Ászár-Neszmélyi borvidék – Kamocsay Ákos (Év Bortermelője 1999) Hilltop Borászat (Év Pincészete 2004)
2008.november 18. kedd
Az Ászár-Neszmélyi borvidék szőlőültetvényei a Bakony, a Vértes, a Gerecse, a Pilis és a Visegrádi-hegységeket kísérő domboldalakon, lankákon és platószerű területeken, valamint a Kisalföldhöz tartozó Komárom-Esztergomi síkság magasabban fekvő részein helyezkednek el. A borvidéket északon a Duna, nyugaton a Kisalföld határolja.
A Duna közelségének mikroklímát alakító hatása főként Dunaalmást és Neszmélyt környező szőlőültetvényekben érzékelhető.
Az első szőlőtőkéket a római légiók telepítették a borvidéken.
A borvidék klímaviszonyai kedveznek az illatban, aromában, zamatban gazdag, ugyanakkor "karcsúan" elegáns fehérborok előállításának. A borok élénk savtartalmúak, de kedvező összetételüknél fogva rendkívül finomak. A kitűnő fajtaösszetételnek valamint a borok gazdag beltartalmi értékeknek és nem utolsó sorban a gyönyörű külső megjelenésnek köszönhetően az itt termelt borok a "kiváló" minőségi jelzőre is érdemesek. A vörösboroknak már van szép jelene, de jövőjük méginkább bíztató.
Menüsor:
Istenhozottpohár:
Neszmélyi Hungaro Irsai Olivér 2007 – Kamocsay Ákos, Hilltop Borászat, Hungaro Borcsalád
Juhsajtos, zöldalma falatkák, házi brióssal
Neszmélyi Prémium Chardonnay 2005 - Kamocsay Ákos, Hilltop Borászat, Prémium Borcsalád
Spenótkrémleves, sajt chipsszel
Neszmélyi Prémium Sauvignon Blanc 2006 - Kamocsay Ákos, Hilltop Borászat, Prémium Borcsalád
Grillezett lazac filé, málnás mediterrán salátával
Neszmélyi Merlot Rosé 2006 - Kamocsay Ákos, Hilltop Borászat, Riverview Borcsalád
Rózsaszín kacsamellérmék, forró meggyraguval és dió felfújttal
Neszmélyi Prémium Merlot 2003 - Kamocsay Ákos, Hilltop Borászat, Prémium Borcsalád
Bélszín érmék, feketeribizli chutneyval, étcsokoládés demi glace mártással és mogyoró burgonyával
Hilltop Cabernet Sauvignon Barrique 1997 - Kamocsay Ákos, Hilltop Borászat, Hilltop Borcsalád
Passion Fruit hab, sablé breton tésztán
Hilltop Hungaro Hárslevelű édes 2004
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése