2010. november 5., péntek

....nyolcadik. Mátraalja- Szőke Mátyás

A Mátrai Borvidék- ahol a nap és a hegy összeér- 
Mátraaljai borvidék – Szőke Mátyás & Zoltán
A kelet-nyugati irányban húzódó Mátra hegység lábánál, dombjain, s az azok előtti szelíd vonulatokon fekszik hazánk legnagyobb kiterjedésű, kötött talajú borvidéke.
Területe meghaladja a 7.000 hektárt. Talajadottságokat tekintve vulkanikus alapon a barna erdőtalaj a jellemző, a Mátra-hegység déli lankáinak ökológiai adottságai kiválóan alkalmasak a szőlőtermesztés számára.
Nagyobbrészt fehér szőlőt művelnek, azok közül is kiemelkednek az illatos fajták, melyek borában nagyszerűen harmonizál a fűszeresség és a finom savösszetétel.
A Mátrai borvidéken, Budapesttől mintegy 90 km-re, Gyöngyöstarjánban él és dolgozik a Szőke család, mely sok nemzedékre visszamenőleg foglalkozik szőlészettel-borászattal.
A termelés mintegy 25 hektáron történik. Fehérborait irányított, hűtött erjesztéssel készíti, így a borvidék és a szőlőfajta illat-és zamatgazdagsága teljes pompával érvényesül boraiban.
A szőlőfeldolgozást és a teljes borászati technológiát a gyorsaság, kíméletesség és az igényesség jellemzi.
2008 októberében Gyöngyöstarjánba látogattunk, Szőke Matyi bácsihoz!
A kóstolt tételeket úgy harmincig számoltuk, de a folytatás már ködbe vész.....



Menüsor:
Istenhozott pohár:
Mátrai Irsai Olivér 2007 – Szőke Mátyás & Zoltán

„Kecskédpusztai”kecskesajt trió
Mátrai Olaszrizling 2006 - Szőke Mátyás & Zoltán

Mátrai betyárleves
Paskomi Chardonnay 2007 - Szőke Mátyás & Zoltán

Palóc saláta, borzas csirke csíkokkal
Mátrai Kékfarankos – Cabernet Sauvignon Rosé Cuvée 2007 - Szőke Mátyás & Zoltán

Bárány kebab, Juhtúrós „polenta roláddal”, Demi glace mártással
Mátrai Cabernet Sauvignon Barrique 2002 - Szőke Mátyás & Zoltán

Vaddisznó ragu vargányával, túrós-kapros lepénnyel
Peresi Mátrai Cuvée 2005 - Szőke Mátyás & Zoltán

Mézes-diós guba, barack sorbettel
Mátrai Muscat Ottonel félédes 2007 -  Szőke Mátyás & Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése