2012. október 2., kedd

Bolyki János


Egri Borvidék
Bolyki Pincészet

Bolyki János - saját bevallása szerint - csak lassan vált a bor megszállottjává. 1998-ban fogott szőlőtelepítésbe, közben szőlész-borász diplomát is szerzett. Ha belépünk Losonczi-völgyben található, kőbe vájt, rendkívül impozáns pincéjébe, azonnal érezhetjük, hogy ez a szerény, mosolygós fiatalember a 30 méter magas falak között komolyan veszi, amit csinál. 


    „ Minden a termésen múlik, célom a dűlők képességeinek megmutatása. "

Gyermekkorában szülei háztáji szőlőterületein játszott, de akkor még a szőlészet nem tartozott kedvenc tevékenységei közé. 10-12 éve érzi igazán magáénak és szereti a szakmát. Csak saját alapanyagból dolgozik, idén először tudja kihasználni a pincekapacitást, mert összes területe termőre fordult. 25 hektáron gazdálkodik, úgy gondolja, 2-3 év múlva 100 000 palack körül tud majd értékesíteni. A környékbeli fiatal borászok a mai napig sokat segítenek egymásnak, sokat tanult tőlük. Járt külföldön is tapasztalatot gyűjteni, legutóbb Ausztráliában. Két borversenyre szokott nevezni, a Pannon Bormustrán és a borok bordeaux-i olimpiáján jelenik meg. 2003-ban készítette első borait, úgy véli, segítségére volt az évjárat, mert első borával, egy bikavérrel már Bordeaux-ban ezüstérmet nyert. Ekkor is tudta, hogy a piac telített, és csak nagyon jó minőségű és kedvező ár-érték arányú borokkal lehet fennmaradni. Vallja, hogy a minőség a legfontosabb.

A területek
Fertő: 2,2 Kékfrankos / Kisgalagonyás: 0,8 Blauburger / Kerékkötő: 0,9 Hárslevelű
Marinka:1,2 Királyleányka / Középbérc: 3,7 Hárslevelű; 2,8 Merlot; 0,7 Blauburger; 1,7 Sauvignon Blanc; 0,5 Menoir; 0,4 Kadarka Határrajáró: 2,5 Cabernet Franc; 2,5 Portugieser; 5 Kékfrankos
Kistibrik: 0,5 Zweigelt; 0,5 Kékfrankos.

Nagy örömünkre Októberben Gödöllőre látogat János! Egy igazán különleges embert és kiváló borait ismerhetik meg Vendégeink.........!
2012.Október 15. Hétfő19:00 - Bolyki Pincészet borvacsora
Istenhozottpohár:
Cucc 2011
Lime-bodza panna cotta
Sauvignon Blanc 2011
Forró ribizli leves, fűszeres ropogóssal
Rosé 2011
Tőkehal, articsókával
Indián Nyár 2010

Marha hátszín, étcsokoládé mártással és gombás kaláccsal
Bikavér 2008
Füstölt mangalica tarja céklás polentával
és glace-szal
Ördöngös 2009 (kékfrankos)
Étcsokoládé, cékla, rozmaring, fekete ribizli
Bolyki és Bolyki 2009

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése