Az
idősebb Figula Mihály által alapított és ma már az ifjabb Mihály által
kormányzott családi borászat nemcsak "hazai vizeken", a
Balatonfüred-Csopaki borvidéken, hanem az egész országban mint az egyik
legkiválóbb fehérboros pincészet ismert. Az 1993-ban alapított birtok ma
17 ha szőlőterülettel rendelkezik Balatonfüred, Balatonszőlős, Pécsely a
Tihanyi-félsziget legkiválóbb dűlőiben. A borászat hamar hírnevet
szerezett magának tiszta, illatos és lendületes reduktív fehérboraival,
amelyek minden évjáratban tökéletesen mutatták mind a tradicionális
balatonfelvidéki fajták, így az olasz rizling és a szürkebarát, mind
pedig a borvidéken helyüket megtalált világfajták, például a chardonnay
és a sauvignon blanc, legszebb arcát. Idővel aztán, ahogy a birtok nőtt,
úgy szélesedett a választék is.
A borok többsége ma is reduktív technológiával készülő friss, gyümölcsös fehérbor, ugyanakkor egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a hordóban érlelődött és a dűlőszelektált tételek is, míg a fajtaborok mellett már évek óta a fogyasztók kedvence a Szilénuszra keresztelt, késői szüretelésű, olasz rizling-semillon-chardonnay házasítás. Sőt, azt is bebizonyították, hogy a borvidéken a fehéreken túl is van élet: rozéik, készüljenek merlot-ból vagy kékfrankosból, mindig sikert aratnak, csakúgy mint vörösboraik, legyen szó pécselyi cabernet sauvignon-ról, dűlőszelektált cabernet franc-ról vagy válogatott szőlőből készült merlot-ból.
Figula Pincészet - Balatonfüredi borvidék borvacsora
2013. szeptember 24. kedd 19.00
Solier Cafe
Istenhozottpohár:
Figula Sauvignon Blanc 2012
Csirke szuflé, marinált káposztával
Figula Csopaki Olaszrizling 2011 Válogatás
Sült kacsa consomé, kacsahúsos derelyével
Figula 7 Hektár 2011
Libamájas tavaszi tekercs, narancsos édeskömény chutney-val és mesclun salátával
Figula Szilénusz Cuvée 2007
Bundázott kacsagombóc, vajas burgonyapürével, áfonyás lilakáposztával
Figula Pécsely-Balatonszőlős Cabernet Sauvignon Válogatás 2011
Burgundi Vaddisznó pofa," galuskával"
Figula Fülöp 2006
Kapros túró mousse, mandulás jaconde piskóta, sárgabarackos puliszka
Figula Kései Pinot Gris 2011
A borvacsora ára: 9.800,- Ft
Szeretettel várjuk!
Fodor Sándor Chef, Szoljár Csaba üzletvezető és a Solier cafe csapata
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése