2011. március 3., csütörtök

XXI. Szekszárdi borvidék - Heimann Pincészet

A Heimann család és Szekszárd közös története nem kevesebb, mint 250 évvel ezelőtt kezdődött, amikor 1758-ban az első Heimann felkerekedett a Fekete-erdő vidékéről, és meg sem állt egészen Szekszárdig. Ahová - szerencsénkre - magával hozta a borok iránti szeretetét is. Az elmúlt évszázadok során a családnak mindig köze volt a borhoz, hol borkereskedőként, hol borászként, hol pinceépítőként. A Heimann Családi Birtok történetét 1990-ben kezdte írni Heimann Zoltán és felesége, Ágnes, amikor is elhatározták, hogy a 0.6 hektáros kis háztáji gazdaságból egy igazi, szekszárdi borászatot varázsolnak. Ma 20 ha szőlőterülettel rendelkeznek, és a kereskedelmi forgalomban 1992 óta megtalálható boraiknak köszönhetően hírük messze túlnőtt borvidékük határain.

Ültetvényeik, melyek a pincészet Iván-völgyi tetőn találhatón központja körül 2 km-es körben helyezkednek el, kivétel nélkül Szekszárd jó nevű dűlőiben találhatók: Gyűszű-völgy, Porkoláb-völgy, Bartina, Szarvas-hegy stb. Heimannék szinte példa nélkül állóan átgondolt és világos üzenetet közvetítő fajtaösszetétellel rendelkeznek: náluk valóban minden a hagyománytisztelet és a kísérletezés egyensúlyáról szól. A klasszikus szekszárdi fajták (kadarka, kékfrankos) mellett szép válogatással rendelkeznek világfajtákból (cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah), egyúttal pedig olyan különlegességeket is telepítettek, mint a dél-francia eredetű viognier és tannat, valamint az olasz sagrantino. A folyamatos korszerűsítésnek köszönhetően ma már egy, minden szőlőfajta speciális igényét kielégítő feldolgozót és érlelő teret is magukénak mondhatnak.
Heimannék borai Szekszárd legszebb arcát mutatják: elegánsak, kifinomultak, részletgazdagok és tökéletes egyensúlyban lévők. Kitűnő ár-érték arányú kadarkájuk és kékfrankosuk könnyedebb és jó ivású, merlot-juk maga a gyümölcsös elegancia, évente változó összetételű Stílusgyakorlatuk pedig amellett, hogy mindig újabb meglepetést hoz, érzékletes példája egy nyitott, de a célját soha szem elől nem tévesztő borász izgalmas útkeresésének. És ha már az útkeresésénél tartunk: termőre fordultak a francia és olasz különlegességek, úgyhogy érdemes lesz nyitott szemmel járni!

Istenhozottpohár:
Viognier 2007

Chilis  juhsajt krém  házi sonkával, sós ostya tölcsérben
Fuschli 2008

Jércemell mousse, sült paprika veloutéval, petrezselyem olajjal és zöldfűszeres stanglival
Kadarka 2007

Kacsamell és cékla „lasagne”, sós karamell ropogóssal és meggy coulis-szal
Merlot  2007

Borjú szűz és pofa, kel levélbe csomagolt vargányás árpagyöngy rizottóval és szilvás rakott palacsintával
Pinot Noir 2006

Vaddisznó gerinc vörösboros demi glace-szal, májas hurkával és lencsefőzelékkel
Barbár 2006

3D – Csokoládé, eper, meggy, szarvasgomba, sajt
Cervaes 2006

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése