A német-magyar származású Degenfeld grófi család első rangú birtokaival hosszú időn keresztül fontos szerepet töltött be Tokaj-hegyalja történelmében. 1994-ben aztán Degenfeld Mária és férje elhatározták, hogy újjáélesztik a család borászati hagyományait, és kitűnő termőterületeket, valamint egy ősi pincét vásároltak Tarcalon. A egész Tokaj-hegyalja legjobb szőlőit is magukban foglaló birtokrészek a tarcali Terézia-dombon és a Mézesmál-dűlőben, valamint Mád és Mezőzombor határában terülnek el, 100 hektáron.
"A nemesség kötelez" - így foglalhatnánk össze a pincészet kompromisszumot nem ismerő szőlészeti-borászati filozófiáját, mely az ültetvényeken szigorú mennyiségi korlátozást, fürt-, illetve bogyószelekciót, a borok megalkotása során pedig egy olyan szintézis megvalósítását irányozza elő, amely sikeresen kapcsolja össze a megbízható, több évszázados munkafolyamatokat a legújabb borászati ismeretekkel és a legmodernebb technológiával.
Tokaj-hegyalja tradicionális borkülönlegességei (szamorodni, fordítás, aszú) mellett a birtok magas minőségű, késői szüretelésű félédes és édes, valamint száraz és félszáraz borokat is készít a borvidék hagyományos szőlőfajtáiból, a furmintból, a hárslevelűből és a sárga muskotályból (Muscat Lunel).
Istenhozottpohár:
Gróf Degenfeld Muscat Lunel 2008 (félszáraz)
Kacsamáj mille feuille, barack nektárral
Gróf Degenfeld Szamorodni 2007 (édes)
Tokaji borleves, citrusos mascarpone habbal, hársmézes-fahéjas „őznyelvvel”
Gróf Degenfeld Hárslevelű 2007 (félédes)
Grillezett harcsa filé, narancsos édeskömény salátával
Gróf Degenfeld Furmint 2008 (száraz)
Omlós mangalica szűz, vaníliás velouté mártással,
citrmos-tüdős derelyével, gorgonzolás rizskrokettel
Gróf Degenfeld Furmint Barrel Aged 2007 (száraz)
Citrom mirtuszos gyöngytyúkcomb narancsmártással, sáfrányos-mazsolás polentával, kardamomos körte kompóttal és „libamáj trüffellel”
Gróf Degenfeld Aszú 5 puttonyos 2000 (édes)
XD – Vanília, csokoládé, sárgabarack, mandula, akáciamag, füge…
Gróf Degenfeld Aszú 6 puttonyos 2004 (édes)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése