rendelkező szőlőtermő vidéke. Az Alpok lábánál, a Fertő tavat szegélyező alacsony hegyoldalakon és lankákon 1400 hektáron terül el.
A
Fertő tó partját övező termőterületek különleges sajátossága, hogy a
vízfelület tükörfelületként felerősíti a napfény melegítő, érlelő
hatását és a tó párolgásával együtt kedvező klímát biztosít. A talaj
szerkezete, a löszben-csillámpalában, illetve agyagban való gazdagsága –
megfelelő alapot teremt egy kiváló szőlőkultúra megteremtéséhez.
Az
itt termett borok savhangsúlyosak, tanninban igen gazdagok, melyek
elsősorban az igényes fogyasztók körében kedveltek. Más borvidékek
bortermelői is előszeretettel vásárolják a soproni bort, hogy a
sajátjaikkal házasítsák.
A borvidék uralkodó fajtája a Kékfrankos, barrique-olt változata pedig egyes termelők kezében a nemzetközi mércével is rangos elismeréseket arat. Jelentősek még a Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot és a Pinot noir ültetvények.
Luka
Enikő az apai örökséget vitte tovább és nagyon fontos dolgot tett/tesz:
édesapja halála után sem adta fel az álmokat és megy tovább a
megkezdett úton, nem is kevés sikerrel. Nagy feladat továbbmenni és nehéz ügy fennmaradni.
Enikő továbbment és azóta rengeteg dolog történt: a pincészet komoly
nevet szerzett magának, elkészült már az új pince és kóstolóhelyiség is,
és mindeközben Enikő is sokat tanult és mind a mai napig kimegy a
szőlőbe, metsz, zöldmunkázik, szüretel.A borvidék uralkodó fajtája a Kékfrankos, barrique-olt változata pedig egyes termelők kezében a nemzetközi mércével is rangos elismeréseket arat. Jelentősek még a Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot és a Pinot noir ültetvények.
Luka Enikő boraival kiérdemelte, hogy egy meglehetősen szűk borkészítői
kör tagja legyen Magyarországon. És, még ha jó is a marketing, szépek
is címkék, elegáns is a kóstolóterem, ez mind-mind nem lenne elég az
„elit klubhoz” tartozáshoz, ha a borok nem lennének jók.
Solier borvacsora –Soproni borvidék
Luka Pincészet
2013. november 26. kedd 19.00
Csodálatos Soproni borokat kóstolunk, hozzá illő, ínyenc menüsor kíséretében, a pincészet borászának szakértő közreműködésével.
Istenhozottpohár: Szívhez közel 2010
Érett kecskesajt, ribizlilekvárral
Kékfrankos 2011
Meggyleves, céklás-meggyes buktával
Zweigelt 2011
Kacsamell érmék, szilva tempurával
Merlot 2011
Bőrös malaccsászár, szarvasgombás csicsókapürével és vargányás jus-vel
Pinot noir 2011
Szarvaslapocka, mákos nudlival és áfonyás káposztalekvárral
Cabernet Sauvignon 2011
Mézes-étcsokoládés brownie, áfonya mousse-szal és rózsavizes feketeribizli granitével
Turán 2011
Bővebben......
Solier borvacsora –Soproni borvidék
Luka Pincészet
2013. november 26. kedd 19.00
Csodálatos Soproni borokat kóstolunk, hozzá illő, ínyenc menüsor kíséretében, a pincészet borászának szakértő közreműködésével.
Istenhozottpohár: Szívhez közel 2010
Érett kecskesajt, ribizlilekvárral
Kékfrankos 2011
Meggyleves, céklás-meggyes buktával
Zweigelt 2011
Kacsamell érmék, szilva tempurával
Merlot 2011
Bőrös malaccsászár, szarvasgombás csicsókapürével és vargányás jus-vel
Pinot noir 2011
Szarvaslapocka, mákos nudlival és áfonyás káposztalekvárral
Cabernet Sauvignon 2011
Mézes-étcsokoládés brownie, áfonya mousse-szal és rózsavizes feketeribizli granitével
Turán 2011
Bővebben......
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése