2018. február 22., csütörtök

Attila Pince (Attila Wine) - Szomolya

Attila Pince (Attila Wine) - Szomolya

Szomolya az egri borvidéken található falucska, amely vulkáni, riolittufás talaján és kaptárkövein kívül mamár két borászról is híres: Kaló Imre mellé felzárkózik Vámos Attila és az Attila Wine


Vámos Attila Orosházáról került Szomolyára, akit annyira elbűvölt Kaló Imre munkássága, hogy 2006-tól termelésbe fogott Szomolyán. A fiatal borász kézműves borait szenvedéllyel, hittel és alázattal készíti. A borászatot Tóth Istvánnal közös vállalkozásban végzi.

Termőterület nagysága: 7 hektár
Dűlők: Pazsag, Mácsalma, Szérűhely, Ispánberke, Nagy-Völgy Tető, Nagyaszó, Cserje
Szőlőfajták: leányka, zöldveltelini, chardonnay cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, pinot noir, turán
Talajtípusok: barna erdőtalaj és vulkáni riolit tufa
Borászok: Vámos Attila, Tóth István
" Kaló Imre az úttörő, akiről borissza körökben sok legenda terjeng. Borait a “hagyományos” eljárásokat felrúgva készíti, hosszú héjon erjesztéssel-tartással, természetes, szerintem “még hagyományosabb” módon, borkóstolói pedig tíz-tizenkét órásak és tetemes mennyiség megivása után a zarándok élménytől és italtól megrészegülve távozik. Borait nem lehet megvásárolni, csak a pincénél. (A hagyományosról annyit, hogy talán a “ma elfogadottabb” a helyes kifejezés, mert az elmúlt 23, vagy inkább 10 év senkiben ne keltsen olyan hamis illúziót, hogy a jelenlegi technológia az egyetlen üdvözítő út.)
Vámos Attila ebbe a vidékbe szeretett bele, hosszú kitérő után. Szülei Orosházán vendéglátósok (Attila már
egy évesen kocsmába járt), talán pont az alkohol körül érzékelt miliő miatt fordult el az “italtól” és csak 23 évesen találkozott vele újra: akkor viszont egy kis szériás francia champagne-al nyitott és az est során elfogyasztott három palack szerencsére bor körüli pályára állította.

Tóth Istvánnal közös vállalkozás a borászat, 2002-ben ő vezette át Attilát egy 2000-es Kaló cabernet sauvignon-al a pozitív erők oldalára. A korábban Feketecseresznye, majd Kaptárkő Pince elnevezésű formációk 2006-ban lettek Attila Wine néven véglegesítve."
forrás: http://borravalo.hu/attila-wine-litauszki/

"Vámos Attila Orosházáról származik, vendéglátós családból. Mivel kocsmájuk volt, sosem ivott, még a katonaság alatt is teljes absztinenciában élt. 1996-ban Angliában egy barátja ismertette meg a borok világával – egy Champagne-on keresztül, innen már „szinte egyenes” volt az út. 2002-ben a Faustban kóstolt először Kaló Imrétől bort, ez egy újabb megtérésként hatott, a pincét részben ennek hatására, sok szomolyai látogatás után 2006-ban alapította. Hét és fél hektáron gazdálkodik, amiből 1,2 ha saját, a többi bérlemény.
Nincsenek alkalmazottak, a borok baráti segítséggel és szeretetből születnek, kvázi autodidakta módon. A hordópark 96%-a magyar fából készült. Szerinte a technológia és a technológiai borok szépek, de azokat az italokat el kell fogyasztani viszonylag hamar. Ezek a borok, amiket ő készít, évek múlva még szebbek lesznek – vagy nem, ez is benne van a pakliban. Ugyanakkor nem esetlegességről, hanem tanulási folyamatról beszél. Gyógynövényes lével permetez, de a termelés nem tartja a biodinamika szabályait. A borok csak ként kapnak, de később ezt is helyettesítené valamivel. Prést nem használ, csak színlével dolgozik, a kései borokat is szárazra erjeszti, általában érettségben, vagy enyhe túlérésben szüretel."
forrás: http://borravalo.hu/vamos-attila-borban-utazik/

Ha Ön szereti a finom borokat és ételeket, és megszeretne ismerni egy első osztályú pincészetet és a borvidék legjobb borait, akkor ezt nem hagyhatja ki!
Egy igazi gyöngyszemet mutatunk be Önnek!!!
 
 


Az Egri borvidék lankáin, Szomolyán folytatjuk borbarangolásunkat.
A borvidék pincészetei közül a legkülönlegesebb Vámos Attila Pincéje és borai!
A birtok borásza,  személyesen mutatja be a borvidéket, a pincét és kiváló  borait, amelyek mellé Chefünk,Fodor Sándor komponál ínyenc menüsort.
2018.03.27. kedd 19:00




Szeretettel várjuk!
Szoljár Csaba üzletvezető, Fodor Sándor Chef  és a Solier Cafe csapata
 BIZTOSÍTSA HELYÉT ASZTALFOGLALÁSSAL!
06-20-396-55-12


A borvacsora ára 13.900,- Ft/ fő + szervízdíj

Biztosítsa a helyét, asztalfoglalással!
http://solier.website-pages.eu/page.php?pa=c4d98e51-9414-73f2-0a1d-5176a6f20b3f

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése