2013. november 14., csütörtök

Luka Enikő - Sopron

A Soproni borvidék Magyarország egyik legrégebbi történelmi hagyományokkal
rendelkező szőlőtermő vidéke. Az Alpok lábánál, a Fertő tavat szegélyező alacsony hegyoldalakon és lankákon 1400 hektáron terül el.
A Fertő tó partját övező termőterületek különleges sajátossága, hogy a vízfelület tükörfelületként felerősíti a napfény melegítő, érlelő hatását és a tó párolgásával együtt kedvező klímát biztosít. A talaj szerkezete, a löszben-csillámpalában, illetve agyagban való gazdagsága – megfelelő alapot teremt egy kiváló szőlőkultúra megteremtéséhez.
Az itt termett borok savhangsúlyosak, tanninban igen gazdagok, melyek elsősorban az igényes fogyasztók körében kedveltek. Más borvidékek bortermelői is előszeretettel vásárolják a soproni bort, hogy a sajátjaikkal házasítsák.

A borvidék uralkodó fajtája a Kékfrankos, barrique-olt változata pedig egyes termelők kezében a nemzetközi mércével is rangos elismeréseket arat. Jelentősek még a Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot és a Pinot noir ültetvények.

A fehérborfajták közül a Zöld veltetlini, Chardonnay, Sauvignon blanc, Tramini, Irsai Olivér Zenit, Korai piros veltelini, Királyleányka emelhető ki.
Luka Enikő az apai örökséget vitte tovább és nagyon fontos dolgot tett/tesz: édesapja halála után sem adta fel az álmokat és megy tovább a megkezdett úton, nem is kevés sikerrel. Nagy feladat továbbmenni és nehéz ügy fennmaradni. Enikő továbbment és azóta rengeteg dolog történt: a pincészet komoly nevet szerzett magának, elkészült már az új pince és kóstolóhelyiség is, és mindeközben Enikő is sokat tanult és mind a mai napig kimegy a szőlőbe, metsz, zöldmunkázik, szüretel.

Luka Enikő boraival kiérdemelte, hogy egy meglehetősen szűk borkészítői kör tagja legyen Magyarországon. És, még ha jó is a marketing, szépek is címkék, elegáns is a kóstolóterem, ez mind-mind nem lenne elég az „elit klubhoz” tartozáshoz, ha a borok nem lennének jók.


Solier borvacsora –Soproni borvidék
Luka Pincészet
2013. november 26. kedd 19.00


Csodálatos Soproni borokat kóstolunk, hozzá illő, ínyenc menüsor kíséretében, a pincészet borászának szakértő közreműködésével.

Istenhozottpohár: Szívhez közel 2010

Érett kecskesajt, ribizlilekvárral
Kékfrankos 2011

Meggyleves, céklás-meggyes buktával
Zweigelt 2011

Kacsamell érmék, szilva tempurával
Merlot 2011

Bőrös malaccsászár, szarvasgombás csicsókapürével és vargányás jus-vel
Pinot noir 2011

Szarvaslapocka, mákos nudlival és áfonyás káposztalekvárral
Cabernet Sauvignon 2011

Mézes-étcsokoládés brownie, áfonya mousse-szal és rózsavizes feketeribizli granitével
Turán 2011


Bővebben......



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése