2011. március 3., csütörtök

XXXIV. Pécsi borvidék - Lisicza Pince

Az idősebb Lisicza, István, a Pécsi Hegyközség elnöke. Az 1998-ban alapított családi vállalkozásban a munka dandárját a fiatalabb nemzedékhez tartozó Lisicza Sándor végzi, az ifjabbik István segítségével. A 14,5 hektáros birtok a Mecsek nyugati lábánál található kis falucska, Helesfa határában terül el. A művelési mód középmagas kordon. A fajtaösszetétel enyhén szólva sokszínű: cirfandli, sauvignon blanc, cserszegi fűszeres, hárslevelű, cabernet sauvignon, és franc, pinot noir, kadarka, portugieser, kékfrankos. A szokásosnál is visszafogottabb terheléssel operáló birtok termését zömmel más, ismertebb birtokok szippantják fel. A Lisiczák csak saját szőlővel dolgoznak. A pincetechnológia fejlett, hűthető-fűthető kóracélok is segítik a gyümölcsösség megőrzését.

A mások keze alá dolgozás után a család most látta elérkezettnek, hogy saját nevükön jelentkezzenek a piacon, és a bemutatott borok minősége alapján van helyük a magyar nap alatt.

Lisicza Sándor: "Maradandó élményt nyújtó borokat akarok készíteni, és ha az ide vezető út a már-már drámainak tűnő hozamkorlátozással van kikövezve, rajtam akkor sem fog múlni!"


Istenhozottpohár:
Cserszegi fűszeres 2010



Diós bundában sült alma
Cirfandli 2010














Zöldalmakrémleves, bodzás panna cottával
Sauvignon Blanc 2010













Marinált lazac, citrusos salsával és paszternák
pürével
Rosé 2010














Kacsakolbász szeder zselével és gombás-
burgonyapürével
Cabernet Franc 2008














Bélszín érmék, cumberland mártással töltött bundás kenyérrel és dohány eszenciával
Cabernet Sauvignon 2008












Feketeribizli chiboust, kökényes-csokoládé clafoutis, fűszeres ropogós
Ében 2006


  



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése