2012. január 31., kedd

Szekszárdi Merfelsz borvacsora

A Merfelsz Pince Kft-t 1999-ben alapította, Merfelsz Gábor és  Arató Krisztina. Merfelsz Gábor szekszárdi  születésű, az apai nagyszülők egy ismert csárdát  vezettek Szekszárd határában és művelték  a hozzátartozó több hektárnyi kadarkát.  Innen a szekszárdi kötődés és a pince  elnevezése is.
A kézműves borászat minden jegye megtalálható a borászatban, kizárólag saját termelésű szőlőt dolgoznak fel a közel 12  hektárnyi szőlőből,  amelyek 100 százaléka saját telepítés.  A szőlő területek jó minőségű dűlőkben  fekszenek, nyolc különböző helyen. Az első teljes  termésüket 2006-ban szüretelték.

fajtaválaszték  kizárólag vörösbor szőlőből áll,  világfajtákból és a  helyi fajtákból, részben pedig új,  vagy a borkészítésben új fajtákból:  cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, zweigelt, kékfrankos,  kadarka, néró, hamburgi muskotály. A fajták  sokszínűsége és a különböző  mikroklímák jó alapot teremtenek a házasításra.

"2005. szeptember  végére készült el a feldolgozónk és  pincénk Szekszárdon, méghozzá egy  1832-ben épített présház-pince  felújításával. Hűthető-fűthető  acéltartályok, acél szőlő feldolgozó  gépek és egy modern palackozó a pince technikai  gerince. A termelés fokozatos felfutásával  párhuzamosan bővül a pince tároló  kapacitása, nő a hordók száma.
Figyelembe véve az erőteljes terméskorlátozást, végleges kibocsátási kapacitásként 40.000 palack minőségi bort céloztunk meg. A választék rosé boroktól a gyümölcsös, könnyű vörösborokon keresztül a kiérlelt, nagytestű de könnyen iható vörösborokig vezet.
Így minden palack - többször is - a gazda gondos kezébe kerül.
A Merfelsz Pince az esztendő elejétől két borcsaládot forgalmaz. A megszokott minőségben, a megszokott címkével kínálunk közepes árkategóriába tartozó minőségi rosé és vörösborokat. A kiemelkedő minőség, a valamivel magasabb ár, de a jó ár-érték arány alapján soroljuk borainkat a NECTAR SEXARDIQUE® borcsaládba, amelyre felírhatnánk a „Selection”, „Válogatás” jelzőket is.
Honnan is a név? Szekszárd központjában mind a mai napig áll az Augusz-ház, amelynek többször volt vendége Liszt Ferenc is. Szekszárdi tartózkodása idején nemcsak báró Augusz Antal vendégszeretetét élvezhette, hanem a szekszárdi borral is ekkor kötött életre szóló barátságot. A magyarul nem beszélő Liszt Ferenc leveleiben „nectar sexardique”-ként emlegette a számára oly kedves szekszárdi vörösbort. Liszt Ferenc megfogalmazása pontosan fedi az általunk készített borok jellegzetességét: szekszárdi dűlőkben termett kiváló szőlők nektárját kívánjuk palackba zárni.
Szándékunk szerint a magas minőség, egyedi ízvilág jellemzi a borcsalád tagjait. NECTAR SEXARDIQUE® védjeggyel elsőnek a Szekszárd Legjobb Rosé Bora címet elnyert 2006-os évjáratú kékfrankos rosénkat illettük.
2007 közepétől folyamatosan jelentkezik pincénk a NECTAR SEXARDIQUE® borokkal."

Solier borvacsora - Szekszárdi borvidék
Merfelsz Pincészet
2012 Február 21. Kedd 19.00
Csodálatos Szekszárdi borokat kóstolunk, hozzá illő, ínyenc menüsor kíséretében, a Pincészet borászának, szakértő közreműködésével.


Istenhozottpohár:
Nero Rosé 2011

Áfonyás Panna Cotta, mandulával
Bel Canto 2010

Burgonya krémleves harcsás derelyével és tejfölhabbal
Amoruso 2009

Céklás rizottó érlelt sonkával és parmezánnal
Doppio 2008

Bélszínérmék szarvasgombás polentával és aszaltszilvás-meggyes glace-szal.
Esti csók2009

Gyöngyhagymás őzragu, vargányás nudlival
Tűzvirág2009

Csokoládé, szeder, meggy
Tsokolata 2009

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése