A magyar borászat minden
bizonnyal nem tartana itt, ha Franz Weninger a kilencvenes évek elején
nem kezd közös vállalkozásba Gere Attilával. Az olyan fogalmak
gyakorlatba való átültetését, mint drasztikus hozamkorlátozás, modern
pincetechnológia, barrikolás felsőfokon, tulajdonképpen neki
köszönhetjük. De ugyanúgy neki köszönhetjük a kékfrankos hazai
feltámasztását is.
Franz Weningernek sikerült bebizonyítania, hogy a kékfrankos, túl azon, hogy nyugodt szívvel aposztrofálhatjuk őshonos fajtának, nagy minőségben képes felvenni a versenyt a világfajtákkal.
Franz Weningernek sikerült bebizonyítania, hogy a kékfrankos, túl azon, hogy nyugodt szívvel aposztrofálhatjuk őshonos fajtának, nagy minőségben képes felvenni a versenyt a világfajtákkal.
Mivel a Weninger-borok esetében lehet, sőt kötelező a terroir-ról szólni, elsősorban a talajviszonyoknak tudható be, hogy itt egészen más karakterű borok kerülnek a modern design-nal ellátott palackokba. Ennek következtében a horitschoni borokban kevesebb az ásványi jelleg, viszont tömörebb a struktúra. E mellett a 25 hektáros birtok szanaszét található kisebb részekből jön össze, amely egyrészt hátrány, mivel nehezebben átlátható és megmunkálható, más szempontból viszont a sok eltérő talaj teret enged a fantáziának és a kísérletező kedvnek.
A talaj mellett a fajtaösszetétel is fontos szerepet játszik a pincészet életében. Az ültetvények legnagyobb hányadáról kékfrankost szüretelnek. A közép-burgenlandi birtok kékfrankos témában ugyanis megkerülhetetlen. A középkategóriástól a Dürrau névre hallgató csúcsborig a fajta legszebb példányait a Weninger-ház látja el kézjegyével. A pincészet nem kevesebb, mint évi 160 000 palackot forgalmaz.
csapadékosnak és hűvösnek számít. Kristályos palakőzetekből álló talaja némiképp ellensúlyozza a mostoha időjárást, amely furcsamód leginkább a vörösbortermelésnek kedvez. A borvidék hírnevét megalapozó kékfrankos mellett egyre több világfajta is gyökeret ereszt a helyenként sok meszet tartalmazó rétegekben. Weningeréknek hála, a pinot noir és a syrah is szerető otthonra talált a Fertő tó partjainál.
A balfi birtokon kiváló fekvésű területekkel rendelkezik a pincészet,
amely magas színvonalú boraival hamar belopta magát a magyar borrajongók
szívébe. Franz Weninger tiszta, gazdag, selymes nedűivel új jelentést
adott a soproni vörösborról alkotott fogalmainknak. A Fertő tó partján
termett Weninger-borokban jó ideje felfedezhető stílusjegy a
mineralitás, egyfajta nemes, kifinomult "sós" érzet, amely a Spern
Steiner kristályos palát is tartalmazó agyagos talajának köszönhető. A
vállalkozás, melynek vezetője egy ideje már az ifjabb Franz Weninger,
mostanra lényegében kinőtte a borászatnak helyet adó, kis balfi
parasztházat
A szigorú hozamkorlátozás és a gondos szelektálás mellett Weningerék az újfahordó kezelésében is mesternek bizonyultak. Boraikkal önálló stílust teremtettek, melyben a talaj ásványai és az égetett újfahordó illat- és ízjegyei ritkán tapasztalt harmóniában találnak egymásra.
A szigorú hozamkorlátozás és a gondos szelektálás mellett Weningerék az újfahordó kezelésében is mesternek bizonyultak. Boraikkal önálló stílust teremtettek, melyben a talaj ásványai és az égetett újfahordó illat- és ízjegyei ritkán tapasztalt harmóniában találnak egymásra.
Csodálatos Soproni Weninger borokat kóstolunk, hozzá illő, ínyenc
menüsor kíséretében,
a pincészet tulajdonos borászának szakértő közreműködésével.
Sopron fehér(Zenit) 2016
Fehérburgundi 2015
Syrah Rosé 2016
Kékfrankos Balf 2015
Syrah 2013
Steiner Kékfrankos 2013
Frettner Cabernet Franc 2013
Fehérburgundi 2012 - édes
BIZTOSÍTSA HELYÉT ASZTALFOGLALÁSSAL!
06-20-396-55-12
a pincészet tulajdonos borászának szakértő közreműködésével.
Sopron fehér(Zenit) 2016
Fehérburgundi 2015
Syrah Rosé 2016
Kékfrankos Balf 2015
Syrah 2013
Steiner Kékfrankos 2013
Frettner Cabernet Franc 2013
Fehérburgundi 2012 - édes
Szeretettel várjuk!
Szoljár Csaba üzletvezető, Haraszti Zsolt Chef és a Solier Cafe csapata
06-20-396-55-12
A borvacsora ára 12.900,- Ft/ fő
Biztosítsa a helyét, asztalfoglalással!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése