös Aszú (Cuvée) 2008
Mazsolás-répatorta, csokoládé mousse, rózsaborsos ropogós
A borvacsora ára: 10.900,- Ft / fő
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése