
Légli Ottó mindig hitt az olasz rizlingben. Akkor is, amikor ez nem volt divatos. Ezzel a fajtával debütált 1993-ban, és ma is ez jut először eszébe, legyen szó ételkísérőről vagy csak egy jó, esti kortyról. Mintegy 7 hektáron termeszti a fajtát, ebből 3 hektár található a Banyászó-dűlőben. A tavalyi évben a megkésett és barátságtalan tavasz miatt lerövidült tenyészidőszak ugyan nem kedvezett ennek a késői érésű fajtának, bora mégis olyan lett, amilyennek Ottó szereti: gyümölcsösen elegáns, kellemesen frissítő. Az olasz rizling egy kicsit olyan a pincészetnek, mint egy igazi gyerekkori barátság: egy életen át elkísér és soha nem hagy cserben.
Sauvignon másképp
Az utóbbi évek újvilági sauvignon blanc-reneszánszára gondolva hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a fajta nálunk is friss jövevény, noha a Balatonboglári borvidéken már a '60-as években gyökeret eresztett. Légli Ottónak is vannak régi, "örökölt" ültetvényei, amelyek ugyan felvillantották a fajtában rejlő lehetőségeket, ezeket mégis csak a homokköves talajú János-hegy saját telepítésű 3.8 hektárjáról származó termés váltotta igazán valóra. Az 500 literes fahordóban erjedt és érlelődött 2006-os sauvignon blanc nem az a pohárból csalánt-egrest kiáltó, harsányan fajtajelleges bor. Sokkal inkább visszafogott elegancia, lassabban bontakozó komplexitás jellemzi.
Az út elején
Noha a rajnai rizling - csakúgy, mint a sauvignon blanc - már régóta hozzátartozik a balatonboglári szőlőhegyek képéhez, a Légli Pincészetben ez a fajta tölti be a legkisebb királyfi rendszerint igen kellemes szerepét. A gyugyi Gesztenyés-dűlőben 2004-ben telepített 3.7 hektárnyi rajnai még az óvodát sem járta ki, de 2006-os teljesítménye alapján igazi csodagyerek. A fajta markáns, ugyanakkor összetett savszerkezete volt az, ami Légli Ottót már az első találkozáskor magával ragadta, és amely mind a mai napig a legjobban foglalkoztatja. Mint mondja: "Ha van a Légli Pince borászati filozófiájának valamilyen kimozdíthatatlan sarokpontja, akkor az a karakteres, ugyanakkor izgalmas savak megőrzése a borban". Ennél azonban a 10 hektoliteres fahordóban erjedt és érlelődött Légli Riesling sokkal többet tesz: lenyűgözően kifinomult savszerkezetét komoly test és szinte váratlan ásványosság kerekíti teljessé. És még csak az út elején járunk.
Sauvignon másképp
Az utóbbi évek újvilági sauvignon blanc-reneszánszára gondolva hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a fajta nálunk is friss jövevény, noha a Balatonboglári borvidéken már a '60-as években gyökeret eresztett. Légli Ottónak is vannak régi, "örökölt" ültetvényei, amelyek ugyan felvillantották a fajtában rejlő lehetőségeket, ezeket mégis csak a homokköves talajú János-hegy saját telepítésű 3.8 hektárjáról származó termés váltotta igazán valóra. Az 500 literes fahordóban erjedt és érlelődött 2006-os sauvignon blanc nem az a pohárból csalánt-egrest kiáltó, harsányan fajtajelleges bor. Sokkal inkább visszafogott elegancia, lassabban bontakozó komplexitás jellemzi.
Az út elején
Noha a rajnai rizling - csakúgy, mint a sauvignon blanc - már régóta hozzátartozik a balatonboglári szőlőhegyek képéhez, a Légli Pincészetben ez a fajta tölti be a legkisebb királyfi rendszerint igen kellemes szerepét. A gyugyi Gesztenyés-dűlőben 2004-ben telepített 3.7 hektárnyi rajnai még az óvodát sem járta ki, de 2006-os teljesítménye alapján igazi csodagyerek. A fajta markáns, ugyanakkor összetett savszerkezete volt az, ami Légli Ottót már az első találkozáskor magával ragadta, és amely mind a mai napig a legjobban foglalkoztatja. Mint mondja: "Ha van a Légli Pince borászati filozófiájának valamilyen kimozdíthatatlan sarokpontja, akkor az a karakteres, ugyanakkor izgalmas savak megőrzése a borban". Ennél azonban a 10 hektoliteres fahordóban erjedt és érlelődött Légli Riesling sokkal többet tesz: lenyűgözően kifinomult savszerkezetét komoly test és szinte váratlan ásványosság kerekíti teljessé. És még csak az út elején járunk.
Landord
Vannak pillanatok, amikor a lehetőségek és az ambíciók szerencsés konstellációjának köszönhetően valami igazán nagyszerűt alkothat az ember. Ilyen pillanat volt 2003, amely Légliéknél a dűlő, a fajta és a borász nagy találkozásának éve. A déli-délnyugati fekvésű, magas agyag- és mésztartalmú Landord-dűlő 4 hektárnyi területén termett szőlőből készült chardonnay megjelenésének évében etalon lett: a testes, egyszerre gyümölcsös és krémes, minden ízében elegáns chardonnay hazai viszonyítási pontja.
Pedig Légli Ottó és a chardonnay viszonya "csak" barátságként indult. Az évek múlásával azonban ez a barátság - a fajta erényeinek egyértelművé válásával - fokozatosan elmélyült, míg végül Ottó 2000-ben szó szerint dűlőre vitte a dolgot, és ezzel megszületett a Landord, amely 2006-ban már harmadik évjáratát ünnepelte. A borkészítési elvek egyértelműek: 225 és 300 literes magyar kis fahordóban erjed és érlelődik, ez az, ami megkülönbözteti a pincészet 1996 óta létező alap chardonnay-jától, ami 500 literes fahordóban tölti iskolás éveit. És hogy a Landord hol folytatja majd tanulmányait? Az ültetvény még mindig nagyon fiatal, évről évre várhatóan szebb termést ad. "Meg aztán a hordóhasználatban is rengeteg lehetőség van még" - sorolja Ottó. A jelenleg alkalmazott magyar hordók mellett kacérkodik Burgundiából származó másodtöltésű barrikhordók kipróbálásával is, mert mint mondja, a lankadatlanul keresett elegancia megtaláláshoz a hordó-játékon keresztül vezet az út. Meg az állandó kísérletezésen át. Magától értetődő természetességgel szögezi le, hogy az alapvető technológiai 1x1-en kívül, amelynek természetesen mindig rendben kell lennie, minden évben el kell felejteni az előzőt, s csak az adott termés szavára, kívánságaira, képességeire szabad figyelni.
S hogy a dűlőszelekció határainak elérése után merre tovább? A borász matematika segít: négy szép bor összege egy nagy cuvée. S hogy az milyen lesz? "Nem tudok másképp bort készíteni, mint ahogy élek" - mondja Ottó. Szerencsére - gondoljuk magunkban.
Istenhozottpohár: Légli 333 2009
Spenótos kecskesajt felfújt
Légli Blanc 2009
Eperkrémleves, mentás-joghurt fagylalttal
Légli Rosé 2009
Harcsa húsos derelye, tárkony olajjal és marinált paprikával
Légli Lugas 2008
Fogas papírhüvelyben sütve, kerti zöldségekkel
Légli János-hegy Sauvignon Blanc 2009
Bodza sorbet
Borjúnyak, vajas pecsenyelével, zöldséges kuszkusszal
Légli Gesztenyés Riesling Válogatás 2007
LD- Rebarbara, sajt, zöldeper, dió, vanília,
Landord 2007
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése