2017. március 30., csütörtök

Haraszthy Pincészet- Etyeki borvidék

Sokak fülében biztos ismerősen cseng a következő szlogen: "Etyek – Budapest szőlőskertje". Ez a szlogen az ezredfordulóval újra feltámadni látszik. A gyönyörű fekvésű, Budapest szívétől autóval csupán 30-40 percre található sváb településnek évszázadokra visszavezethető szőlő-és bortermelő hagyományai vannak. Korábban szinte minden sváb családnak volt saját szőlője és bora, amit aztán a főváros piacain adott el a borra oly nagyon szomjazó városiaknak.
A borvidék a meszes-löszös talajnak, hűvösebb, csapadékosabb klímának és javarészt fehér szőlőfajtáinak köszönhetően egyre szebb és szebb borokkal büszkélkedhet. Frissesség, üdeség, ropogós savak, gyümölcsösség jellemzi a borokat legtöbbször.
A friss fehér borok mellett nagyon jól érzi magát a Pinot Noir szőlőfajta is, mely talán az egyetlen vörös szőlőfajta a borvidéken, mely valóban szépen tudja közvetíteni a terroir jellegét. Sokan mondják, és nem csak magyar, de francia szakemberek is, hogy az Etyek-Budai borvidék nagyon sokban hasonlít a híres francia Champagne borvidékre. Ezt a feltevést alátámasztja a borvidéken található számos minőségi pezsgőt előállító borászati cég.

A pincészet kapcsolata Haraszthy Ágostonnal
Pincészet a Haraszthy nevet választotta, mert tisztelegni kívánt Haraszthy Ágoston előtt mindazért, amit tett a szőlészet és borászat területén, mint Magyar ember. Nem vér szerinti vagy tulajdonosi kapcsolatról van szó, hanem megemlékezésről, és tisztelgésről. Haraszthy Ágoston példát állít előttünk azzal, hogy a tradicionális vonásokat sikeresen keverte a modernnel. Kaliforniában tevékenykedett, és talán jobban elismert ott, mint idehaza. Újított, kísérletezett, és ezzel sikeresen vitte előre a dolgokat. Hasonlót szeretnénk alkotni Etyeken a pincészetünkben, ahol a modern és újító szellem jól megfér a tradíció követésével.



A Haraszthy Vallejo Pincészet 1998-ban azért jött létre, hogy az etyeki Buda régió szőlőfajtáiból kitűnő borokat készítsen. A Pincészet alapításánál nem csupán bortermelésre gondoltak, hanem arra is, hogy e hely a turizmus bázisául szolgáljon.
2005-ben a Haraszthy Vallejo befejezte azt az 5 éven át tartó építkezést, melynek eredményeként felépült az épületegyüttes, amely nem csupán bortermelő berendezéseinknek és a bortartályoknak ad otthont, hanem a kóstoltató helyiséggel, az úgynevezett Lovagteremmel, a páratlan Cinnamon étteremmel, hatalmas terasszal és parkolóval vendégeink maradéktalan kényelmét is biztosítja.


Április 25. kedd 19:00
Haraszthy Pincészet borvacsora


Csodálatos Etyeki Haraszthy Pincészet borokat kóstolunk, hozzá illő, ínyenc menüsor kíséretében,
a pincészet tulajdonos borászának szakértő közreműködésével.



Istenhozott pohár: Sir Irsai Olivér

Sauvignon Blanc
Citrusos-körtés tart, zöld-almával

Haraszthy Rosé
Hideg málnaleves, meggyes panna cottával és sárgarépával

Öreghegy
Lazac steak, kelbimbóval és babérlevél teával

Pinot Noir
Grillezett kacsamell, ribizli chutney-val és mángoldos széles metélttel

Malbec
Konfitált marhapofa, áfonyás blini-vel és zellerpürével

Chardonnay
Vanília fagyi, wasabi, méz, rebarbara, tökmag morzsa





Szeretettel várjuk!

Szoljár Csaba üzletvezető, Haraszti Zsolt Chef  és a Solier Cafe csapata
 
 
 BIZTOSÍTSA HELYÉT ASZTALFOGLALÁSSAL!
06-20-396-55-12





A borvacsora ára 12.900,- Ft/ fő




Biztosítsa a helyét, asztalfoglalással!
http://solier.website-pages.eu/page.php?pa=c4d98e51-9414-73f2-0a1d-5176a6f20b3f
  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése