A magyar tenger északi partján fekvő Balatonfőkajár – a krónikák említése szerint: Villa Quiar − minden ízében balatoni vidék. A település neve már összeforrt a Feind család által készített borokkal. A borház Feind Lajos és fia, Feind Péter nevével fémjelezhető. Mintegy 100 hektárnyi területen gazdálkodnak, és több mint 20 féle bort készítenek. Boraik értékét adja a tiszta fajtajelleg, a friss gyümölcsösség, a barrique hordókban érlelt testes vörösboraik pedig finom tanninstruktúrával és komplex ízvilággal rendelkeznek. Apa és fia munkájuk során a minőséget és a hitelességet épp úgy fontosnak tartják, mint azt, hogy hűek maradjanak Villa Quiar szellemiségéhez, utóbbiról Villa Quiar márkanévvel címkézett boraik is tanúskodnak.
"Balatonfõkajár elsõ okleveles említése 1086-ból való, Villa Quaiar néven emlékszik meg róla a krónikás. A települést egyébként két néven is emlegették egykoron. Kajár és Hangony. Vagyis kiáltó és összehívó. Az oklevél tanúsága szerint mindkét kifejezés egy õsi hivatalra utal, a király vagy a bírák ítéletének kihirdetõjére. Ha lehet hinni a krónikásoknak ezt a tisztséget a Kajár comes látta el. A korabeli adatok szerint már 1332-ben egyházas helyként tartják nyílván Balatonfõkajárt. 1437-tõl a bakonybéli apátság, majd a veszprémvölgyi apácák és a veszprémi püspökség tulajdona.
A virágzó település lakói a falu határában húzódó lankás domboldalakon szõlõt termeltek. Ezt a hagyományt viszi most tovább családunk. Kiemelt minõségi borainkat éppen azért neveztük el Villa Quaiarnak, hogy szerte az országban megismerjék a mi kis falunkat.
A történelmi hagyományt nem szakíthattuk félbe. 1993-tól foglalkozunk a szõlõvel és készítünk borokat. Nyolcvan hektár szõlõültetvényünk Balatonfõkajáron és Balatonaligán található. Kiváló adottságú területek ezek, ahol egyre több fajtát ültettünk, hogy Önnek ne legyen gondja a választáskor. 17 félé szõlõfajtából készítjük borainkat.
A történelmi hagyományt nem szakíthattuk félbe. 1993-tól foglalkozunk a szõlõvel és készítünk borokat. Nyolcvan hektár szõlõültetvényünk Balatonfõkajáron és Balatonaligán található. Kiváló adottságú területek ezek, ahol egyre több fajtát ültettünk, hogy Önnek ne legyen gondja a választáskor. 17 félé szõlõfajtából készítjük borainkat.
Az Olaszrizling, Irsai Olivér, Chardonnay, Kékfrankos, Merlot és a Cabernet Franc és Sauvignon mellett olyan magyar fajtákkal is próbálkozunk, mint a Zenit, remélve, hogy itthon és a nagyvilágban újra neve lesz ennek az õsi magyar fajtából származó bornak is. És új fajtáink is teremnek már. A Shirazunk 2006-ban Pannon Bormustra csúcsbora lett és szép borok készülnek a Pinot Noirból és a Sárgamuskotályból is, hogy az édes szájúak se maradjanak ki a borivásból.
Mára 100 hektárra bővült a Feind szőlőbirtok, ebből 17 hektárt tavasszal fognak betelepíteni.
A balatonfőkajári Öreghegyen, ami 192 méter magas - és jó időben ellátni a Balatonig is - 70 hektár újtelepítésű szőlőterületünk van. 30 hektár pedig Balatonvilágoson, melynek kétharmada fehér és egyharmada kék szőlő. Széles fajtaválasztékkal dolgozom, mert ez egyrészt kihívás, másrészt pedig elvárja a piac. 20 féle palackozott borunk közül bárki megtalálhatja a szívének leginkább kedveset. A prémium boraink pedig szépen szerepelnek az itthoni és külföldi borversenyeken. A 2010-es Vinagora nemzetközi borversenyre benevezett öt borunkból négy kapott aranyérmet. Zászlósborunk, nagy büszkeségünk a 2006-os Cabernet Franc, ami nemzetközi versenyeken is számos aranyérmet szerzett. Igazi csúcsbor.
A balatonfőkajári Öreghegyen, ami 192 méter magas - és jó időben ellátni a Balatonig is - 70 hektár újtelepítésű szőlőterületünk van. 30 hektár pedig Balatonvilágoson, melynek kétharmada fehér és egyharmada kék szőlő. Széles fajtaválasztékkal dolgozom, mert ez egyrészt kihívás, másrészt pedig elvárja a piac. 20 féle palackozott borunk közül bárki megtalálhatja a szívének leginkább kedveset. A prémium boraink pedig szépen szerepelnek az itthoni és külföldi borversenyeken. A 2010-es Vinagora nemzetközi borversenyre benevezett öt borunkból négy kapott aranyérmet. Zászlósborunk, nagy büszkeségünk a 2006-os Cabernet Franc, ami nemzetközi versenyeken is számos aranyérmet szerzett. Igazi csúcsbor.
A Feind Borház Balatonfőkajáron található, pár kilométerre az autópályától, így Budapestről, akár egy óra alatt elérhető.
Persze hiába van a település nevében benne az, hogy Balaton, még mindig kevesen tudják elhelyezni – mosolyog Péter. - Ezen is dolgozunk, hogy az autópályáról letérve gyakorlatilag öt perc alatt elérhető kis falut is megismerjék az emberek. Mert a borainkkal a fiatalok által látogatott szórakozóhelyektől a vinotékákon át a hiperekig sok helyen találkoznak a fogyasztók.
Azért is választották a Villa Quaiar (Balatonfőkajár ősi római elnevezése) nevet a csúcsboraiknak, hogy az oklevelek szerint már 1086-ban létező Balatonfőkajárt országszerte megismertessék. Peti ma már csúcsborokat tesztelget, pedig eredetileg nem borásznak készült.
A középiskolában még állattenyésztőnek tanultam, halastavat, halászatot szerettem volna, majd ’93-ban a hirtelen megszaporodott a családi szőlőterület és a bor készítés a család fő megélhetési forrásává vált. Egyértelmű volt, hogy a kertészeti és élelmiszeripari egyetemre megyek továbbtanulni. 2000-ben végeztem, bor és üdítőital technológus mérnökként, aztán egy évig Ausztráliában voltam szakmai úton. Mivel egy állandóan fejlődő ágazatban dolgozunk, a tudásomat az ausztráliai út után is folyamatosan igyekszem bővíteni, újabb külföldi tanulmányutak során szerzett tapasztalatokkal." forrás: http://feind.hu/
Persze hiába van a település nevében benne az, hogy Balaton, még mindig kevesen tudják elhelyezni – mosolyog Péter. - Ezen is dolgozunk, hogy az autópályáról letérve gyakorlatilag öt perc alatt elérhető kis falut is megismerjék az emberek. Mert a borainkkal a fiatalok által látogatott szórakozóhelyektől a vinotékákon át a hiperekig sok helyen találkoznak a fogyasztók.
Azért is választották a Villa Quaiar (Balatonfőkajár ősi római elnevezése) nevet a csúcsboraiknak, hogy az oklevelek szerint már 1086-ban létező Balatonfőkajárt országszerte megismertessék. Peti ma már csúcsborokat tesztelget, pedig eredetileg nem borásznak készült.
A középiskolában még állattenyésztőnek tanultam, halastavat, halászatot szerettem volna, majd ’93-ban a hirtelen megszaporodott a családi szőlőterület és a bor készítés a család fő megélhetési forrásává vált. Egyértelmű volt, hogy a kertészeti és élelmiszeripari egyetemre megyek továbbtanulni. 2000-ben végeztem, bor és üdítőital technológus mérnökként, aztán egy évig Ausztráliában voltam szakmai úton. Mivel egy állandóan fejlődő ágazatban dolgozunk, a tudásomat az ausztráliai út után is folyamatosan igyekszem bővíteni, újabb külföldi tanulmányutak során szerzett tapasztalatokkal." forrás: http://feind.hu/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése