Horváth József Ráspi megkerülhetetlen tényezője a hazai borvilágnak. Van, aki rajong a boraiért, van, aki nem szereti, de senkit nem hagy hidegen.
Munkásáráról így nyilatkozik:
"Munkánk szellemisége és alapvető célkitűzései: ALKOTNI, ELKÁPRÁZTATNI!
Borász
családban születtem, kicsi gyermekkorom óta ott voltam a szőlőművelés
és a borkészítés minden fázisánál. Vendéglátást tanultam, és sok-sok
évig dolgoztam úgy a szakmában, hogy nem találtam a szépségét, ezért
sokfelé szerencsét próbáltam, kerestem a mélységét és a szépségét.
1994-ben nyílt éttermünkben és borászatunkban is az alapfilozófia: nem
szeretnék semmiféle elvárást teljesíteni, nem figyelem, hogy mit
szeretne a piac, vagy, hogy mi a trendi. Egyszerűen mindent a
természetes szépségében, ízében, a természet által megalkotott ízek
megtartásával készítek, nagyon fontos a nyersanyag tisztelete, és a
természet iránti alázat, ez nemcsak a konyhánkra, hanem a borászatunkra
is érvényes." Ráspi
"Végy csillámpalát, majd facsard ki a levét. Ha megvagy, palackozd le!
Ráspi egy igazi egyéniség. Mind éttermében, mind pedig pincéjében, a megszokottól eltérő kerékvágásban haladnak a dolgok, erről úgy általában senki sem nyit vitát... Borai a legnehezebb olvasmány kategóriában neveznek, s ennek megfelelően sokan tolják homlokukra a szemüveget, amikor az első kortyot megízlelik. Ugyanis olyan borok ezek, mintha nem is szőlőből készülnének, hanem egyenesen a csillámpala kifacsart levét töltené a palackba. "Kő-Juice". Talán így lehet legjobban körülírni annak a bornak a típusát/stílusát, amit a Fertőrákos környéki, nagy tehetségű szőlőterületek terméséből a palackba segít. Ha valaki még nem találkozott terroir borral, de kiváncsi, hogy az milyen is lehet, bontson fel egy palack Ráspi bort, s a kérdés, nem kérdés többé!".......tovább az interjúhoz
forrás: http://www.pincearon.huRáspi egy igazi egyéniség. Mind éttermében, mind pedig pincéjében, a megszokottól eltérő kerékvágásban haladnak a dolgok, erről úgy általában senki sem nyit vitát... Borai a legnehezebb olvasmány kategóriában neveznek, s ennek megfelelően sokan tolják homlokukra a szemüveget, amikor az első kortyot megízlelik. Ugyanis olyan borok ezek, mintha nem is szőlőből készülnének, hanem egyenesen a csillámpala kifacsart levét töltené a palackba. "Kő-Juice". Talán így lehet legjobban körülírni annak a bornak a típusát/stílusát, amit a Fertőrákos környéki, nagy tehetségű szőlőterületek terméséből a palackba segít. Ha valaki még nem találkozott terroir borral, de kiváncsi, hogy az milyen is lehet, bontson fel egy palack Ráspi bort, s a kérdés, nem kérdés többé!".......tovább az interjúhoz
Októberben a Soproni borvidék lankáin folytatjuk borbarangolásunkat. A borvidék pincészetei közül az egyik legkiválóbb Ráspi Pincéje és borai! Horváth József személyesen mutatja be a borvidéket, a pincét és kiváló borait, amelyek mellé Chefünk Haraszti Zsolt komponál ínyenc menüsort.
Október 27. kedd 19:00
Ráspi Pince borvacsora
Istenhozottpohár: Leányka 2013 .
Kékfrankos 2012.
Libamáj zsírjában, meggyebefőttel
Syrah 2012.
Kókusztejes édesburgonyaleves, borsos-magos stanglival
Cabernet Sauvignon 2012.
Füstölt pisztráng, céklapürével és "mák ropogóssal"
Zweigelt 2012.
Pácolt fácánmell, feketebabpürével és lestyánmártással
Resveratrol 2009.
Őzgerinc, mogyorós nudlival és chilis-sós csokoládéval
Kékfrankos jégbor 2010.
Meggy, csokoládé, szarvasgomba
Szeretettel várjuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése