2011. május 24., kedd

Kövidinka

Valószínűleg magyar eredetű, bőtermő, rendkívül igénytelen szőlőfajta. Elsősorban az Alföldön (Kunsági és Csongrádi borvidéken) termesztik, de korábban lényegesen nagyobb szerepe volt a magyar borászatban, piros és fehér változata van. Fürtje kicsi, bogyói közepesek, vastag héjúak, színe sárgás vagy enyhén rózsaszínbe hajló, illetve vöröses. Jó a fagyállóképessége és nem hajlamos a rothadásra. Termesztésénél jellegzetes művelést alkalmaztak, az ún. kopaszmetszést, mely még a szőlőkarók használatát is feleslegessé tette. Későn érik, közepes hozamot ad. A kövidinka ellenálló és alkalmazkodóképessége igen jó, talajban sem válogat, zöldmunka igénye kicsi, a téli, tavaszi fagyok után jól regenerálódik. Fürtjei nem rothadnak. Több kedvező tulajdonsága miatt a nemesítők keresztezéses nemesítésben szülőként használták.


Bora könnyű, lágy kellemes zamatú, fajtajelleges illattal ,savakban szegény könnyű asztali bor, fanyarkás mellékízzel. Cukortartalma is nagyon alacsony. A Kárpát-medencében sok borvidéken termesztik. Nagy felületen a Duna és Tisza közötti területeken művelik. Balatonederics község fő fajtája. 
Gedeon Pincészet- Kövidinka 2009 (Izsák)
Gyógynövényes, csalános, gyümölcsös illat, friss, szomjoltó, vidám ízvilág. 100 % kövidinka az izsáki pince 10 éves tőkéiről. Reduktív, könnyű bor, irányított erjesztés alacsony hőmérsékleten tárolva. Javasolt fogyasztása: 10-12 °C-on.
Júniusban a Kövidinka mellé párosítunk ételeket!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése