2011. július 26., kedd

Juhfark

A Juhfark egy újjáéledő magyar fehérborszőlő-fajta, amely Magyarországon ugyan egy kissé lejáratott fajta, de napjainkban próbálja újra megtalálni helyét a hazai borok palettáján. Nem lehet megállapítani pontosan, hogy honnét származik a szőlő, egyesek szerint tipikusan magyar fajta, mások szerint pedig osztrák.
Jellemző termőhelyei az Etyek-Budai, a Somlói és a Balatoni borvidéken, illetve a Mecsekalján találhatók. Nevét, a juhfarkra emlékeztető hosszú, hengeres fürtje miatt kapta. Középerős növekedésű a tőkéje, lapított, vesszői világosbarnák. Levele világoszöld, sima felületű, vékony szövetű, nyílt vállöblű. Közép-nagy, hengeres, tömött fürtjei Szeptember végén - október közepén ének be. Rothadásra érzékeny fajta.
A Somlói , a Balatonfüred-csopaki, Balatonfelvidéki, az Etyek-budai és a szlovákiai  Kürt községhez tartozó borvidéken is termesztik.

A juhfark valódi értékeit a vulkáni, ásványos talajokon tudja megmutatni, de a meszes talajt is kedveli. Bora utóbbin könnyedebb, illatosabb. A magyar tájon termő legkeményebb bornak tartják. Rusztikus. Fiatalon neutrális illat- és ízvilága nem teszi könnyen érthetővé. Fahordós érlelés nélkül szinte élvezhetetlenül érdes, rosszabb esetben nyers és durva savakat mutat. Értékeinek kibontakozásához idő kell, levegőztetést és a szokásosnál magasabb hőfokot igényel. Csúcsának eléréséhez legalább 3-4 évre van szükség. Savai ekkorra már veszítenek kezdeti érdességükből és nagyon tiszta ízű, tartalmas, elegáns bort mutat. 
Bora szalmasárga, illata kevésbé jelleges tiszta szőlővirág jellegű, különleges összetételű savakkal, finom illatokkal rendelkezik. Kevésbé aromás, ugyanakkor utóíze az olaszrizlinghez hasonló mandulás kesernyével jellemezhető. A fajta legnagyobb előnye, hogy szerény illatával és ízével kiválóan tudja megmutatni a termőhely jellegzetességeit. Savai évről évre megbízhatóak, cukortartalma viszont nagy tőketerhelés mellett csak évtizedenként kimagasló. Ezen tulajdonságai miatt jellemzően markáns savgerincű száraz borokat csinálnak a magasabb tőketerheléssel dolgozó gazdák. Alacsonyabb tőketerhelésnél intenzívebb illatú, aromájú, tüzes és olykor maradékcukorral rendelkező testes fehérbort ad. A fajta különlegessége, hogy még a teljes érettségben vagy akár a töppedt késői szüreteléskor is megbízható savtartalommal szüretelhető és emiatt a juhfarkból készül bor jó esélyekkel őrzi meg akár 6-8 éven át is a frissességét.

Kreinbacher Juhfark 2008
Tíz hónapig 2000 literes tölgyfahordóban erjesztett és érlelt batonázzsal, finom seprőn , így lágyítva a szőlőfajta tüzességét, javítva a bor textúráját és komplexitását. Nagy testű bor elegáns gyümölcsökkel és mineralitással.

Györgykovács Juhfark 2008
Tiszta, élénk, erőteljes savszerkezet, banán és rebarbara illat. Nagyon gazdag íz és sav összhang, tartalmas, testes és szépen érett bor

Laposa Nagy-Somlói Juhfark 2008

Az Aranydomb dülőben, magas mustfokkal és az átlagnál magasabb savval szüretelt szőlőből illatos, tüzes, mély zamatú, hosszú ízérzetű bor.
 
Ételpárosítások:
Fogas citrusos bundában sütve, rukkola felfújttal
Töltött csirkecomb citrusokkal glaszírozva, jázmin rizs pürével

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése