2012. május 23., szerda

Feind borvacsora képekben

Istenhozottpohár:
Pezsgő 2010

Avocado tatár
Chardonnay 2011



















Eper krémleves, mandulás stanglival
Cabernet Rosé PR. 2011



















Grillezett lazac filé, zöld spárgával és turbolyás sabayonnal
Sauvignon Blanc Pr. 2011





















Bőrös jércemell, mesclun salátával és mangós-lime-os dresszinggel
Irsai Olivér 2011

















Marhapofa, gombás burgonya tekerccsel és meggyes glace-szal
Pinot noir Pr. 2009
Cabernet Franc 2009










Bodza, passion fruit, méz, mandula
Sárgamuskotály Pr. 2009




















2012. május 17., csütörtök

Feind Borház- Borvacsora

Májusban a Balaton-felvidékre látogatunk és a borvidék lankáin folytatjuk borbarangolásunkat. A borvidék pincészetei közül az egyik legkiválóbb a Feind Borház, melynek csodálatos borai kihagyhatatlanok! Nagy örömünkre a pincészet tulajdonos-borásza Feind Péter mutatja be a borvidéket, a pincét és kiváló boraikat, amelyek mellé Vendég Chefünk, Haraszti Zsolt komponál ínyenc menüsort.

Május 22. kedd, 19.00
Feind Borház





Csodálatos, Feind borokat kóstolunk, hozzá illő, ínyenc menüsor kíséretében, a Pincészet borásza, Feind Péter szakértő közreműködésével.

Istenhozottpohár:
Pezsgő 2010

Avocado tatár
Chardonnay 2011

Eper krémleves, mandulás stanglival
Cabernet Rosé PR. 2011

Grillezett lazac filé, zöld spárgával és turbolyás sabayonnal
Sauvignon Blanc Pr. 2011

Bőrös jércemell, mesclun salátával és mangós-lime-os dresszinggel
Irsai Olivér 2011

Marhapofa, gombás burgonya tekerccsel és meggyes glace-szal
Pinot noir Pr. 2009
Cabernet Franc 2009


Bodza, passion fruit, méz, mandula
Sárgamuskotály Pr. 2009

Szeretettel várjuk!
Szoljár Csaba üzletvezető, Haraszti Zsolt Vendég Chef és a Solier Cafe csapata

2012. május 7., hétfő

Feind Borház- Balaton-felvidék

A magyar tenger északi partján fekvő Balatonfőkajár – a krónikák említése szerint: Villa Quiar − minden ízében balatoni vidék. A település neve már összeforrt a Feind család által készített borokkal. A borház Feind Lajos és fia, Feind Péter nevével fémjelezhető. Mintegy 100 hektárnyi területen gazdálkodnak, és több mint 20 féle bort készítenek. Boraik értékét adja a tiszta fajtajelleg, a friss gyümölcsösség, a barrique hordókban érlelt testes vörösboraik pedig finom tanninstruktúrával és komplex ízvilággal rendelkeznek. Apa és fia munkájuk során a minőséget és a hitelességet épp úgy fontosnak tartják, mint azt, hogy hűek maradjanak Villa Quiar szellemiségéhez, utóbbiról Villa Quiar márkanévvel címkézett boraik is tanúskodnak.


"Balatonfõkajár elsõ okleveles említése 1086-ból való, Villa Quaiar néven emlékszik meg róla a krónikás. A települést egyébként két néven is emlegették egykoron. Kajár és Hangony. Vagyis kiáltó és összehívó. Az oklevél tanúsága szerint mindkét kifejezés egy õsi hivatalra utal, a király vagy a bírák ítéletének kihirdetõjére. Ha lehet hinni a krónikásoknak ezt a tisztséget a Kajár comes látta el. A korabeli adatok szerint már 1332-ben egyházas helyként tartják nyílván Balatonfõkajárt. 1437-tõl a bakonybéli apátság, majd a veszprémvölgyi apácák és a veszprémi püspökség tulajdona.
 
A virágzó település lakói a falu határában húzódó lankás domboldalakon szõlõt termeltek. Ezt a hagyományt viszi most tovább családunk. Kiemelt minõségi borainkat éppen azért neveztük el Villa Quaiarnak, hogy szerte az országban megismerjék a mi kis falunkat.
A történelmi hagyományt nem szakíthattuk félbe. 1993-tól foglalkozunk a szõlõvel és készítünk borokat. Nyolcvan hektár szõlõültetvényünk Balatonfõkajáron és Balatonaligán található. Kiváló adottságú területek ezek, ahol egyre több fajtát ültettünk, hogy Önnek ne legyen gondja a választáskor. 17 félé szõlõfajtából készítjük borainkat.
 
Az Olaszrizling, Irsai Olivér, Chardonnay, Kékfrankos, Merlot és a Cabernet Franc és Sauvignon mellett olyan magyar fajtákkal is próbálkozunk, mint a Zenit, remélve, hogy itthon és a nagyvilágban újra neve lesz ennek az õsi magyar fajtából származó bornak is. És új fajtáink is teremnek már. A Shirazunk 2006-ban Pannon Bormustra csúcsbora lett és szép borok készülnek a Pinot Noirból és a Sárgamuskotályból is, hogy az édes szájúak se maradjanak ki a borivásból.
 
Mára 100 hektárra bővült a Feind szőlőbirtok, ebből 17 hektárt tavasszal fognak betelepíteni.
A balatonfőkajári Öreghegyen, ami 192 méter magas - és jó időben ellátni a Balatonig is - 70 hektár újtelepítésű szőlőterületünk van. 30 hektár pedig Balatonvilágoson, melynek kétharmada fehér és egyharmada kék szőlő. Széles fajtaválasztékkal dolgozom, mert ez egyrészt kihívás, másrészt pedig elvárja a piac. 20 féle palackozott borunk közül bárki megtalálhatja a szívének leginkább kedveset. A prémium boraink pedig szépen szerepelnek az itthoni és külföldi borversenyeken. A 2010-es Vinagora nemzetközi borversenyre benevezett öt borunkból négy kapott aranyérmet. Zászlósborunk, nagy büszkeségünk a 2006-os Cabernet Franc, ami nemzetközi versenyeken is számos aranyérmet szerzett. Igazi csúcsbor.
 
A Feind Borház Balatonfőkajáron található, pár kilométerre az autópályától, így Budapestről, akár egy óra alatt elérhető.
Persze hiába van a település nevében benne az, hogy Balaton, még mindig kevesen tudják elhelyezni – mosolyog Péter. - Ezen is dolgozunk, hogy az autópályáról letérve gyakorlatilag öt perc alatt elérhető kis falut is megismerjék az emberek. Mert a borainkkal a fiatalok által látogatott szórakozóhelyektől a vinotékákon át a hiperekig sok helyen találkoznak a fogyasztók.
Azért is választották a Villa Quaiar (Balatonfőkajár ősi római elnevezése) nevet a csúcsboraiknak, hogy az oklevelek szerint már 1086-ban létező Balatonfőkajárt országszerte megismertessék. Peti ma már csúcsborokat tesztelget, pedig eredetileg nem borásznak készült.
A középiskolában még állattenyésztőnek tanultam, halastavat, halászatot szerettem volna, majd ’93-ban a hirtelen megszaporodott a családi szőlőterület és a bor készítés a család fő megélhetési forrásává vált. Egyértelmű volt, hogy a kertészeti és élelmiszeripari egyetemre megyek továbbtanulni. 2000-ben végeztem, bor és üdítőital technológus mérnökként, aztán egy évig Ausztráliában voltam szakmai úton. Mivel egy állandóan fejlődő ágazatban dolgozunk, a tudásomat az ausztráliai út után is folyamatosan igyekszem bővíteni, újabb külföldi tanulmányutak során szerzett tapasztalatokkal." forrás: http://feind.hu/