2014. augusztus 26., kedd

Kaló Imre - Szomolya

2012-ben már egyszer találkozhattam Kaló Imrével, mert az a megtiszteltetés ért minket, hogy
a szokásoktól eltérően borvacsorát tartott a Solierben.
Kaló Imre személyében egy nagyon különleges embert és borászt ismerhetünk meg. 
A mindennapi tevékenységei is szilárd erkölcsi és spirituális alapokon nyugszanak. Rendkívül tudatosan és értékeitől eltántoríthatatlanul végzi hivatását és éli mindennapjait és evangelistaként megosztja tudását barátaival és felebarátaival is..........
"A szomolyai Kaló Imre lett 2011-ben a borászok borásza!A cím abban különbözik az összes többitől, hogy nem szervezetek szavaznak vagy döntenek róla, hanem maguk a borászok, akik maguk közül választják ki a legjobbat.
Kaló Imre, a 2011-es borászok borásza az Egri borvidéken tevékenykedik, különös kultuszát részben annak köszönheti, hogy borai kereskedelmi forgalomban nem kaphatók.
„Az erkölcs hófehér kövezetéről elindulva lehet csak értéket létrehozni..." mondja Kaló Imre, amivel úgy gondolom, minden jóravaló ember egyet is ért. Az efféle emberekre, amilyen Kaló Imre is, manapság azt szokták mondani: megosztó személyiség. Ezzel szemben én azt mondom: értékteremtő. Mások azt mondják róla: csodabogár, megszállott, én azt mondom: józan. Még akkor is, ha mondókájának vissza-visszatérő eleme a mámor.
Mert valójában mi is a bor lényege? Örömszerzés. Annak, aki megtermeli és annak is, aki megissza. Akkor, úgy és annyit, ami a jót, a minőséget, a mértékletességet, a szellemet, és a szeretetet szolgálja. Mert mindaz, ami Kaló Imre pincéjében megvalósul nem más, mint ezeknek az értékeknek a teremtése és szolgálata.
Ő nem a modern értelemben vett bortermelő. Mégis az egyik legtudatosabb ember a borászok közül. Ugyanis egyáltalán nem érdekli, mi történik körülötte. Teszi a dolgát aszerint, amit küldetésének tart.
Területének nagysága eléri a 17 hektárt! Ha valaki első ízben megy Kaló Imréhez látogatóba, a már próbáltak kötelességüknek érzik felkészíteni az újakat a megpróbáltatásokra. Éveken keresztül valóban csak a pincében, állva lehetett kóstolni, de azt nagyon. A gazda ugyanis minden érdeklődőt a szó valódi értelmében szeretettel lát, borát pedig nem sajnálja tőle. Ez átlagosan 60-70 hordó tartalmának megkóstolását jelenti.
Hordók egymás mellett, egymás hátán, szépen sorban, megszámozva. Ennyi. A többi a gazda fejében van. Minden hordóról tudja, mi a tartalma fajta, szüreti időpont, cukorfok, alkoholfok szerint. Ami viszont nincs, az a prés. Itt csak színelt mustok forrnak, héjon áznak, erjednek, néha hónapokon át.
Bizonyos fajtákat pl. leányka, zöldveltelini, szürkebarát, cabernet sauvignon - itt átalakult formában lehet kóstolni. Semmi sablon, semmi recept. Itt a szőlő az úr. Az úr pedig gyakorlatilag átírja mindazt, ami a fehérszőlő-kékszőlő rendszeréről eddig megtanultunk és tapasztaltunk. Itt lehet kóstolni wachaui mélységeket kínáló zöldveltelinit éppúgy, mint kifogástalan chardonnayt, 4 éves hordós érlelés után. Szürkebarátot a téglába hajló rózsaszín árnyalattal, jelentős cserzőanyaggal, extrém ízgazdagsággal. De van itt csupa eper illatú friss cabernet rozé is, ami vastagságban felér egy jóféle bikavérrel. A leányka különféle változatai külön cikket érdemelnének, akárcsak a 2000-es évjáratú, most (!) palackba töltött cabernet sauvignon és merlot. Ez a két bor ugyanis nem rendhagyó, csak úgy egyszerűen kifogástalan, nagy bor.
Kaló Imre csak a borok felszínét kénezi és a pincét magát.Általánosan jellemző rájuk a nagy koncentráció, erőteljes ásványos karakter, nagy test és a hosszas érlelés nyomán kialakuló tercier aromák sokasága."  forrás: rozsakert.com 

Ha hihetünk a híreszteléseknek, akkor abban a hihetetlen szerencsében lesz ismét részünk, hogy Szeptemberben Gödöllőn is megkóstolhatjuk újra a Mester egyedülálló borait..... :)

2014. szeptember 9. kedd.
Kaló Imre borvacsora 

Istenhozottpohár: Fehér Cuvée (Olaszrizling, Zöldveltelini, Leányka) 2012
Fehér Cuvée (Leányka, Chardonnay, Irsai) 2000

Tramini 2009

 Rákszuflé, gyömbérzselével

Leányka 2005

 Sárgadinnyés uborkaleves, sós-mandulás ropogóssal

Cabernet sauvignon Rosé 2007

 Csirkerolád, csicseriborsó krokettel és málnás-kápiapaprika chutney-val

Pinot Noir 2009

Bikavér 2009

Hasaalja tekercs, sült paszternákkal és szilvás-chili szósszal

Chiraz 2009

Vörös Cuvée (Turán, Pinot Noir, Shiraz, Cabernet Franc) 2007

Szarvas bélszín, szarvasgombás burgonyapürével és szedres-cékla raguval

Vörös Aszú (Cuvée) 2008

 Mazsolás-répatorta, csokoládé mousse, rózsaborsos ropogós


A borvacsora ára: 10.900,- Ft / fő

http://solier.website-pages.eu/page.php?pa=c4d98e51-9414-73f2-0a1d-5176a6f20b3f







 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése