2011. március 3., csütörtök

XXVII. Badacsonyi borvidék - Laposa Pincészet

A Balaton partjának hegyei – köztük a Badacsony és Szigliget – vulkáni tevékenység nyomán alakultak ki, melyekre néhol bazalt ömlött, vagy bazalttufa hullott. Ennek eredményeképpen sajátos alakú tanúhegyek jöttek létre, mint a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc vagy a Haláp, valamint ezektől északra Somló-hegy, Kis-Somló és a Ság-hegy. A bazalthegyek nemcsak egyedülállóan érdekes és festői geológiai képződmények, de számos jelentős építészeti emlék is gazdagítja őket.

Termőterületeink

A pincészethez több mint 20 hektáros szőlőterület tartozik, a Balaton-felvidék több különböző bazalthegyén és a Somlón.
A vulkanikus eredetű, minerális talaj és a szub-mediterrán mikroklíma kiváló feltételeket biztosítanak a szőlőtermesztéshez.
A Badacsony-hegy déli lejtőin fekszenek a szürkebarát és kéknyelű ültetvények. A Szent György-hegyen az olaszrizling érzi magát igazán otthon. A Csobánc-hegyen rajnai rizling, sárgamuskotály és hárslevelű található. A Somló-hegyen olaszrizling és juhfark terem.

Istenhozottpohár: Rizling Friss 2009

Sült zeller mézhabbal és körömvirág olajjal
Badacsonyi Olaszrizling 2008

Kukorica 3 textúrában
Somlói Hárslevelű 2008

Füstölt angolna, zöldalama, céklalevél saláta
Badacsonyi Rizling² 2008

Harcsanyárs édesköménnyel és kakukkfüves parázsburgonyával
Badacsonyi Szürkebarát 2008

Töltött csirkecomb citrusokkal glaszírozva, jázmin rizs pürével
Badacsonyi Kéknyelű, 2008
Somlói Juhfark 2008

Sárgadinnye, őszibarack, gyömbér, karamell, méz
Rózsakő 2007

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése