2013. április 18., csütörtök

Katona Borház- Balatonboglár

EZEN A TÁJON MÁR TÖBB MINT EZER ÉVE TERMESZTENEK SZŐLŐT

Balatonbogláron már több mint ezer éve termesztenek szőlőt
A szőlőterületek a török hódoltság és a filoxéra-vész időszakában nagy részben kipusztultak. A jelentős újratelepítés az 50-es években indult, a hajdani Balatonboglári Állami Gazdaság területén, ahol korszerű ültetvények létesültek.
A tájegység, a talaj és éghajlat adottságai igen kedvezőek a szőlőtermesztéshez.
A klimatikus viszonyokat a Balaton víztükre kedvezően befolyásolja, a talaj változatos, jó szerkezetű, a táj szelíd lankáinak kitettsége is tökéletesen megfelel a szőlőtermesztés kritériumainak.
Az itt termett borokat a finom szőlőzamatok és illatok, valamint a kiegyensúlyozott savszerkezet jellemzi.

"A Katona Borház Kft. 1996 őszén alakult vállalkozás, amely felélesztette a családi hagyományokat.
Jelenleg 55 hektáron termesztünk szőlőt a Balaton déli oldalán, a boglári borvidéken, 2006 óta pedig 5 hektárt művelünk Tokaj Hegyalján!
 A szőlőt Balatonboglári pincészetünkben dolgozzuk fel, kierjedt boraink egy részét budafoki pincénkbe szállítjuk további kezelésre, érlelésre. Itt történik a palackozás és ezután az értékesítés is.
Fehérboraink nagy részét acéltartályokban, reduktív körülmények között tároljuk palackozásig, az elsődleges íz- és zamatanyagok minél tökéletesebb megőrzése érdekében, míg a vörösborokat minimum 2 évig tölgyfahordókban érleljük, ezután kerülnek palackozásra.
Boraink a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba.
Az eredmény: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal."

Solier borvacsora- Balatonboglár
Katona Borház
2013. május 28. kedd 19.00
 Istenhozottpohár:
Semillon 2011

Rebarbara mousse, eperrel
Irsai Olivér 2012

Eperkrémleves mentás tejfölhabbal
Cabernet Rosé 2012

Marinált fogasfilé, kevert salátával és Sauvignon Blanc eszenciával
Sauvignon Blanc 2011

Bőrös csirkemell, zöldborsós-spárgás rizottóval és kecskesajttal.
Chardonnay 2011

Burgundi marhapofa pirított gomba textúrával és konfitált burgonyával
Merlot 2011

Étcsokoládé bavarois, szeder coulis-szal és áfonya fagylalttal
Cabernet Sauvignon 2009


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése