2011. március 3., csütörtök

XXXII. Szekszárdi borvidék - Mészáros Pál Borház

A Szekszárdi borvidékre jellemző vörösborok megtalálhatók Mészáros Pál pincészetében. A szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya évszázadok óta apáról-fiúra száll a Mészáros családban.

80 hektár szőlőültetvényen gazdálkodnak, széles a fajtaválasztékuk, így több mint 10 féle palackos borral, 3-4 évjárattal tudnak megjelenni a hazai-és külföldi piacokon.

A pincészet szívügyének tekinti a Kadarka és Kékfrankos fajták népszerűsítését, 8 hektáron termesztenek Kadarkát és saját Kadarka klónnal is rendelkeznek.

A borkészítés hagyományos fakádas és zárt rendszerű technológiával acéltartályokban, automata vezérelt vörösborerjesztő tartályokban, folyamatos laboratóriumi kontroll mellett folyik, az érlelés barrique és ászokhordókban történik. A löszben vájt pincékben optimális hőmérsékleten és körülmények között érlelt borok kerülnek a palackokba.

Istenhozottpohár:
Pinot Noir Rosé 2010

Meggyes-vaníliás camembert mignon
Kadarka 2009

Derített csirke gulyásleves, zöldfűszeres derelyével és tejföl „kaviárral”
Kékfrankos 2007

Aszalt szilvás libacomb terrin, kakaós csigával
Merlot 2008

Roston sült bélszín érem, kacsamájjal és aszalt meggyes polentával
Bikavér Válogatás 2007

Rózsaszín szarvas gerinc, szilvalekváros barátfülével és vaníliás barnított vajjal
Cabernet Franc Válogatás 2007

Almás-túrós „rétes”, birsalmalekvárral
Kadarka Fehér 2009

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése