2013. március 21., csütörtök

Haraszthy Pincészet

Sokak fülében biztos ismerősen cseng a következő szlogen: "Etyek – Budapest szőlőskertje". Ez a szlogen az ezredfordulóval újra feltámadni látszik. A gyönyörű fekvésű, Budapest szívétől autóval csupán 30-40 percre található sváb településnek évszázadokra visszavezethető szőlő-és bortermelő hagyományai vannak. Korábban szinte minden sváb családnak volt saját szőlője és bora, amit aztán a főváros piacain adott el a borra oly nagyon szomjazó városiaknak.
A borvidék a meszes-löszös talajnak, hűvösebb, csapadékosabb klímának és javarészt fehér szőlőfajtáinak köszönhetően egyre szebb és szebb borokkal büszkélkedhet. Frissesség, üdeség, ropogós savak, gyümölcsösség jellemzi a borokat legtöbbször.
A friss fehér borok mellett nagyon jól érzi magát a Pinot Noir szőlőfajta is, mely talán az egyetlen vörös szőlőfajta a borvidéken, mely valóban szépen tudja közvetíteni a terroir jellegét. Sokan mondják, és nem csak magyar, de francia szakemberek is, hogy az Etyek-Budai borvidék nagyon sokban hasonlít a híres francia Champagne borvidékre. Ezt a feltevést alátámasztja a borvidéken található számos minőségi pezsgőt előállító borászati cég.
A pincészet kapcsolata Haraszthy Ágostonnal
Pincészet a Haraszthy nevet választotta, mert tisztelegni kívánt Haraszthy Ágoston előtt mindazért, amit tett a szőlészet és borászat területén, mint Magyar ember. Nem vér szerinti vagy tulajdonosi kapcsolatról van szó, hanem megemlékezésről, és tisztelgésről. Haraszthy Ágoston példát állít előttünk azzal, hogy a tradicionális vonásokat sikeresen keverte a modernnel. Kaliforniában tevékenykedett, és talán jobban elismert ott, mint idehaza. Újított, kísérletezett, és ezzel sikeresen vitte előre a dolgokat. Hasonlót szeretnénk alkotni Etyeken a pincészetünkben, ahol a modern és újító szellem jól megfér a tradíció követésével.


A Haraszthy Vallejo Pincészet 1998-ban azért jött létre, hogy az etyeki Buda régió szőlőfajtáiból kitűnő borokat készítsen. A Pincészet alapításánál nem csupán bortermelésre gondoltak, hanem arra is, hogy e hely a turizmus bázisául szolgáljon.
2005-ben a Haraszthy Vallejo befejezte azt az 5 éven át tartó építkezést, melynek eredményeként felépült az épületegyüttes, amely nem csupán bortermelő berendezéseinknek és a bortartályoknak ad otthont, hanem a kóstoltató helyiséggel, az úgynevezett Lovagteremmel, a páratlan Cinnamon étteremmel, hatalmas terasszal és parkolóval vendégeink maradéktalan kényelmét is biztosítja.


Április 16. kedd 19:00
Haraszthy Pincészet borvacsora


Csodálatos Etyeki Haraszthy Pincészet borokat kóstolunk, hozzá illő, ínyenc menüsor kíséretében, a pincészet tulajdonos borászának szakértő közreműködésével.


Istenhozottpohár
Sir Irsai 2012
Grape fruittal marinált kacsamáj, avokádó tatár, leveles bouche
Sauvignon Blanc 2012
Medvehagyma krémleves, juhtúrós pogácsával és juhsajt habbal
Pinot Noir Rosé 2012
Grillezett fogas filé, vajas-kaprimártással és fehér spárgával
Virtuoso Chardonnay 2010 Barrique
Szűzérmék, spenótos-tejszínes házi metélttel és zöldség grateinnel
Virtuoso Terroir Cuvée 2010
Rózsaszín kacsamell, aszalt cseresznyés mártással és erdei gombás pirított nudlival
Fantastico Pinot Noir 2009 (Vinagora Arany 2012)
Earl Grey-s –tonkababos étcsokoládé mousse, aszalt meggy, feketeribizli, propolisz ropogós
Fantastico Malbec 2007

Biztosítsa helyét asztalfoglalással, az alábbi linkre kattintva!
 

Szeretettel várjuk!

Szoljár Csaba üzletvezető, Haraszti Zsolt Vendég Chef  és a Solier Cafe csapata

 BIZTOSÍTSA HELYÉT ASZTALFOGLALÁSSAL!
06-20-396-55-12

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése