2011. március 3., csütörtök

XIX. Egri borvidék - Ifj. Gál Tibor

Gál Tibor Eger és a magyar borászat egyik legmeghatározóbb, nemzetközi szinten is elismert alakja volt. Bejárta a világ minden boros táját, nyomon követte a bor világában zajló eseményeket, figyelte az új trendeket, folyamatosan tanulva korszerű tudással vértezte fel magát. Közben azonban mindvégig a magyar borászat fejlesztésének, a magyar borok minőségének emelése, hazai és nemzetközi hírnevük erősítése volt a legfőbb célja. 



2005. február 10-én Dél-Afrikában, tanácsadó körútján, autóbalasetben meghalt Gál Tibor.
Aki Őt és a borait ismerte sokkal többet tud róla, mint amit e néhány mondatban el lehetne mondani Magyarország egyik legnagyobb borászegyéniségéről.
Családja és kollégái folytatják a Tibor által kijelölt szakmai utat, mint mondják Ő is biztosan ezt szeretné. Nem csak egy kitűnő borászát vesztette el Vele a Bortársaság, hanem egy baráttal is kevesebb lett a halálával. 

Gál Tibor volt az első, aki az Eger és Burgundia közötti, elsősorban talaj- és éghajlatbeli hasonlóságokra felhívta a figyelmet. Ennek megfelelően saját telepítésű ültetvényeiben kiemelt szerepet kaptak a burgundi fajták, a chardonnay és a pinot noir.
Emellett leánykát, traminit, pinot gris-t, sauvignon blanc-t és viognier-t, valamint kékfrankost, syrah-t, kadarkát és cabenet sauvignon-t termesztenek említendő mennyiségben.
A pinot noir, mint a pincészet legfontosabb vörösbora, több dűlőből is készül szelektáltan (Síkhegy, Pajados, Grőber), és a bikavér válogatással együtt a pincészet csúcskategóriáját képviseli.

A Syrah-Merlot házasítás, csakúgy, mint az itthon még mindig kevéssé ismert viognier, amelynek meghonosítása szintén Gál Tibor nevéhez kötődik, évről évre újabb izgalmakat kínál, míg a hordós Chardonnay minden évjáratban ugyanazt a magas minőséget hozza. 
 

A 2010-ben újjá alakuló Gál Tibor Pincészet irányítói és tulajdonosai a Gál fiúk, Tibor és Zsombor és édesanyjuk Ibolya. Jelenleg 15 hektáron gazdálkodnak, azonban a birtok és pincészet struktúrája, mérete még kialakulóban van. Az ifjak célja, hogy elszántan folytassák a Gál Tibor által kijelölt utat: elegáns, egri stílusú, világszínvonalú borászkodást. 



Istenhozottpohár: Egri Leányka 2008

Zöldséges kocsonya mignon, fürj tojással
Chardonnay 2007

Narancsos sütőtök velouté, sárgabarackos bouché-val
Viognier 2006

Rántott pontytej, gyömbéres-almás karotta salátával
S.D.Glória 2007

Vörösboros kacsa ragu (canard au vin), aszalt szilvás-laska gombás polenta roláddal
Titi Pinot Noir 2006

Omlós marha stefánia, ropogós vargányás rizottó gombóccal és glasszírozott zöldségekkel
Síkhegy Pinot Noir 2006

Gesztenyés-kávés mille feuille, vörös borban marinált fügével és cékla gyöngyökkel
Bartók Bikavér 2006

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése