2011. március 3., csütörtök

XXIX. Soproni borvidék - Taschner Pincészet

Sopron, a szőlőtőkék végeláthatatlan sora, a közeli Fertő tó semmi mással össze nem hasonlítható mikroklímája, mind-mind olyan ihletést adott a kelta időktől kezdve a Soproni borvidéken és a környéken élőknek, hogy a szőlőművelés évezredes hagyománya napjainkig nyúló és ma is virágzó hagyományként szállott apáról fiúra.

A vidék jellegzetes szőlőfajtái, melyek meghatározzák a Soproni borvidék jellemző borainak íz-világát és hagyományait, újabbakkal egészültek ki az utóbbi századokban. A filoxéra, majd a háborúk pusztításai után az itt élők új erővel és lendülettel kezdtek hozzá a szőlők megműveléséhez, a mai kor technikái és tudományos ismeretei kiegészültek az ősök praktikáival és megismeréseivel.

A szülői hagyományok, az ősi poncichterek alázatos és áldásos munkája nyomán a szellemiséget követő fiatalember, Taschner Kurt elindult azon a rögös, de csodálatos úton, melynek gyümölcse a vidék egyik meghatározó borászatának létrejötte és folyamatos gyarapodása.


A nagyszülők borkimérésétől a Schneebergre csodálatos panorámával tekintő borházig hosszú út vezetett.
Kezdetben az édesapa mellett csak palackozással foglalkozó ifjúként, majd a szőlész-borász szakma fortélyait elsajátítva folyamatosan bővítette ismereteit, mígnem mára egy 16 hektáros szőlőbirtok gazdájaként éli mindennapjait: édesapjával közösen dolgozik a szőlőben, irányítja a vele együtt dolgozó szakembereket és aktívan részt vállal a közösségi bormarketing és a borturizmus szervezésében.

A Pihenőkereszt néven ismert, a város fölé magasodó domboldalon helyezkedik el a Taschner Borház, mely magában foglalja a pincét, a palackozót és a vinotékát, ahol borkóstolók keretében minden érdeklődő számára adott a lehetőség a pincészet saját borainak és pezsgőinek kóstolására.

A Taschner Bor- és Pezsgőház Kft. ma 16 hektáron gazdálkodik, ahol kékfrankos, zweigelt, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, irsai olivér, korai piros veltelini és zenit fajtákat termeszt.

A család - mely a borházzal szoros összefonódásban, annak felső szintjén éli mindennapjait – hosszú távú terveiben egy panzió kialakítása szerepel.

A hagyományok, a szellemiség és a tudás tisztelete azok az erők, melyek mentén él és gyarapodik a Borház.

Istenhozottpohár:
Korai Piros Veltelini 2009

Csirke szárnya-combja, málna chutneyval
Rosé 2009

Céklaleves, koriander habbal
Merlot 2007

Konfitált kacsamáj, aszalt meggyel és pirított káposztával
Pinot Noir 2007

Hasaaljatekercs, pirított nudlival és lencsesalátával
Kékfrankos reserve 2007

Sajttal töltött bélszínvagdalt, vargányás palacsintával és hagymalekvárral
Cabernet Sauvignon selected 2003

Pezsgő sabayon, joghurt bavarois, mandula crispy
Irsai Olivér pezsgő 2007

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése