EZEN A TÁJON MÁR TÖBB MINT EZER ÉVE TERMESZTENEK SZŐLŐT
Balatonbogláron már több mint ezer éve termesztenek szőlőt
A szőlőterületek a török hódoltság és a filoxéra-vész időszakában nagy részben kipusztultak. A jelentős újratelepítés az 50-es években indult, a hajdani Balatonboglári Állami Gazdaság területén, ahol korszerű ültetvények létesültek.
A tájegység, a talaj és éghajlat adottságai igen kedvezőek a szőlőtermesztéshez.
A klimatikus viszonyokat a Balaton víztükre kedvezően befolyásolja, a talaj változatos, jó szerkezetű, a táj szelíd lankáinak kitettsége is tökéletesen megfelel a szőlőtermesztés kritériumainak.
Az itt termett borokat a finom szőlőzamatok és illatok, valamint a kiegyensúlyozott savszerkezet jellemzi.
"A Katona Borház Kft. 1996 őszén alakult vállalkozás, amely felélesztette a családi hagyományokat.
Jelenleg 55 hektáron termesztünk szőlőt a Balaton déli oldalán, a boglári borvidéken, 2006 óta pedig 5 hektárt művelünk Tokaj Hegyalján!
A szőlőt Balatonboglári pincészetünkben dolgozzuk fel, kierjedt boraink egy részét budafoki pincénkbe szállítjuk további kezelésre, érlelésre. Itt történik a palackozás és ezután az értékesítés is.
Fehérboraink nagy részét acéltartályokban, reduktív körülmények között tároljuk palackozásig, az elsődleges íz- és zamatanyagok minél tökéletesebb megőrzése érdekében, míg a vörösborokat minimum 2 évig tölgyfahordókban érleljük, ezután kerülnek palackozásra.
Boraink a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba.
Az eredmény: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal."
Jelenleg 55 hektáron termesztünk szőlőt a Balaton déli oldalán, a boglári borvidéken, 2006 óta pedig 5 hektárt művelünk Tokaj Hegyalján!
A szőlőt Balatonboglári pincészetünkben dolgozzuk fel, kierjedt boraink egy részét budafoki pincénkbe szállítjuk további kezelésre, érlelésre. Itt történik a palackozás és ezután az értékesítés is.
Fehérboraink nagy részét acéltartályokban, reduktív körülmények között tároljuk palackozásig, az elsődleges íz- és zamatanyagok minél tökéletesebb megőrzése érdekében, míg a vörösborokat minimum 2 évig tölgyfahordókban érleljük, ezután kerülnek palackozásra.
Boraink a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba.
Az eredmény: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal."
Solier borvacsora- Balatonboglár
Katona Borház
2013. május 28. kedd 19.00
Istenhozottpohár:
Semillon 2011
Rebarbara mousse, eperrel
Irsai Olivér 2012
Eperkrémleves mentás tejfölhabbal
Cabernet Rosé 2012
Marinált fogasfilé, kevert salátával és Sauvignon Blanc eszenciával
Sauvignon Blanc 2011
Bőrös csirkemell, zöldborsós-spárgás rizottóval és kecskesajttal.
Chardonnay 2011
Burgundi marhapofa pirított gomba textúrával és konfitált burgonyával
Merlot 2011
Étcsokoládé bavarois, szeder coulis-szal és áfonya fagylalttal
Cabernet Sauvignon 2009
Semillon 2011
Rebarbara mousse, eperrel
Irsai Olivér 2012
Eperkrémleves mentás tejfölhabbal
Cabernet Rosé 2012
Marinált fogasfilé, kevert salátával és Sauvignon Blanc eszenciával
Sauvignon Blanc 2011
Bőrös csirkemell, zöldborsós-spárgás rizottóval és kecskesajttal.
Chardonnay 2011
Burgundi marhapofa pirított gomba textúrával és konfitált burgonyával
Merlot 2011
Étcsokoládé bavarois, szeder coulis-szal és áfonya fagylalttal
Cabernet Sauvignon 2009
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése