St.Andrea Szőlőbirtok - borvacsora
Ma
már szinte közhely, hogy a jó bor a szőlőben születik. Ahogy a
különleges
bor is különleges termőterületeken. Kevés olyan bormesterünk van, akire a termőhelyek sajátosságai iránti figyelem, a dűlők szavára hallgatás inkább jellemző lenne, mint Lőrincz Gyurira. Egész sor dűlőszelektált bort készít, fehérben elsősorban chardonnay-ból, vörösben pedig pinot noir-ból, ezzel a két - nem meglepően - burgundi fajtával igyekszik tolmácsolni az egerszalóki, egerszóláti, demjéni területek karakterét. Az elmúlt évek során a Ferenchegy-, a Kovászó-, a Hangács-, a Paptag-, a Tóbérc-dűlő kedves ismerősünk lett, kezdjük már megtanulni, hogy melyik ad légiesebb, melyik tömörebb, melyik minerálisabb, melyik gyümölcsösebb karakterű borokat. Az elmúlt évben pedig a szinte kultikus helynek számító Nagy-Eged-hegyen is telepítésbe fogott, azaz újabb hamarosan újabb boros izgalmakra is számíthatunk.
bor is különleges termőterületeken. Kevés olyan bormesterünk van, akire a termőhelyek sajátosságai iránti figyelem, a dűlők szavára hallgatás inkább jellemző lenne, mint Lőrincz Gyurira. Egész sor dűlőszelektált bort készít, fehérben elsősorban chardonnay-ból, vörösben pedig pinot noir-ból, ezzel a két - nem meglepően - burgundi fajtával igyekszik tolmácsolni az egerszalóki, egerszóláti, demjéni területek karakterét. Az elmúlt évek során a Ferenchegy-, a Kovászó-, a Hangács-, a Paptag-, a Tóbérc-dűlő kedves ismerősünk lett, kezdjük már megtanulni, hogy melyik ad légiesebb, melyik tömörebb, melyik minerálisabb, melyik gyümölcsösebb karakterű borokat. Az elmúlt évben pedig a szinte kultikus helynek számító Nagy-Eged-hegyen is telepítésbe fogott, azaz újabb hamarosan újabb boros izgalmakra is számíthatunk.
A dűlőszelektált tételek mellett persze birtokborok is készülnek a St. Andrea pincészetben, melyek, fehérben és vörösben egyaránt, a fajták és a termőhelyek sokféleségéből születő harmóniával az egri fehér- és vörösbor karakterét, a klasszikus egri illatokat és zamatokat kívánják megmutatni. A Napbor és nagytestvére, az Örökké fehérben, az Áldás és a Merengő, mindkettő egri bikavér, vörösben.
Boraiban
Lőrincz Gyuri a fajták és a dűlők mellett a modern technológiákat, a
hosszan tartó kisfahordós érlelést és a tradicionális pinceműveleteket
is elegánsan ötvözi. A biodinamika híve a szőlőben és a pincében
egyaránt, vörösborait például kizárólag tojásfehérjével deríti.
Lőrincz György, ahogy borai is, különleges ember. Finom szavú, figyelmes, kreatív. És a borszeretők szerencséjére, borász.
Lőrincz György, ahogy borai is, különleges ember. Finom szavú, figyelmes, kreatív. És a borszeretők szerencséjére, borász.
Az
Egri borvidék lankáin folytatjuk borbarangolásunkat. A borvidék
pincészetei közül a legkiválóbb a St.Andrea Pincészet és borai! A birtok
tulajdonos-borásza, Dr Lőrincz György, személyesen mutatja be a
borvidéket, a pincét és kiváló borait, amelyek mellé Chefünk,Fodor
Sándor komponál ínyenc menüsort.
2020. március 24. kedd 19:00
St.Andrea borvacsora
St.Andrea borvacsora
Csodálatos
borokat kóstolunk, hozzá illő, ínyenc menüsor kíséretében, a pincészet
tulajdonos borászának szakértő közreműködésével.
Istenhozottpohár: Napbor
Boldogságos
Jázminos kacsamáj bonbon, amaránttal
Örökké
Édeskömény krémleves, almával és naranccsal
Pinot Noir
Rózsaszín kacsamell, diós nudlival és erdei gyümölcsökkel
Áldás
Borjúsült, knédlivel és kardamomos meggyraguval
Merengő
Vaddisznó hátszín, zöldfűszeres burgonyakrokettel és feketeribizlis jus-vel
Kedves (édes)
Bodzás mascarpone mousse, barackkal és birsalmával
Boldogságos
Jázminos kacsamáj bonbon, amaránttal
Örökké
Édeskömény krémleves, almával és naranccsal
Pinot Noir
Rózsaszín kacsamell, diós nudlival és erdei gyümölcsökkel
Áldás
Borjúsült, knédlivel és kardamomos meggyraguval
Merengő
Vaddisznó hátszín, zöldfűszeres burgonyakrokettel és feketeribizlis jus-vel
Kedves (édes)
Bodzás mascarpone mousse, barackkal és birsalmával
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése