2011. március 3., csütörtök

XXXI. Egri borvidék - St.Andrea, Dr Lőrincz György

Ma már szinte közhely, hogy a jó bor a szőlőben születik. Ahogy a különleges bor is különleges termőterületeken. Kevés olyan bormesterünk van, akire a termőhelyek sajátosságai iránti figyelem, a dűlők szavára hallgatás inkább jellemző lenne, mint Lőrincz Gyurira. Egész sor dűlőszelektált bort készít, fehérben elsősorban chardonnay-ból, vörösben pedig pinot noir-ból, ezzel a két - nem meglepően - burgundi fajtával igyekszik tolmácsolni az egerszalóki, egerszóláti, demjéni területek karakterét. Az elmúlt évek során a Ferenchegy-, a Kovászó-, a Hangács-, a Paptag-, a Tóbérc-dűlő kedves ismerősünk lett, kezdjük már megtanulni, hogy melyik ad légiesebb, melyik tömörebb, melyik minerálisabb, melyik gyümölcsösebb karakterű borokat. Az elmúlt évben pedig a szinte kultikus helynek számító Nagy-Eged-hegyen is telepítésbe fogott, azaz újabb hamarosan újabb boros izgalmakra is számíthatunk.

A dűlőszelektált tételek mellett persze birtokborok is készülnek a St. Andrea pincészetben, melyek, fehérben és vörösben egyaránt, a fajták és a termőhelyek sokféleségéből születő harmóniával az egri fehér- és vörösbor karakterét, a klasszikus egri illatokat és zamatokat kívánják megmutatni. A Napbor és nagytestvére, az Örökké fehérben, az Áldás és a Merengő, mindkettő egri bikavér, vörösben.

 
Boraiban Lőrincz Gyuri a fajták és a dűlők mellett a modern technológiákat, a hosszan tartó kisfahordós érlelést és a tradicionális pinceműveleteket is elegánsan ötvözi. A biodinamika híve a szőlőben és a pincében egyaránt, vörösborait például kizárólag tojásfehérjével deríti.

Lőrincz György, ahogy borai is, különleges ember. Finom szavú, figyelmes, kreatív. És a borszeretők szerencséjére, borász.



Istenhozottpohár:
Napbor 2009

Pisztráng mousse, zöldfűszeres zselével
Örökké 2007

Csicsóka krémleves, zöldséges batyuval
Rosé 2009

Bárány fasírt, fekete retek salátával
és balzsamos aszalt cseresznyével
Pinot Noir 2007

Rózsaszín kacsamell, kukorica krokettel
és meggy habbal
Áldás 2008

Borókás őzragu, makaróni gratein-nel, Rosé őzgerinc cékla chutney-val
Merengő 2008

Barackos vanília mille feuille, homoktövissel.
Chardonnay 2008 (félszáraz)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése