2011. március 3., csütörtök

XXIII. Pannonhalmi borvidék - Pannonhalmi Apátsági Pincészet

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet a 2003-as évjárattól ismét készít bort. A bencés apátok már a középkortól kezdve művelték ezt a mesterséget, a pannonhalmi borról azonban az utóbbi ötven évben vajmi keveset hallottunk. A pincészet 2001-ben nagyszabású telepítésekbe kezdett, olyan szőlőfajták kerültek a "három dombra", melyek kitűnően érzik magukat e kissé hűvös klímán: rajnai rizling, olaszrizling, sauvignon blanc, tramini, chardonnay és pinot noir. A pincészet kialakítása és a telepítések Gál Tibor irányítása alatt történtek, és szintén az ő kezei alatt nevelkedett az a fiatal vincellér is, aki ma a birtokot vezeti: Liptai Zsolt.


A pincészet hozzávetőleg 50 ha területen gazdálkodik, ültetvényei jórészt a korábbi főapátsági területeken, 6 nagyobb dűlőben helyezkednek el: a Széldomb I.-II. dűlőkben Pannonhalmán (új telepítés; 9 + 4 ha), az écsi Babszökő-dűlőben (új telepítés; 10,2 ha), a ravazdi Tavaszó-dűlőben (új telepítés; 13,45 ha) valamint a pannonhalmi Packalló- és Cseresznyés-dűlőkben (régi és új telepítésű, vásárolt ültetvények; 12 ha). A könnyű, gyümölcsös Tricollis és a minden évben az apátság védőszentjének, Szent Mártonnak napjára készülő St. Martinus Cuvée mellett telt fajtajelleges traminit és reduktív iskolázású, élénk savú Rajnai Rizlinget, valamint fahordós érlelést is kapó Sauvignon Blanc-t palackoznak. A tartalmas házasításokat fehérben a 2006-ban először készült Hemina (chardonnay, pinot blanc, olasz rizling) képviseli, míg ugyancsak ebben az évben látta meg először a napvilágot az Infusio névre hallgató merlot-cabernet franc küvé, mely érett karakterével, telt gyümölcsösségével és bársonyosságával azonnal a Borfogyasztók egyik kedvence lett.

Istenhozottpohár:
Tricollis Fehér 2009

Almás tápiókagyöngy zselé, kacsanyelvvel és sült karfiollal
Sauvignon Blanc 2009

Zellerkrémleves spárgahabbal, csirkegombóccal és citrusos barnított vajjal
Hemina 2008

Rántott pontyszalag, cukkini metélttel és zöldborsos
eperraguval
Rosé 2009

Fahéjjal füstölt libamell, feketecseresznyés töltött libanyakkal és burgonya pürével
Tricollis Vörös 2007

Kacsacomb raguval töltött gombás palacsinta,
meggylikőr habbal
Pinot Noir 2007

TD - Maracuja, gyömbér, vanília, fehér csokoládé, kókusz
Tramini 2009

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése