2011. március 3., csütörtök

XVIII. Soproni borvidék - Luka Enikő Pincészet

A Soproni borvidék Magyarország egyik legrégebbi történelmi hagyományokkal rendelkező szőlőtermő vidéke. Az Alpok lábánál, a Fertő tavat szegélyező alacsony hegyoldalakon és lankákon 1400 hektáron terül el.
A Fertő tó partját övező termőterületek különleges sajátossága, hogy a vízfelület tükörfelületként felerősíti a napfény melegítő, érlelő hatását és a tó párolgásával együtt kedvező klímát biztosít. A talaj szerkezete, a löszben-csillámpalában, illetve agyagban való gazdagsága – megfelelő alapot teremt egy kiváló szőlőkultúra megteremtéséhez.
Az itt termett borok savhangsúlyosak, tanninban igen gazdagok, melyek elsősorban az igényes fogyasztók körében kedveltek. Más borvidékek bortermelői is előszeretettel vásárolják a soproni bort, hogy a sajátjaikkal házasítsák.

A borvidék uralkodó fajtája a Kékfrankos, barrique-olt változata pedig egyes termelők kezében a nemzetközi mércével is rangos elismeréseket arat. Jelentősek még a Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot és a Pinot noir ültetvények.

A fehérborfajták közül a Zöld veltetlini, Chardonnay, Sauvignon blanc, Tramini, Irsai Olivér Zenit, Korai piros veltelini, Királyleányka emelhető ki.
Luka Enikő az apai örökséget vitte tovább és nagyon fontos dolgot tett/tesz: édesapja halála után sem adta fel az álmokat és megy tovább a megkezdett úton, nem is kevés sikerrel. Nagy feladat továbbmenni és nehéz ügy fennmaradni. Enikő továbbment és azóta rengeteg dolog történt: a pincészet komoly nevet szerzett magának, elkészült már az új pince és kóstolóhelyiség is, és mindeközben Enikő is sokat tanult és mind a mai napig kimegy a szőlőbe, metsz, zöldmunkázik, szüretel.

Luka Enikő boraival kiérdemelte, hogy egy meglehetősen szűk borkészítői kör tagja legyen Magyarországon. És, még ha jó is a marketing, szépek is címkék, elegáns is a kóstolóterem, ez mind-mind nem lenne elég az „elit klubhoz” tartozáshoz, ha a borok nem lennének jók.

Istenhozottpohár: Rosé 2008

Erdei gyümölcsös sajt bon-bon, kakaóbab törettel
Merlot  2008

Rózsaborsos meggy velouté
Kékfrankos 2007

Libacomb rilette, narancsos cékla salátával
Zweigelt 2007

Hasaalja tekercs, savanyú szilvával és szarvasgombás csicsóka pürével
Pinot Noir 2007

Szarvas kolbász káposztalekváros burgonya gombóccal, vörös boros demi glace-szal
Cabernet Sauvignon 2007

Tonka babos csokoládé mousse, szedres-ribizli coulis-szal
Szívedhez közel 2006

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése