2010. november 10., szerda

X.

Soproni Borvidék – Weninger Pince
2008 december 16. 


Magyarország nyugati határán, a Fertő-tó és a Soproni-hegység között több mint 1900 hektáron terül el az elsősorban vörösboros soproni borvidék, ahol a pannon táj a szubalpi viszonyokkal találkozik. Az Alpokalja hűvös légáramlatokat hoz, a tó víztömege elraktározza a meleget, a talajt és a domborzatot pedig mintha direkt a szőlőművelésre szabta volna valaki.
   
„Letisztultság, egyszerűség“
Franz Reinhard Weninger meggyőződése, hogy borai egyediségét a természeti erők adott konstellációja hozza létre, ezért szigorúan csak akkor avatkozik be a spontán folyamatokba, ha az végleg elkerülhetetlen. A szőlőben és a pincében egyaránt tartózkodik a radikális változtatások erőltetésétől, inkább szereti hagyni, hogy a dolgok menjenek szépen a maguk útján. Ezzel éri el, hogy a helyi talaj, klíma és fekvések tulajdonságai - egyszóval a terroir - a lehető legtisztább, legegyszerűbb formában jelenjék meg a borban.

A Weninger borászat korábban is a legszigorúbb alapelvek szem előtt tartásával működött, 2006 óta pedig a magyarországi Biokontroll ellenőrzi a balfi birokon követett biodinamikus módszerek hitelességét.
Minket meggyőzött Weninger úr, csodálatos, koncentrált, minerális, élénk savszerkezetű borokat kóstolhatunk.

Menüsor:

Istenhozottpohár:
Weninger Kékfrankos Rosé Brut – pezsgő

Jázminos tofu, körte-sárgadinnye chutney-val
Weninger Fehér Burgundi (Pinot Blanc) 2008, hordó minta

Vörösboros szilvaleves
Weninger Kékfrankos 2006

Érlelt bélszín carpaccio, cékla szalmán
Weninger Pinot Noir 2005

Omlós vadkacsacomb, konfitált kacsamájjal, meggyes-kökényes lilakáposzta raguval
Weninger Frettner Cuvée 2005

Kakukkfüves őzborda, vargányás rétessel, vörösboros áfonya raguval
Weninger Syrah 2005
Weninger Merlot-Cabernet Cuvée 2004

Rózsaborsos meggyragu, étcsokoládé héjban
Weninger Spern Steiner Kékfrankos 2005

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése